Engels | Nederlands
Esfahan en Shiraz: parelsteden
Qazvin (Iran) naar Shiraz (Iran), 17-Jul-07 / 27-Jul-07
We zitten op dit moment in de bus van Shiraz naar Yazd. De afgelopen tijd hebben we doorgebracht in de steden Isfahan en Shiraz. Het is goed te merken dat we de afgelopen tijd een stuk zuidelijker zijn gereisd. De temperatuur overdag loopt al vroeg op de dag op tot ruim 40 graden Celsius. Dat betekent dat we nog strikter dan voorheen vasthouden aan de siësta overdag, die grofweg loopt van 13.00 tot 16.00 uur.

We hebben twee weken geleden afscheid genomen van de familie waar we in totaal 5 dagen hebben doorgebracht. Het was emotioneel om afscheid te nemen en vooral bij de vrouwen vloeiden de tranen. Conform een Iraans gebruik werd achter de wegrijdende auto (waarin we zaten) water op de grond gegooid. Dit doet men als teken dat ze hopen dat we gezond nog eens terug zullen keren. Ons reisdoel voor die dag was Isfahan.

Het bezoek aan Isfahan was zoals verwacht weer een hoogtepunt. Het is een prachtige stad met nog een groot aantal overblijfselen uit het oude Perzische rijk (klik hier voor de foto-impressie). Het feit dat Isfahan een hoogtepunt is, betekent ook dat er veel toeristen op afkomen. We hebben op een willekeurige dag in Isfahan veel meer toeristen gezien dan tijdens de gehele maand ervoor. In Isfahan verbleven we in het Amir Kabir hostel. Het hostel is verder niets bijzonders, maar is wel een echte ontmoetingsplek voor backpackers. Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel mensen er voor langere tijd onderweg zijn. Sommigen hebben net als ons geen echte reisplanning, terwijl anderen eind september in China moeten zijn. Uiteraard zitten er ook een paar ‘mafkezen’ tussen die naar Afghanistan zijn geweest, en zelfs overwogen naar Irak te gaan.

Prachtige archeologische overblijfselen in Persepolis.
 
In Isfahan hebben we ook een poging gedaan ons visum te verlengen. Het feit dat we nu nog in Iran zitten betekent dat het gelukt is. Uiteindelijk bleek het niet lastig te zijn, maar moesten we gewoon een bepaalde procedure volgen. Het duurde in totaal twee uur. De meeste tijd ging zitten in een bezoek aan de lokale Melli Bank waar we per persoon ongeveer 8 Euro moesten storten op een bankrekening van de overheid. Met het stortingsbewijs op zak, kon de verlengingsprocedure pas echt beginnen. Voor de kopieën van ons paspoort en visum, almede pasfoto’s hadden we eerder al gezorgd. We mogen nu blijven tot 22 augustus, een tijd die we wellicht niet gaan volmaken als we naar Pakistan gaan. Gezien de recente geweldsuitbarstingen als gevolg van de bestorming van de rode moskee, twijfelen we nu of we wel moeten gaan. Daarnaast heeft één of andere leider van Al-Qaida in de media geroepen dat de inwoners van Pakistan een heilige oorlog moeten gaan starten. Gelukkig kunnen we via internet het nieuws goed in de gaten houden. Tot op heden richt het geweld zich voornamelijk op de politie en het leger, en is met uitzondering van Islamabad het geweld te vinden in de Noordwestelijke provincies (die een soort van status aparte hebben). Mochten we besluiten niet naar Pakistan te reizen, dan zijn er twee alternatieven die we overwegen. We vliegen dan vanuit Teheran naar Delhi in India, of reizen supersnel door Pakistan heen. Bijkomstigheid is wel dat we nog geen Indiaas visum hebben. We zullen de komende weken het nieuws in de gaten houden.

In Isfahan hebben we trouwens ook het probleem van het virus moeten oplossen. Ons plan was om met de laptop naar een plaatselijke computerdeskundige te gaan om het virus te laten verwijderen. Het plan is echter veranderd. Aangezien de computer nog wel normaal functioneerde hebben we in een internetcafé een virusscanner ‘gedownload’, die we op de laptop hebben geïnstalleerd. Met heel veel moeite hebben we de virusscanner kunnen installeren aangezien het virus ervoor zorgen dat virusscanner niet gestart konden worden. Uiteindelijk is het toch gelukt en zijn we virusvrij. Maar goed ook, want in Shiraz liepen we in een internetcafé wederom hetzelfde virus op (op onze memoriestick). Deze werd vakkundig door de virusscanner zonder problemen gedetecteerd en verwijderd.

Hafez tombe in Shiraz .
 
Het was trouwens leuk om weer terug te zijn in Shiraz. Het blijft een mooie stad met als absolute parel, de ruines van het nabij gelegen Persepolis. Persepolis is een archeologische site met indrukwekkende overblijfselen uit de Achaemenidische periode, waarvan de bouw is gestart door Darius I (de grote) in ± 518 BC. Een absolute ‘must-see’ voor iedereen die een bezoek brengt aan Iran. De grootsheid van Persepolis is te vergelijken met die van de Piramiden in Egypte, het Colesseum in Rome of Angkor Wat in Cambodja. Een kleine tegenvaller in Shiraz was het feit dat het prachtige en traditionele theehuis bij de tombe van Hafez (een zeer beroemde en geliefde Iraanse dichter (1324-1389)), is gesloten. Al in 1998 hebben we dit theehuis bezocht, en de afgelopen weken hebben we ons verheugd om er weer een keer naartoe te kunnen gaan. Helaas dus.

De planning voor de komende dagen is dat we eerst een aantal dagen in Yazd gaan doorbrengen. Daarna reizen we via Kerman naar het stadje Bam. Deze historische stad is eind 2003 wereldnieuws geweest toen een hevige aardbeving toesloeg. Gevolg: 26.000 doden en een bijna volledig verwoeste historische stad (Unesco werelderfgoed lijst). De stad die volledig met gedroogde modder is gebouwd dateert uit de Sassanistische tijd (224-642 AD). Na Bam reizen we door naar Zahedan, wat ons laatste stop zal zijn in Iran. Na 6 weken Iran zullen we een nieuw land gaan bezoeken; Pakistan.

 

<Vorige weblog>
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us