á
Engels | Nederlands
Ons bezoek aan het Caraïbische gebied komt ten einde
Union Island (The Grenadines) naar Miami (USA), april 2015

Het is Pasen als we op Carriacou Eiland in Grenada arriveren. En dat is altijd even opletten als je reist, omdat dit soort feestdagen tot complicaties kunnen leiden. Zo ook in Grenada. Goede Vrijdag, Eerste Paasdag en ook Tweede Paasdag is alles gesloten. En alles, is dan ook echt alles. Er is geen openbaar vervoer, alle winkels zijn gesloten en ook de restaurants houden de deuren dicht. Dat betekent dus dat je als reiziger ervoor moet zorgen dat je voor deze dagen alles in huis hebt om te ‘overleven’. Wij hebben in Carriacou geen keuken tot onze beschikking in ons hotel, dus besluiten we onszelf te redden met brood, lang houdbare melk met cornflakes, en voor de avond wat blikvoer. Met blikjes zwarte bonen, kikkererwten, mais en tonijn kunnen we een heerlijke salade toveren.

Zoals de meeste eilandnaties in de regio, bestaat ook Grenada uit een aantal eilandjes. We bezoeken er uiteindelijk twee, Carriacou en het hoofdeiland Grenada. Eigenlijk zijn alle eilanden in het zuidelijke deel van het Caraïbische gebied een beetje vergelijkbaar. Een groen hart met vaak nog wat regenwoud, en daaromheen een ontwikkelde kust waar de meeste dollars worden verdiend aan toerisme. Grenada komt wel veel meer ontwikkeld over dan bijvoorbeeld St. Vincent & The Grenadines en St. Lucia. Onze laatste echte bestemming in het zuidelijke deel van het Caraïbische gebied is Trinidad & Tobago. Hier hebben we ons veel van voorgesteld en voor het grootste gedeelte voldoet het land aan onze verwachtingen. Trinidad & Tobago hebben een behoorlijke gas- en oliereserve en dat heeft ervoor gezorgd dat het land niet afhankelijk is van het toerisme. En de toeristen die al naar Trinidad & Tobago afreizen gaan naar Tobago.

Poseren voor een oud toestel van Cubana Airways in Grenada
 

Trinidad & Tobago is het meest ontwikkelde land van alle eilandnaties die we hebben bezocht in de zuid Caraïbische Zee. Daarmee is het ook het meest invloedrijke land van de regio. Naast de dollars die Trinidad & Tobago verdiend aan het oppompen van olie en gas, is ook de industrie behoorlijk ontwikkeld. Dit trotse volk lijkt goed voor zichzelf te kunnen zorgen. Vooral op Trinidad zie je weinig toeristen. De hoofdstad Port of Spain heeft een niet al te best imago voor wat betreft veiligheid, en daarom besluiten veel reizigers dit grote eiland aan zich voorbij te laten gaan en direct naar Tobago te vliegen. Trinidad is het werkeiland, terwijl Tobago het vakantie-eiland is. Of er echt een veiligheidsprobleem is, is moeilijk in te schatten. De criminaliteit is er hoog, maar lijkt zich tot op heden nog niet te richten op toeristen, al hoewel er een paar serieuze incidenten zijn geweest waarbij toeristen zijn vermoord.

We verblijven uiteindelijk een week op Trinidad en vijf dagen op Tobago. Eind april komt ons avontuur in het Caraïbische gebied ten einde en vliegen we naar Fort Lauderdale in de Verenigde Staten. We hebben al regelmatig de vraag gekregen of een bezoek aan het Caraïbische gebied de moeite waard is. Op die vraag kunnen we nooit direct ja of nee zeggen. Uiteindelijk wordt het antwoord bepaald door de verwachtingen die je van de eilanden hebt. Cuba en Jamaica zijn absoluut de moeite waard. Deze landen hebben zo’n specifieke cultuur waardoor ze alleen daarom al de moeite waard zijn. Bij de kleinere vakantie-eilanden vinden we het antwoord veel moeilijker. Op die eilanden is het moeilijk de charme te zien tussen het toerisme door. Veel staat in het teken van het toerisme waardoor je nooit echt het gevoel krijgt de werkelijke aard van de eilanden te leren kennen. Vaak heb je het gevoel in een soort Caraïbisch vakantiepark te zijn waar alles om de toeristendollars draait. De eilanden zijn wat ons betreft veel te duur voor wat ze bieden.

Een prachtige baai op Carriacou Eiland (Grenada)
 

We zullen backpackers dan ook nooit aanraden de eilanden te bezoeken. Je krijgt simpelweg geen waar voor je geld. Bestemmingen in zuidoost Azië zijn wat dat betreft veel avontuurlijke en interessanter. Daarnaast zijn ze in onze beleving ook veel mooier. Voor wie zijn de Caraïbische eilanden dan wel interessant? Dat is een moeilijke vraag. Als we kijken naar de clientèle die je op de eilanden ziet, dan zijn dat meestal noord Amerikanen en Britten met diepere zakken. De meesten van hen verblijven in een all-inclusive resort en ‘verkennen’ het eiland door toertjes die door het resort worden aangeboden. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de grote groepen cruiseboot-toeristen. Sommige eilanden worden dagelijks door meerdere cruiseschepen bezocht. Tenslotte is er nog een kleinere groep reizigers die het gebied verkent per jacht, wellicht is dat de beste manier om de eilanden te verkennen als je de centen hebt. Veel van de attracties van de eilanden liggen immers offshore of onder de zeespiegel, en die bestemmingen zijn beter te bereiken met je eigen bootje. Maar nogmaals, dat kost wel een paar duiten.

We zijn nu in de Verenigde Staten van Amerika en hebben de afgelopen dagen gebruikt om Miami en de Everglades te verkennen. Nog een paar dagen en dan begint onze cruise. Vanuit de stad Tampa zullen we in ongeveer twee weken de Atlantische Oceaan oversteken naar Europa. Ook dat wordt een nieuwe ervaring.

Lokale kunst in Grenada
Tropische omgeving op Crown Point (Tobego)
Het tropisch regenwoud in het hart van Tobego
De lucht-taxi tussen Trinidad & Tobego
Miami Beach
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us