Engels | Nederlands
Gujarat: een prima keuze
Diu (India) naar Jamnagar (India), 02-Nov-07 / 18-Nov-07
De afgelopen weken waren heerlijk. Het grootste deel van de tijd hebben we doorgebracht op het eiland Diu. Dit kleine eilandje heeft binnen India nog een aparte status, als gevolg van het koloniale verleden. In 1961 is Diu onderdeel geworden van India, nadat Portugal er afstand van heeft gedaan. Diu is een heerlijke omgeving om een aantal weken te verblijven.Gewoon even de batterij opladen na enkele maanden reizen in India. Zie ook het artikel en de foto-impressie over het eiland Diu.

In eerste instantie wilden we eigenlijk maar een dag of vijf doorbrengen op Diu. Uiteindelijk zijn dat twee weken geworden omdat we te maken kregen met het Diwali festival (9 november 2007). Dit jaarlijks terugkerend nationaal festival is tevens één van de belangrijkste vakantieperioden voor de Indiërs. Een week voor Diwali begint het eigenlijk al. Vanaf dat moment gaan de Indiërs op pad met als gevolg dat de treinen en bussen nog voller zijn en het een gevecht wordt om een hotelkamer te krijgen in de meer toeristische gebieden. Dat was ook het geval in Diu. Kamers die normaal een prijs hebben van 400 Rupees (Euro 7,50), kosten rondom Diwali al gauw 2000 Rupees (Euro 37,50). Hoteleigenaren krijgen in die periode dollartekens in hun ogen en proberen de maximale winst te halen uit deze dagen. We hebben zelfs reizigers gesproken die al enkele dagen voor de Diwali periode in een hotel verbleven en waar ze de normale prijs betaalden, maar vriendelijk werden verzocht voor Diwali het hotel te verlaten. Uiteraard kregen ze ook de optie om de belachelijke prijs van 2000 Rupees te gaan betalen. Uiteraard waren deze reizigers ‘not amused’ en hebben Diu moeten verlaten omdat er geen accommodatie meer beschikbaar was voor een redelijke prijs. Gelukkig hadden wij vooraf een prijsafspraak gemaakt, die ook gold voor de Diwali dagen.

Groep kinderen in het vissersdorpje Simbor, nabij Diu
 
In de week voor Diwali hebben we ook een bezoek van twee dagen gebracht aan Sasan Gir, het natuurreservaat waar je nog Aziatische leeuwen in het wild kunt zien. Sasan Gir ligt op drie uur rijden met de bus van Diu. We hadden besloten om onze kamer in Diu voor deze dagen aan te houden, omdat we niet het risico wilde lopen dat we na terugkomst uit Sasan geen kamer meer konden vinden in Diu. Sasan Gir is een prachtig natuurreservaat, maar helaas hebben wij geen leeuwen gezien. We hebben die dagen ook wel heel veel pech gehad. We kwamen op maandag aan in Sasan en hebben direct een safari geboekt voor dezelfde namiddag. Je huurt in dat geval een jeep waarin je maximaal zes personen kwijt kunt (naast de berijder en de verplichte gids). We konden uiteindelijk drie medereizigers vinden, waardoor we de prijs van de jeep konden delen door vijven. We waren echter nog geen uur in het reservaat (terwijl de safari drie uur zou duren), toen het enorm begon te regenen. En dan bedoelen we niet een beetje, maar het leek wel of de hel losbarste. De regen ging gepaard met zwaar onweer en de zandpaden in het reservaat veranderde al snel in kolkende riviertjes. We hebben wel even ergens kunnen schuilen, maar de chauffeur van de jeep wilden na een klein half uurtje persé terugrijden omdat hij bang was dat de paden onbegaanbaar zouden worden. In dat geval zouden we vastzitten in het reservaat. Uiteindelijk stemden we toe en zijn we in de open jeep door de stromende regen terug gereden naar Sasan. De enorme regen en de hevige bliksem maakten de rit in de open jeep tot een risicovolle onderneming. Uiteindelijk kwamen we kletsnat aan in Sasan. Aangezien we de meeste spullen in Diu hadden laten liggen hebben we met veel moeite de kleding ‘s nachts kunnen drogen door optimaal gebruik te maken van de ventilator op de kamer.

We besloten om de volgende dag een tweede poging te wagen om de leeuwen te gaan zien. We hadden wederom een jeep geboekt, maar nu voor de ochtendsafari van 06.30 uur. Vlak nadat we om 05.45 uur waren opgestaan, begon de aarde te schudden. Het duurde een seconde of drie en toen we naar buiten waren gelopen bleek er een kleine aardbeving te zijn geweest. De lokale mensen maakte zich niet echt druk. Het schijnt in dit gebied regelmatig voor te komen. Toen we echter met de safari wilde beginnen, bleek er een probleem te zijn. Er werden geen vergunningen afgegeven om naar het reservaat te gaan, omdat door de enorme regen de dag ervoor, de paden ‘voorlopig’ onbegaanbaar waren. Uiteindelijk werden de jeeps pas om 09.00 toegelaten, wat eigenlijk al te laat is. Vroeg in de ochtend is namelijk de beste tijd van de dag om de leeuwen te zien omdat ze al snel het schaduwrijke struikgewas gaan opzoeken als de zon eenmaal wat hoger aan de hemel staat. Als je pas om 09.00 uur kunt starten ben je de beste uren van de dag al kwijt geraakt. Het gevolg: ook op deze safari hebben we geen leeuwen gezien. Een bijkomstigheid was ook nog eens dat door de Diwali vakantieperiode er teveel jeep door het reservaat reden. Dat is nog een reden voor de leeuwen om zich diep in het struikgewas terug te trekken. Aangezien de prijzen voor de safari’s vanaf de volgende dag met meer dan 50% zouden worden verhoogd, hebben we besloten geen kans meer te wagen. Heel misschien dat we aan het einde van november nog een keer terugkeren naar Sasan, maar waarschijnlijk niet.

Kleurrijk poeder tijdens het vlaggenfestival in Dwarka
 

Er was nog een klein ander alternatief. Er waren namelijk louche figuren die safari’s aanboden op ‘no cure, no pay’ basis. Met andere woorden, je betaalt alleen als je de leeuwen ziet. Bijkomstigheid is wel dat het om een illegale loopsafari gaat. Jawel, je gaat in dat geval dus met de louche persoon, die alleen gewapend is met een stok, op zoek naar wilde leeuwen in het park. Hij vertelde trouwens heel trots dat de leeuwen over het algemeen niet zo gevaarlijk waren. De luipaarden daar en tegen, zijn wel gevaarlijk. Toen hij enkele van zijn ontmoetingen met de wilde luipaarden gedetailleerd had beschreven, was onze interesse, die toch al niet groot was, volledig verdwenen. Deze personen schijnen ‘vriendjes’ te hebben bij de boswachters, die waarschijnlijk voor een omkoopbedrag toestaan dat dergelijke louche figuren met reizigers te voet het park in gaan.

Uiteindelijk zijn we na twee weken Diu weer terug gegaan naar het vaste land van Gujarat. We zijn nu via Porbandar en Dwarka uiteindelijk terecht gekomen in Jamnagar. Sinds Diu hebben we zelden een buitenlander gezien. We zijn erg blij dat we er voor hebben gekozen om Rajasthan te verlaten en door te reizen naar Gujarat. Gujarat is het India zoals we het ons hadden voorgesteld. De mensen zijn vriendelijk, de omgeving is prachtig en de reisbeleving is super. Zo vonden we vooral het bezoek aan Dwarka bijzonder. We hebben er één van meest heilige tempels voor de Hindoes bezocht (Dwarkanath tempel, toegewijd aan de Hindu god Krishna) en hebben er een privé rondleiding gekregen van één van de priesters. Wanneer we de tempel verlieten zagen we nog steeds drommen pelgrims naar de tempel toestromen. Sommigen hadden gekleurd poeder op hun gezicht zitten. Het zag er feestelijk uit. Ivonne vroeg aan één van de jonge vrouwen waarom ze dat doen. Ze bleek geen Engels te spreken en twee oudere vrouwen lieten vervolgens zien dat het met dansen/feesten te maken heeft. Toen men begreep dat Ivonne geïnteresseerd was, bedachten de struise dames zich geen minuut. Binnen no-time had Ivonne blauwe strepen poeder op haar gezicht zitten. De rest van de vrouwen zag er de humor wel van in en binnen enkele tellen werd Ivonne volledig bedolven onder de blauwe en roze poeder. Edwin zag dit al aankomen en had zichzelf, en de camera, in veiligheid gebracht. Toen we vervolgens door de nauwe straatjes verder liepen kwamen we nog een groep dansende pelgrims tegen die gekleurd poeder in de lucht gooiden. De mannen zagen dat Ivonne al volledig gekleurd was, en dat Edwin dat had weten te voorkomen. Maar niet voor lang, al snel werden er ook enkele handen vol poeder naar Edwin gegooid. In het hotel vroeg men vervolgens wat er met ons gebeurd was. Ja, dat vroegen wij ons ook af. De hoteleigenaar legde uit dat er een soort vlaggenfestival gaande was, maar de details kende hij ook niet. Wat hij wel wist is dat het uitbundig gevierd wordt. Ook al begrijpen we niet waarom het gebeurde, het was zeker leuk!

 

<Vorige weblog>
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us