English | Nederlands
Juni 2018 Weblog
Nederland naar Stockholm (Zweden), juni 2018
Na onze terugkomt uit Centraal Amerika hebben we onze Land Cruiser weer uit de schuur gehaald en zijn we naar het noorden vertrokken.
 
We hadden al heel lang de wens om eens zomerseizoen te gaan kamperen in Scandinavië. Nu moet het er dan toch maar eens van komen. Onze eerste stop is de Waddenzee in het noorden van ons eigen landje.
 
Vlak voordat we de grens oversteken naar het duren Denemarken, maken we een pitstop bij een Lidl in Noord-Duitsland. Ons kooplijstje bestaat vooral uit drank. Dat is immers heel duur in Scandinavië. En we blijven toch Hollanders.....
 
Ribe wordt gezien als het mooiste koloniale stadje van Denemarken.
 
Waar we ook weer heel erg naar uitkeken was het zelf kunnen koken. Als je altijd vanuit een rugzak leeft en afhankelijk bent van eten uit restaurantjes, dan verlang je op den duur heel erg naar een goed gevulde supermarkt en zelf kunnen koken.
 
De westkust van Denemarken lijkt wel een beetje op die van Nederland.
 
Lunch bij Blåvandshuk Fyr, het meest westelijke puntje van Denemarken.
 
En dit is het hoogste punt van Denemarken, de zogenaamde Himmelbjerget ("Sky Mountain"), slechts 147 meter hoog. En dat is toch flink lager dan het hoogste punt in Nederland, de Vaalserberg van 322 meter.
 
In Aarhus dompelen we ons onder in het voetbalgeweld van het WK 2018 in Rusland. Denemarken speelt tegen Australië en het wordt een teleurstellende 1-1.
 
De fans accepteren de teleurstelling echter gelaten.
 
De absolute toeristische trekpleister van Denemarken is natuurlijk Kopenhagen. En dan is vooral dit plaatje van de Nyhavn (Nieuwe Haven) wereldberoemd.
 
En dan is er natuurlijk nog de zeemeermin. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen, en is om één of andere reden beroemd geworden. Het stelt eigenlijk niet veel voor.
 
De Frederikskerk in hartje Kopenhagen, op steenworp afstand van het Amalienborg, de residentie van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en haar twee zonen Frederik en Joachim met hun families.
 
De Sontbrug van 16 kilometer is de brugverbinding tussen Denemarken en Zweden. De tol: 50 Euro voor een normalen auto.
 
Varberg is een typisch kustplaatsje aan de westkust van Zweden, tussen Malmö en Götenborg.
 
Zweden is het land van bossen, bossen en heel veel meertjes.
 
Camping Stenkällegården met een fantastisch uitzicht over een meertje.
 
Het Tivedens Nationalpark is het eerste nationale park dat we bezoeken in Zweden, en weerspiegeld het typische landschap van het zuidelijke deel van Zweden.
 
Het Tivedens Nationalpark is ook een prachtig park om te wandelen.
 
Na een kleine maand weer met de auto onderweg te zijn, arriveren we in Stockholm, de hoofdstad van Zweden.
 
Eén van de hoogtepunten van ons bezoek aan Stockholm is het Vasamuseum. In dit museum is het wrak van de Vasa, dat in 1628 vrijwel direct na het verlaten van de haven zonk, op minitieuze wijze gereconstrueerd uit de wrakstukken die pas in 1961 weer boven water zijn gehaald. Dit is dus geen replica, maar het origineel!
 
En na al dat cultuursnuiven in het museum worden de straten van Stockholm opgekleurd door een Braziliaanse optocht. Een warm welkom in het hedendaagse Zweden.
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us