Engels | Nederlands
Van de Atlantic naar de Pamirs
Miami (USA) naar Osj (Kirgizië), mei & juni 2015

We hebben een fantastische tijd gehad in het Caraïbische gebied, maar als we aan boord zitten van het cruiseship “Brilliance of the Seas”, op weg van Amerika naar Europa, kunnen we toch niet anders concluderen dan dat de prijs-kwaliteitverhouding van de meeste eilanden matig is. Cuba en Jamaica waren absoluut de moeite waard. Maar dit zijn dan ook bestemmingen met een heel eigen karakter en waarbij het toerisme nog maar in beperkte mate aanwezig is. Eilanden als Barbados, Kaaiman, Grenada, en St Lucia en St Vincent & The Grenadines in mindere mate, hebben voor een gedeelte hun eigen identiteit verloren. Het zijn nog steeds prachtige eilanden met een vriendelijke bevolking, maar heel bijzonder zijn ze niet (meer). Vooral de eerste drie zijn voornamelijk vakantie-eilanden geworden waarbij alles om toerisme draait. En omdat de eilanden veel rijkere toeristen aantrekken met diepe zakken, zijn de prijzen er ongekend hoog. Te hoog voor wat je krijgt in onze beleving.

We hebben dan ook weer zin om naar Centraal Azië te gaan. De ‘Stan-landen’ worden ze ook wel genoemd. Oezbekistan en Turkmenistan hebben we reeds gezien. Nu gaan we vooral terug voor Tadzjikistan, Kirgizstan en Kazakhstan. Maar eerst zitten we nog twee weken op zee, zoals gezegd op weg van Tampa in de VS naar Zeebrugge in België. Die twee weken gaan voorspoedig. Het weer is met 12-15 graden Celsius koud te noemen, waardoor we maar weinig op het buitendek te vinden zijn. Maar ook binnen in het schip is veel te doen. We drinken veel koffie, eten ons vol in de restaurants, werken de website en het dagboek bij, en kletsen met andere toeristen aan boord. Voor we het goed en wel weten varen we de wateren van Europa alweer in. Via een korte stop in Cork (Ierland) en Cherbourg (Frankrijk) arriveren we uiteindelijk in Zeebrugge, waar de ouders van Edwin ons komen ophalen (lees hier het artikel over de cruise).

Ivonne viert een Kirgizisch feestje tijdens de FIFA-kwalificatiewedstrijd Kirgizstan-Australië
 

We blijven dit keer maar kort in Europa. We zijn er immers afgelopen januari nog geweest. Dit is overigens de eerste keer sinds het begin van onze reis dat we in Nederland zijn zonder dat de ouders van Ivonne er zijn. Zij fietsen op dit moment de Donau-route en hebben inmiddels Boedapest bereikt. Na een stop van twee weken pakken we de rugzakken weer op en nemen we het vliegtuig van Düsseldorf, via Istanbul, naar de hoofdstad van Kirgizstan: Bisjkek. Kirgizstan is voor veel reizigers het ideale startland in de regio, aangezien veel nationaliteiten tegenwoordig vrijgesteld zijn van een visum voor Kirgizstan. Daarnaast is het land een goede plek om je visums voor de landen in Centraal Azië te regelen. Vooral de visums voor Turkmenistan, Iran en Oezbekistan kunnen een ‘pain in the ass’ zijn.

Het visum voor Tadzjikistan is gelukkig geen probleem. Als er visums worden afgegeven door de ambassade, dan krijg je ze ook over het algemeen zonder problemen. Het kan echter voorkomen dat Tadzjikistan tijdelijk geen visums afgeeft aan reizigers, omdat er onlusten zijn in delen van dit bergachtige land. Tadzjikistan is namelijk een land waar de stabiliteit door de grote verscheidenheid aan etnische groeperingen vaak ver te zoeken is. Vooral in het voorjaar, wanneer grote delen van het land weer bereikbaar worden door de verdwijnende sneeuw, neemt de onrust tijdelijk weer even toe. Er komt dan weer bewegingsvrijheid voor mensen die door dicht gesneeuwde wegen en passen een lange winter stil hebben gezeten, en dat leidt problemen. Meestal zijn die problemen na een paar weken weer weg en gaat het oostelijke deel van het land weer open voor reizigers.

De spectaculaire weg tussen Bisjkek en Osj
 

Het oostelijke deel van Tadzjikistan heeft de meeste aantrekkingskracht op reizigers. De zogenaamde Pamirs behoren tot de meest afgelegen en ruige bergstreken van onze aardbol. Het gebergte vormt onderdeel van een serie bergketens die gezamenlijk ook wel het dak van de wereld worden genoemd. Het gebied sluit aan op de Karakoram-bergketen, de Kunlun-bergketen en het Himalayagebergte in het zuidoosten, het Hindoekoesjgebergte in het zuidwesten en de Tiensjan-bergketen in het noordoosten. De hoogste berg in de keten is de Ismail Samani Piek, deze is 7495 meter hoog.

Binnen twee dagen regelen we ons visum voor Tadzjikistan en de vergunning om naar het oosten van het land te reizen (de zogenaamde GBAO vergunning). We hebben besloten om de regio per jeep en chauffeur te gaan verkennen. Delen van de regio kun je ook per openbaar vervoer bereiken, maar aangezien we ons heel veel van het gebied voorstellen, hebben we besloten eigen vervoer te regelen. We zijn inmiddels gearriveerd in Osj, de tweede stad van Kirgizstan, en vanuit hier gaan we de reis naar Tadzjikistan ondernemen. We hebben het bezoek een weekje uitgesteld vanwege een opspelende buik, maar nu zijn we er klaar voor. We kunnen niet wachten.

De Dordoi markt in Bishkek. De grootste van Centraal Azië
Sovjet architectuur in Bishkek
De in de 1950s gerestaureerde Burana Toren (11e eeuw) nabij Tokmok
Lokaal meisje geniet van een kermis-attractie in Osj
Dure auto's zijn populair bij bruiloften in Kirgizstan
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us