Engels | Nederlands
We hebben Tadzjikistan eindelijk gezien
Osj (Kirgizië) naar Osj (Kirgizië), juli 2015

Twee maal eerder waren we op weg geweest naar Tadzjikistan voor een reis door het Pamir Gebergte. Beide keren kwam het er niet van. Maar dit keer wel. Op de achterbank van de Nissan Patrol van Shamil arriveren we bij de grens tussen Kirgizië en Tadzjikistan. De grensovergang loopt soepel, mede door het smeergeld dat door Shamil wordt betaald. Als we hem vragen of het betalen aan corrupte grensambtenaren normaal is, zegt hij volmondig ja. Dit is voor iedereen het beste zegt hij. De ambtenaren vullen hun zakken, ik heb minder ellende en de toeristen die ik vervoer hoeven minder lang te wachten. Als we hem vragen of de buitenlandse reizigers die deze grens met een eigen auto oversteken ook moeten betalen, zegt hij nee. Buitenlanders zijn veel assertiever. Ze weigeren te betalen, vragen naar de manager of dreigen met het bellen naar de ambassade of de hoofd van politie in Osj of Bisjkek. Maar ik kan dat niet zegt Shamil. Ik moet namelijk elke maand enkele malen deze grens over en als ze vernemen dat ik een klacht tegen ze heb ingediend, is het hek helemaal van de dam. “Smeergeld betalen is voor iedereen het beste” herhaalt hij nog maar eens een keer.

De reis door het Pamir Gebergte blijkt fantastisch te zijn. We hebben bewust voor een jeep met chauffeur gekozen omdat we een aantal plaatsen willen bezoeken die niet per openbaar vervoer bereikbaar zijn. De Bartang Vallei is zo’n bestemming (zie de foto’s van de Bartang Vallei hier). Uiteindelijk blijkt deze vallei ook het hoogtepunt van ons bezoek te zijn. Het pad is spectaculair, het landschap formidabel en de desolaatheid ongekend. Regelmatig zeggen we tegen elkaar dat dit niet het type pad is dat we op ons zelf met onze eigen jeep zouden durven verkennen. Het pad is af en toe waanzinnig smal, de afgronden angstaanjagend diep en aardverschuivingen hebben het pad op enkele plaatsen volledig vernield. Ook de ervaren chauffeur maakte zich af en toe zorgen om de staat van het pad, maar uiteindelijk rijdt hij ons veilig door de Bartang Vallei heen. Enkele weken later krijgen we trouwens te horen dat een grotere aardverschuiving de Bartang Vallei voorlopig deels onbereikbaar heeft gemaakt. We zijn dus precies op tijd geweest.

Wij met onze chauffeur op de grens tussen Kirgzië en Tadzjikistan
 

Ook de andere delen van het Pamir Gebergte zijn geweldig. De Wakhan Vallei bijvoorbeeld, is een prima bestemming voor reizigers die geen eigen vervoer tot hun beschikking hebben. De transportconnecties zijn hier mager maar beschikbaar, er is permanente elektriciteit en er zijn voldoende families die kamers beschikbaar stellen aan toeristen. Sommigen zelfs met douche. Door de Wakhan vallei loopt de Pamir Rivier die de natuurlijke grens vormt tussen Tadzjikistan en Afghanistan. Normaliter is de zaterdag-grensmarkt in Ishkashim een belangrijke toeristische attractie voor toeristen, omdat hier zowel handelaren uit Afghanistan en Tadzjikistan op af komen om te handelen. Echter toen wij er waren was de markt afgelast. Veiligheidsproblemen in Afghanistan zorgde ervoor dat veel Afghaanse handelaren niet naar de markt konden reizen waardoor hij werd afgelast.

Na de Wakhan Vallei bezochten we nog een aantal afgelegen nederzettingen zoals een jagerskamp (Keng Shiber) en een nomadekamp (Kara Jilga). Na twee weken reden we Kirgizië weer in en kwam een prachtige reis ten einde. Deze rit door het Pamir Gebergte voldeed aan alle verwachtingen en is een absolute aanrader voor iedereen die eens echt een paar weken ‘van de wereld wil zijn’ (zie de foto’s over het Pamir Gebergte). Eenmaal in Osj nemen we een paar dagen rust. We werken aan de website, verwerken de foto’s, schrijven in het dagboek en genieten van de luxe die een grotere stad te bieden heeft. We drukken ook een groot aantal foto’s af die we in een fotoboekje doen om aan Shamil te geven, als dank voor de fabelachtige reis door het Pamir Gebergte. Als de batterij weer vol is gaan we terug naar Tadzjikistan. Dit keer niet naar het Pamir Gebergte, maar naar het westelijke deel van het land. Naar de steden Khujand, Penjikent en de hoofdstad Dushanbe.

Ivonne met twee Tadzjiekse meiden in Dushanbe
 

We nemen een publieke bus van Osj naar Batken, aan de grens met Tadzjikistan. Hier willen we de grens oversteken naar Isfara om vervolgens in ruim een uur naar Khujand te reizen. De rit naar Batken is spannend, omdat de weg een Oezbeekse enclave doorkruist. Het is maar 10 kilometer, maar officieel moet je daar een transitvisum voor hebben. De kans om gepakt te worden is klein, zeker als je met het openbaar vervoer reist, maar als je gepakt wordt heb je een vervelend probleem. We nemen het risico en stappen in de bus met het idee dat we wel zien waar het schip strand. We hebben echter geluk. Kirgizië heeft met steun van de Europese Unie een nieuwe weg aangelegd die de enclave omzeild. Zonder problemen arriveren we dus in Batken, waar we de grens oversteken met Tadzjikistan.

Khujand, Penjikent en Dushanbe zijn leuke steden om te bezoeken. Ze zijn ook heel anders dan de steden en dorpen in het Pamir Gebergte omdat hier Tadzjiekse mensen wonen. In het Pamir Gebergte daarentegen, wonen voornamelijk Pamiri mensen en mensen met een Kirgizische etnische achtergrond. Dat maakt het oosten en westen van Tadzjikistan in principe twee compleet verschillende bestemmingen. In het westelijke deel van Tadzjikistan zie je relatief weinig toeristen. Penjikent trekt nog wel wat reizigers vanwege het Fan Gebergte, maar in Dushanbe en Khujand zul je wellicht geen andere buitenlanders zien. Heel bijzonder zijn deze steden ook niet, maar wel de moeite waard als je ook het andere Tadzjikistan wilt zien. Zoals we gekomen zijn reisden we ok weer terug naar Osj in Kirgizië. Na enkele eerdere pogingen is het dan toch gelukt. We hebben Tadzjikistan nu eindelijk gezien.

Wij in Khujand
De 'fresh produce' markt van Khujand
Selfi gemaakt in een gedeelde taxi tussen Penjikent en Dushanbe
De ingang van de markt van Penjikent

Ons bedankje aan Shamil en Kurbanali, de helden van de Bartang Vallei

De foto laat zien hoe ze er vóór en na de heftige rit uitzagen

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us