Engels | Nederlands
Het land van Don Quichot
Alhaurin el Grande (Spanje) tot Madrid (Spanje), mei 2016

Nadat we de steekas van onze Toyota jeep nabij Malaga hebben vervangen, rijden we met een gerust hart de bergen van Andalusië weer in. We wilden graag iets van de typische witte dorpjes van de streek zien, en streken daarom neer in het stadje Olvera. Veel mensen opteren voor het bekendere stadje Ronda, maar wij hoopten met Olvera een rustiger alternatief gevonden te hebben. We bezochten de stadjes Olvera, Zahara de la Sierra en Setinil de las Bodegas, en wandelden een stuk van de Via Verde, ooit aangelegd als spoorlijn door de heuvels van Andalusië, maar nu omgetoverd tot een prachtig wandel/fietspad. De 36 kilometer lange route tussen Olvera en Puerto Serrano leidt je over 4 oude viaducten en door maar liefst 30 tunneltjes.

Vanwege slecht weer besloten we een dag eerder naar Granada te rijden. De weersverwachtingen waren niet al te best, en helaas bleek de realiteit niet anders te zijn. We zijn tien volle dagen op de stadscamping van Granada gebleven, en hebben in de droge uren van deze dagen behoorlijk wat van de stad kunnen zien, waaronder het wereldberoemde Alhambra fort/paleis. Het is een prachtig gebouw in Islamitische stijl, maar oh wat is het er druk. Eigenlijk is het er veel te druk voor ons, en verschillende keren hebben we ons afgevraagd of we nog wel naar dit soort bezienswaardigheden moeten gaan. Gekscherend zeggen we wel eens tegen elkaar dat we beter naar de landen kunt gaan die tot de ‘Axis of Evil’ behoren, omdat je dan wel in alle rust kunt genieten van het moois wat het land te bieden heeft. Maar begrijp ons niet verkeerd, de Alhambra is een prachtig complex, en we zijn blij dat we er geweest zijn.

Graffiti-kust van El Niño de las Pinturas in de straten van Granada
 

Nadat we zijn overlopen door de toeristen in Granada besloten we om er de stad Cordoba maar meteen achteraan te plakken. Ook deze stad heeft in de vorm van de Mezquita een trekpleister van gewelste. Dit gebouw, een meer dan duizend jaar oude moskee, is in de 13e eeuw omgevormd tot een kerk, nadat de Moren uit Cordoba waren verdreven. Het complex bestaat eigenlijk uit een enorme moskee waar een gigantische kathedraal middenin is gebouwd. Het is een prachtig bouwwerk en absoluut de moeite waard. Het mooie van de Mezquita is, dat de toegang tussen half negen en half tien in de ochtend gratis is. En dat zijn precies ook de rustigste uren van de dag, omdat de toergroepen en groepen scholieren rond die tijd nog aan het ontbijt zitten.

Na enkele van de meest bezochte steden van Andalusië te hebben gezien, vonden we het tijd om wat rustigere gebieden op te zoeken. Zo zijn we een paar dagen naar Guadelupe gegaan, een nietszeggend bergdorpje met een fabelachtig klooster dat, dat ooit werd bezocht door historische grootheden als koning Fernando, koningin Isabel en ontdekkingsreiziger Columbus (zie hier het artikel over Guadelupe). Daarna zijn we neergestreken in het nationale park Cabañas, dat op de grens ligt van de provincies Extremadura en Castilla-La-Mancha. Het is een prachtig heuvelachtig gebied met weidse valleien. Het gebied wil door trotste Spanjaarden nog wel eens de Seringeti van Spanje worden genoemd, verwijzend één van ’s werelds bekendste wildparken in Tanzania (Afrika). Uiteraard zwaar overdreven, maar het geeft wel aan dat het om een mooi gebied gaat, waar het relatief gemakkelijk is om de belangrijkste roofvogels te zien die in Spanje leven.

Interieur van de Mezquita in Cordoba
 

Op weg naar Madrid maken we nog een stop van een paar dagen in Toledo, in het hart van het land van Don Quichot. Dit wereldberoemde verhaal gaat over een man door het lezen van te veel ridderromans zijn verstand kwijtgeraakt. Denkend dat hij zelf een dolende ridder is, verlaat hij onder de naam Don Quichot van La Mancha (genoemd naar zijn geboortestreek) zijn huis en begint een dwaaltocht over de wegen en het platteland van Spanje, de streek dus rondom Toledo. Het gebied is niet bijzonder mooi, mede ook vanwege de enorme aantallen olijfboomplantages, met heeft wel nog enkele prachtige kasteelruïnes. Ook de stad Toledo zelf is de moeite waard, en heeft één van de meest extravagante kathedralen van Spanje.

Vanuit Toledo is het nog maar een korte rit naar Madrid. We verblijven op de camping in de buitenwijk Boadilla en kunnen met het de metro naar het centrum van de stad. We hebben ons bezoek aan Madrid zodanig gepland, dat we er zijn ten tijde van de finale van de Champions League, een strijd die dit jaar tussen de twee Madrileense grootmachten gaat; Real Madrid en Atletico Madrid. Atletico Madrid heeft voor haar fans het sportpaleis van de stad afgehuurd om daar de wedstrijd, die in Milaan wordt gespeeld, op grote schermen te kunnen vertonen. Via internet hebben we nog aan kaartjes kunnen komen waardoor we getuige mochten zijn van dit waanzinnig leuke evenement. Na een uitermate spannende wedstrijd, waarin Atletico vlak voor tijd nog op gelijke hoogte kwam, verloren ze uiteindelijk toch na stafschoppen, tot groot verdriet van de 15.000 Atletico supporters in de sporthal.

De omgeving van Guadelupe in de Extremadura
Op weg naar Cabañas National Park
Verkennen van het Tempeliers-kasteel van Castillo de Montalbán
De transparente in de kathedraal van Toledo

Olijfboomplantages in de Castilla-La-Mancha provincie

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us