Engels | Nederlands
Reiscomfort van de 3e Wereld voor een 1e Wereld prijs
Long Road (Jamaica) naar Union Island (The Grenadines), maart 2015

Ons bezoek aan Jamaica loopt bijna ten einde als we met de bus op weg zijn naar de hoofdstad Kingston. Alleen de Blue Mountains staan nog op het programma, een prachtig berggebied iets ten noorden van de stad. Dit berggebied ligt op slechts een half uurtje rijden van de buitenwijken van Kingston, maar het is een compleet andere wereld. We wandelen er verschillende dagen en tijdens de wandelingen hebben we regelmatig zicht op de hectische hoofdstad van Jamaica; een stad met een slechte reputatie. En inderdaad, als je het nieuws moet geloven gebeuren er veel dingen in deze metropolis die het daglicht niet kunnen verdragen. Als reiziger hoef je je daar eigenlijk geen zorgen over te maken zolang je maar je gezond verstand blijft gebruiken (zie ook het artikel: Jamaica, veilig of niet?).

Na ons bezoek aan Jamaica stappen we in een vliegtuig van Caribbean Airlines die ons via Sint Maarten naar Barbados brengt. Heel erg veel wisten we eigenlijk niet van Barbados. Onze kennis rijkte niet verder dan de informatie die we ooit tot ons hebben gekregen via de reclame van het bekende Nederlandse biermerk Bavaria in 2002 over de borstvergroting in Barbados (zie hier de reclame [in het Nederlands]). En ja het klopt, Barbados was één van de vier bestemmingen in de wereld waar het Concorde vliegtuig op vloog. Je kunt zelfs één van de exemplaren zien, in een hangaar op het vliegveld. Uiteindelijk leren wij het kleine eiland vooral kennen als een vakantieparadijs voor vooral Britten. Dagelijks worden ze in grote hoeveelheden aangevoerd vanuit alle grote steden in Engeland. De stranden zijn mooi, maar zeker niet spectaculair te noemen. Wat ons vooral tegenviel is dat de ontwikkeling van de toeristenindustrie ogenschijnlijk ondoordacht heeft plaatsgevonden. De stranden zijn wellicht de moeite waard, maar echt veel sfeer heeft het eiland helaas niet (zie ook het artikel over Barbados).

Het toestel van Carribean Airlines dat ons van Jamaica naar Barbados bracht
 

Onze volgende bestemming in de Kleine Antillen was veel leuker: Saint Lucia. Niet alleen is het eiland veel mooier dankzij het bergachtige hart van het eiland waar nog een indrukwekkend regenwoud te vinden is, maar ook vanwege de authenticiteit. Ook op dit eiland is toerisme belangrijk, maar in mindere mate. Veel toeristen komen per cruiseschip of met hun eigen jachtje. De eerste groep mensen loopt meestal alleen een paar uurtjes rond in het hoofdstadje Castries waarna ze weer naar het schip terug moeten om te vertrekken naar de volgende bestemming. Anderen stappen in een busje om alleen naar de beroemde ‘Pitons’ (puntachtige rotsen die uit de zee steken) te gaan kijken. De toeristen die per jacht St. Lucia bezoeken, komen vaak niet verder dan het haventje waarin hun jacht ligt, of hooguit een strandje verderop. Elders op het eiland zie je weinig buitenlandse toeristen waardoor het leven daar nog authentiek is. Op St. Lucia hebben we ook een wandeling gemaakt door het Edmund Forest Reserve, één van de beste plekken op het eiland om de endemische St. Lucia Amazone (papegaai) te zien. Erg gemakkelijk is dat overigens niet, maar het lukte ons uiteindelijk wel (zie ook het artikel over St Lucia).

Met een propellervliegtuigje van de Caraïbische maatschappij LIAT maken we vervolgens de overtocht naar Saint Vincent & The Grenadines, een eilandengroepje iets verderop. Dit land bestaat uit één wat groter eiland met de naam St. Vincent, en een groepje kleinere eilanden die ‘The Grenadines’ worden genoemd. St. Vincent is vergelijkbaar met St. Lucia. Een bergachtig eiland met een groen hart. Ook hier zijn nog een paar interessante stukken oerwoud, en ook St. Vincent heeft zijn eigen endemische papegaai; de St. Vincent Amazone. Deze papegaai is overigens veel gemakkelijker te zien dan zijn soortgenoot op St. Lucia.

Een typische over-ontwikkelde straat op Barbados
 

De Grenadines zijn de echte toeristische trekpleisters van de eilandengroep. Er is er zelfs één, met de naam Mystique, die erg in de smaak valt bij de allerrijksten der aarde. Queen Elizabeth, Mick Jagger en ook Bill Gates hebben allemaal een villa op dit paradijselijke eilandje. De gewone ‘toerist’ wordt echter ontmoedigd om naar dit eilandje te komen. En dat doen ze heel efficiënt, namelijk door de prijs voor accommodatie zo hoog te maken dat slechts een happy few er een verblijf kunnen betalen. Dit eiland hebben we dus aan ons voorbij laten gaan. We hebben wel een bezoek gebracht aan enkele andere Grenadine eilanden, waar normale mensen wel welkom zijn. De meeste bewoonde eilanden zijn overigens per publieke ferry te bereiken, meestal niet elke dag, maar zeker wel een paar keer per week.

De Grenadine eilanden zijn vooral heel populair onder zogenaamde ‘yachties’, toeristen die per jacht van eiland naar eiland varen. Sommigen reizen per eigen jacht, maar de meeste huren een jacht om er een paar weekjes rond te varen. Meestal zijn dat mensen met een goedgevulde portemonnee, en dat betekent dat het prijspeil op deze eilanden erg hoog is. Een yachtie hoeft meestal niet zo op z’n centjes te letten en vindt het niet erg om een Euro of vier voor een koffie te betalen op een Eurootje of vijftien voor een kippenpoot met wat friet. Maar dit probleem geldt eigenlijk voor alle eilanden in de regio. Dit deel van het Caraïbische gebied trekt veel rijke toeristen aan en dat zie je aan de prijs van vooral accommodatie en maaltijden in de toeristengebieden. Als backpacker is het dus niet gemakkelijk om voor een redelijk bedrag rond te komen. De goedkoopste accommodaties zijn nog steeds prijzig en de kamers zijn dan vaak erg simpel. Reiscomfort van de Derde Wereld voor een Eerste Wereld prijs zeg maar.

Op zoek naar St. Lucia's endemische papegaai
Het is niet altijd even gemakkelijk een goed Wifi-signaal te vinden in je hotelkamer
Het tropisch regenwoud van St. Vincent
Wachten op het vertrek van de ferry van St. Vincent naar Bequia (Grenadines)
Het haventje van Bequia, met de vele jachten op de achtergrond
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us