Engels | Nederlands
De Romblon eilanden
Guintubdan (Philippines), 30 december 2008

We zitten in een jeepney en een kind tegenover ons zit ons met open mond aan te staren. De moeder verontschuldigt zich door te melden dat haar kind voor het eerst witte mensen in levenden lijve ziet. We zijn op de Romblon eilandengroep in de Filippijnen gearriveerd, een gebied wat nog weinig door reizigers wordt bezocht. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant ook weer niet. De reizigers die er niet komen missen de kans om een rustiek stuk van de Filippijnen te zien, terwijl de reizigers die wel de moeite nemen naar dit gebied af te reizen, het gebied bijna helemaal voor zichzelf hebben.

De Romblon eilanden groep bestaat voornamelijk uit de eilanden Tablas, Romblon en Sibuyan. De reisboeken schrijven massaal, tenminste als ze al over de eilanden berichten, dat de eilanden moeilijk te bereiken zijn, waardoor de meeste reizigers worden afgeschrikt. De realiteit wat betreft de bereikbaarheid is echter anders. De eilanden worden door middel van dagelijkse ferry’s verbonden met de grote eilanden in de buurt, en daarnaast zijn er meerdere ferry’s per week die Romblon stad verbinden met Batangas nabij Manilla. Een deel van de charme van deze eilanden is het reizen van, naar, en tussen de eilanden. Op sommige trajecten kun je per grotere metalen ferry reizen, maar er het is ook nog altijd om de kleinere houten bangka’s te nemen. Deze smalle houten boten, uitgevoerd met een soort bamboevleugels ter bevordering van de stabiliteit, geeft je de mogelijkheid om eiland te hoppen op de manier waarop Filippino’s dat al eeuwen doen. En dat is knap als je weet dat de zeeën in de Filippijnen vaak onrustig zijn en de meeste Filippino’s als de dood zijn voor water (zie ook het artikel: “Poeh, dat hebben we weer overleefd”.

Onze ferry arriveert na vijf en een half uur in San Fernando (Sibuyan)
 

De rit van het eiland Romblon naar Sibuyan hebben we overbrugd door een lift te krijgen op een vrachtboot. Dit schip, door de lokale mensen de ‘koopwaarboot’ genoemd, vaart op een vast schema tussen de kleine Romblon-eilanden en een aantal grotere eilanden in de buurt. Als je als inwoner van de Romblon eilanden bijvoorbeeld zakken rijst, goederen voor je winkeltje of zelfs een TV of koelkast nodig hebt, kun je die bestellen bij de koopwaarboot. De koopwaarboot zal vervolgens op één van de grotere eilanden de inkopen voor je doen, en ze vervolgens afleveren in een door de koper op te geven haven. De kosten voor deze service is enkele percenten van de waarde van de koopwaar. Maar je kunt ook zelf inkopen gaan doen op een ander eiland en vervolgens de koopwaarboot gebruiken om je ingekochte koopwaar te transporteren naar het eiland waarop je woont. Dat doet bijvoorbeeld ‘Tante Mary’ die we ontmoet hebben op de koopwaarboot van Romblon naar Sibuyan. Op Romblon heeft ze inkopen gedaan voor haar winkeltje, maar heeft daar vervolgens drie dagen vast gezeten voordat de koopwaarboot kon vertrekken naar Sibuyan. De zee was te wild waardoor ze drie dagen heeft doorgebracht op de boot in afwachting van de vaart. Ook dat is mogelijk op de koopwaarboot. Maar de nuchterheid waarmee de lokale mensen dit soort tegenvallers pareren, en er vaak nog om kunnen lachen ook, is typerend voor de goed gehumeurde Filippino’s. Zelfs als de schade door het bederven van koopwaar in de honderden euro’s kan lopen.

Op Sibuyan hebben we een aantal dagen doorgebracht in het plaatje Magdiwan en hebben we van daaruit dagwandelingen ondernomen. Hotels zijn er niet in Magdiwan, dus we verblijven bij een zogenaamde homestay (overnachten bij mensen thuis die een prima kamers ter beschikking hebben staan voor reizigers). Wij verblijven bij Vicky, waarvoor wij de derde gasten zijn in de afgelopen drie maanden. Vicky bedrijft vanuit haar huis een cateringservice en is tijdens ons verblijf druk bezig haar services te verlenen aan de kerk, die de komst van een nieuw altaar vieren, en haar buurvrouw, wiens dochter jarig is. Het is een heksenketel op het plaatsje achter haar huis waar allerlei vrouwen uit de buurt Vicky komen helpen. Op een houten tafel wordt een varken geslacht, terwijl een hond onder de tafel het bloed van de vloer aan het aflikken is. Tijdens etenstijd wordt er een tafeltje vrijgemaakt waaraan we kunnen aanschuiven. Het eten is simpel maar lekker.

Een jeepney chauffeur staat te wachten op klanten in Romblon stad
 
Wandelen op de Romblon eilanden is een prima manier om de eilanden en haar inwoners enigszins te leren kennen. De wegen tussen de dorpjes zijn zo goed als verlaten en worden alleen gebruikt door een sporadisch voorbij rijdende jeepney (kruising tussen een jeep en een bus) of tricyle (een motor-rickshaw). Privé auto’s zijn er bijna niet op de eilanden. Wanneer je een dorpje binnenloopt, wordt je altijd als eerste verwelkomt door de lokale kinderen die je al van heinde en verre hebben zien aankomen. “What’s your name?” en “Where are you from?” zijn met zekerheid de eerste vragen die je naar je hoofd krijgt geslingerd. De ouders kijken tevreden vanuit een stoel op hun veranda toe, hoe we ons een weg banen door het woud van kinderen die zich om ons heen hebben verzameld. In de meeste dorpen wordt een populair lokaal muntspelletje op straat gespeeld, uiteraard alleen door mannen, maar onder toezicht van vrouwen. De mannen en jonge jongens spelen een soort ‘jeu de boules’ met muntjes, waarbij de winnaar diegene is, die zijn muntje het dichtste bij het vooraf gedefinieerd muntje gooit. Ivonne wordt met gejubel ontvangen als ze besluit mee te doen.

Verreweg het leukste stadje van de Romblon eilandengroep is Romblon stad, op het gelijknamige eilandje. Hier zijn de faciliteiten voor reizigers veruit het beste van de hele eilandengroep. Je kunt er zelfs een paar goede restaurantjes vinden die gerund worden door oude westerlingen met hun extreemjonge Filippijnse vrouwen. Het stadje ademt nog een koloniale sfeer uit en het centrale plein is een prima plek om ’s avonds rond te hangen en af en toe te poseren op een Filippijnse foto. Verder gebeurt er niet veel in het stadje, dat om een prachtige natuurlijke haven is heen gebouwd. Af en toe leeft het stadje even op als er een ferry van één van de andere eilanden arriveert. Alle tricycle chauffeurs haasten zich naar de haven om te hopen op een ritje voor één van de passagiers van de ferry. Snel daarna keert de rust weder.

Wij hebben de Romblon eilandengroep als zeer prettig ervaren. Het is een prima mogelijkheid om de gebaande toeristenpaden van de Filippijnen voor even te ontvluchten. De meeste reizigers komen voornamelijk voor het strandleven naar deze kant van de wereld, en dat is ook terecht. Echter, diegene die ook de andere kant van de Filippijnen wil zien, zou zeker de Romblon eilanden moeten overwegen. En het mooie is, ze liggen op een steenworp afstand van Boracay, de beroemdste en meest bezocht badplaats van de Filippijnen.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us