Engels | Nederlands
Verrek, er ligt een doodgeschoten man op de weg
San Salvador (El Salvador) naar Léon (Nicaragua), januari 2018

Nadat het normale leven in El Salvador weer op gang is gekomen, na de vakantieperiode rondom kerst en Nieuwjaar, reizen we naar het kleine bergdorpje Tacuba. Zo’n typische bestemming in de bergen, ver weg van alle ellende van de grote stad. Althans dat dachten we. Toen we na een paar dagen met de bus terugreden naar Ahuachapán, was er net buiten het dorpje een weghelft afgezet. Toen iedereen begon te staan in de bus om naar buiten te kijken, deden we dat ook. Verrek, er ligt een dode man op de straat. Het was meteen duidelijk dat de man in koelen bloede door het hoofd was geschoten, de gangbare manier van afrekeningen in El Salvador. Het lijk was niet afgedekt en de helderrode kleur van het bloed waarin het lichaam lag, gaf aan dat de afrekening nog niet zo lang geleden gebeurd was. Een geel lint moest toekijkers op enige afstand houden, maar dat weerhield een aantal vrouwen met hun jonge kinderen er niet van eens goed te komen kijken wat er gebeurd is. Wij zouden onze kinderen beschermen tegen dit soort horrorbeelden, en als ze het dan per ongeluk een keer zouden zien, zou er een leger hulpverleners klaar staan om de kinderen, en wellicht ook de ouders, op te vangen en te begeleiden. Maar niet in El Salvador. Hier worden de kinderzieltjes al vroeg voorbereid op de beelden die ze dag in en dag uit te zien gaan krijgen. Hopelijk niet zo direct in hun eigen leefomgeving, maar wel in elke krant en in elke nieuwsuitzending. Elke dag weer. Censuur op gruwelijke beelden kent men hier niet. El Salvador is geen land voor tere zieltjes. Maar wij wel; wij zijn er toch wel enkele uren van onder de indruk geweest en nog steeds komt het beeld regelmatig in ons geheugen terug.

Wachten op de bus naar Chinandega (Nicaragua)
 

Onze volgende bestemming was de zogenaamde Ruta de Las Floras (de route van de bloemen). Deze weg tussen Ahuachapán en Sosonate loopt door een prachtig gebied met mooie vergezichten, en is de verbindingsweg tussen enkele van El Salvador’s mooiste dorpjes. Deze route is een populaire weekendbestemming voor de rijkere mensen uit San Salvador. Wij gebruikten het stadje Concepción de Ataco als uitvalsbasis om met de bus de rest van de dorpjes te bezoeken. En dat was een goede keuze, want Concepción de Ataco is wat ons betreft de mooiste bestemming van de regio. Langzaam maar zeker moesten we een beslissing gaan nemen inzake een bezoek aan Honduras. De presidentsverkiezingen van afgelopen november hebben tot calamiteiten in Honduras geleidt, omdat de oppositiekandidaat zijn verlies niet wilde erkennen. En dat is begrijpelijk, omdat er verschillende signalen zijn dat de zittende president zijn macht had aangewend om de uitslag naar zijn hand te zetten. Het gevolg is dat de aanhangers van de oppositiekandidaat de straat op zijn gegaan en al verschillende keren in confrontatie zijn gekomen met de politie en militairen, met meer dan 20 doden als gevolg. De beëdiging van de president staat gepland voor eind januari, en het zou zo maar een kunnen zijn dat rondom deze datum de vlam echt in de pan gaat slaan.

Uiteindelijk besluiten we om wel en niet te gaan. “Wel” in die zin dat we een klein uitstapje gaan maken naar de ruïnes van Copán, weliswaar in Honduras, maar op slechts 10 kilometer met de grens met Guatemala. En “niet” omdat we de rest van het land aan ons voorbij laten gaan. Op dit moment is het er te onrustig en willen we geen risico’s gaan lopen waar we ons niet prettig bij voelen. De toeristische Bay Islands (Islas de la Bahía) in het noorden van het land zijn wel veilig om te bezoeken, maar die stonden niet echt op onze lijst van bestemmingen die we wilden bezoeken. We hadden vooral heel graag naar tropische regenwouden van de Moskitia gegaan in het noordoosten van het land. Maar om te reizen in afgelegen gebieden, die ook door drugsmokkelaars worden gebruikt, lijkt ons niet verstandig. Zeker niet als wetteloosheid uitbreekt als het land verder in de ellende afglijdt.

Een kart voor vrouwen
 

We reizen uiteindelijk vanuit El Salvador, via Guatemala, naar Copán in Honduras. We verblijven er een week en bezoeken er de ruïnes van Copán en maken enkele mooie wandelingen in de omgeving (zie de fotopresentatie over Copán hier). Via exact dezelfde weg reizen we terug naar El Salvador (zie een beschrijving van die reis hier). We bezoeken er nog een paar bestemming en eindigen uiteindelijk in de tweede stad van het land: San Miguel. Het is een paar dagen voor de president beëdiging in Honduras, en het is nog steeds onrustig in het land. Toch besluiten we om vanuit El Salvador, via Honduras naar Nicaragua te reizen, en niet de boot over de Golf van Fonseca te nemen, waarmee we Honduras zouden kunnen omzeilen. Van wegblokkades is op de dag van onze reis door Honduras geen sprake. Wel zien we veel politie om de weg en her en der ligt er een vers uitgebrand autowrak in de berm. Maar zonder enige vertraging bereiken we de grens met Nicaragua.

De grensformaliteiten gaan soepel. Wat een verschil met twintig jaar geleden! We nemen in eerste instantie de bus van het grensplaatsje Guasaule naar Chinandega en wisselen daar van bus naar de minibus naar Léon. Volgens velen is Léon de mooiste stad van Nicaragua, en daar zijn we het wel mee eens. Wellicht zijn de individuele gebouwen van Granada mooier, maar de sfeer in Léon is veel gemoedelijker. Ook in Léon zijn er veel toeristen, maar de stad leeft nog steeds haar eigen leven. Dit in tegenstelling tot Granada, waar massatoerisme echt haar stempel op de stad heeft gedrukt. Na een paar uur beseffen we al dat Nicaragua heel anders is dan Guatemala, Honduras en El Salvador. Nicaragua is zeker niet het rijkste land van de regio, maar het land lijkt echt op de goede weg te zijn. De criminaliteit lijkt men onder controle te hebben, en wellicht daardoor zie je in Nicaragua veel meer toeristen. Heel veel meer toeristen! Zelfs toergroepen met de oudere medemensen durven tegenwoordig naar Nicaragua te komen. En dat is een goed teken voor het land.

Vertier in Apaneca (El Salvador)
Een Blauwe Suikervogel in de heuvels rondom Copán (Honduras)
De ruïnes van Copán, een top-attractie in Honduras
De pickup is een belangrijk vervoermiddel in de berggebieden in Centraal Amerika

Straat-ijs-stalletje in Léon (Nicaragua)

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us