Engels | Nederlands
Het comfortabele winterklimaat is verdwenen
Durango (Mexico) tot Catemaco (Mexico), april 2017

Vanuit Durango reizen we zuidwaarts, in de richting van Mexico Stad. We hebben echter nog twee tussenstops, namelijk de steden Zacatecas en Guanajuato. Beide koloniale stadjes zijn absoluut de moeite waard. Vooral Guanajuato heeft indruk op ons gemaakt. Dit vinden wij de mooiste stad die we hebben bezocht in de afgelopen vijf maanden in Mexico. De ligging op de heuvels is schitterend, en de sfeer in de oude binnenstad is nog authentiek. Natuurlijk zijn wij niet de enige reizigers die deze bestemming hebben ontdekt. Het koloniale stadje wordt tijdens vakantieperioden overlopen door vakantiegangers uit steden als Mexico City en Guadalajara, maar als je buiten deze periode komt, zal het stadje je zeker niet teleurstellen.

Voor de paasweek strijken we neer in Mexico City. Dit is namelijk één van de drukste vakantieperioden van het jaar, en alle bestemmingen die enigszins iets te bieden hebben voon toeristen, zijn mudjevol. Wij gebruiken de week om wat boodschappen te doen, een deel van onze spullen naar huis te sturen, en een keer naar de tandarts te gaan. Ook dat moet af en toe gebeuren, en een stad als Mexico City is daarvoor de aangewezen plek. In Mexico Stad maken we ook de globale plannen voor de komende tijd. We mogen zes maanden in Mexico blijven, en de laatste maand is ingegaan. We hebben voor ons gevoel ook voldoende gezien in Mexico en besluiten de volgende stap te gaan maken in Midden Amerika. Die stap zal Guatemala zijn. Het weer is nog steeds warm, al zitten we wel in de opbouw naar het regenseizoen, die hier grofweg van mei tot en met september duurt. Het is nog steeds droog, maar de temperatuur stijgt al regelmatig naar de 40 graden Celsius en de luchtvochtigheid is hoog. Het comfortabele winterklimaat is verdwenen.

Aan de capuchino in Zacatecas
 

Er zijn verschillende manieren om naar Guatemala te reizen vanuit Mexico Stad. We kiezen voor de optie om via Palenque te reizen en de grens tussen Mexico en Guatemala over te gaan steken in het noorden van Guatemala. Onze eerste echte bestemming in Guatemala wordt dan Tikal, het wereldberoemde Maya ruïnecomplex. Maar goed, dat zal pas ergens volgende maand zijn. Vanuit Mexico Stad nemen we de bus naar Veracruz. De stad heeft een grote historische waarde, omdat dit de plaats is waar de Spanjaarden in 1519 voor het eerst in Mexico arriveerden. Veel Mexicanen zien Veracruz ook als een belangrijke plaats omdat het de plek is waar het christendom aan land kwam. En in het gelovige Mexico is dat een belangrijk feit. De stad stelt verder niet heel veel voor, maar het is een prettige en vriendelijke stad, eigenlijk zoals elke stad in Mexico is.

Voor ons is Veracruz slechts een stopover van enkele dagen op weg naar Tlacotalpan. Dit koloniale stadje dat al in 1550 werd gesticht, was tot aan de twintigste eeuw één van de belangrijkste havens van Mexico, en het was één van enkele rivierhavens die Latijns Amerika destijds kende. Met de komst van het spoor werd de rol van de haven kleiner, en de belangrijkheid van Tlacotalpan minder. Veel van de originele gebouwen zijn bewaard gebleven, en om die reden heeft de UNESCO besloten om Tlacotalpan toe te voegen aan de lijst van ons werelderfgoed dat beschermt dient te worden. Heel veel gebeurd er tegenwoordig niet meer in het stadje. Veel jonge mensen zijn weggetrokken op zoek naar werk in de grote stad, en de oudere mensen die achterblijven proberen wat geld te verdienen aan het toerisme.

Zicht op Guanajuato vanuit ons hotelletje
 

Enkele uren met de bus ten zuiden van Tlacotalpan ligt het stadje Catemaco, aan een meer dat dezelfde naam draagt. Dit prettige stadje is inmiddels een echte toeristenbestemming geworden. Niet alleen door de prachtige ligging aan het meer, maar ook vanwege het feit dat de plaats bekend staat als centrum van hekserij, gebedsgenezers, sjamanisme en andere paranormaliteiten. De omgeving van het meer is ook prachtig. Hier bevindt zich het meest noordelijke regenwoud van Midden Amerika. Heel veel is er niet meer van over, maar het is nog groot genoeg om duurzame populaties vogels en andere dieren te onderhouden. We hebben een aantal dagen in een afgelegen low-key resort doorgebracht dat midden in het regenwoud ligt en alleen per boot bereikbaar was. Hier hebben we een aantal dagen prachtige vogels kunnen zoeken in de bossen rondom het resort en hebben we zelfs oog in oog gestaan met een coyote. Al onze vogeldata die we tijdens onze reis verzamelen stoppen we tegenwoordig trouwens in de database www.ebird.org. Deze wereldwijde online community, opgezet door het Cornell Lab of Ornithology (http://www.birds.cornell.edu) en de National Audubon Society (http://www.audubon.org/), heeft als doel de vogelstand wereldwijd te volgen en de data beschikbaar te stellen voor wetenschappelijk onderzoek en conservatie. Het voordeel voor de vogelaar is dat hij/zij een mooie tool beschikbaar heeft om zijn vogelactiviteiten te administreren.

Drukte tijdens het 'Virgin de Dolores' (Maagd van de zorgen) festival in Guanajuato
Streetactiviteit in Mexico City
Koloniale gebouwen in Tlacotalpan
Paringsdans van de Amerikaanse kleine zilverreiger

De cabañas op het Los Amigos resort nabij Catemaco

 
<Vorige weblog>
   
   

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us