Engels | Nederlands
Wij stelen hier geen auto’s
Berat (Albanië), 1 november 2011

Na ruim een halve dag met onze Landcruiser door de bergachtige gebieden rondom Berat in Albanië te hebben gereden, parkeren we de jeep voor ons charmant hotelletje in het centrum van de stad. We lopen nog even naar onze kamer om ons op te frissen voordat we een cappuccino willen gaan drinken bij één van de vele kleine cafeetjes in de stad. Als we het hotel weer uitlopen worden we aangesproken door de beheerder van het hotel. “Waarom hebben jullie dat oranje ding aan het stuur van de auto vastgemaakt?”, vraagt hij gedecideerd. Het duurt een fractie van een seconde voordat we begrijpen dat hij het stuurslot bedoeld, dat we hebben bevestigd tussen het koppelingspedaal en inderdaad het stuur. “Oh, dat is een stuurslot om te voorkomen dat de auto wordt gestolen”, antwoorden we.

Enigszins op z’n pik getrapt omdat we in zijn beleving de plek voor zijn hotel als diefstalgevoelig beoordelen sneert hij ons toe: “wij stelen hier gaan auto’s”. We proberen hem enigszins gerust te stellen door te zeggen dat we het slot altijd en overal plaatsen en dat het ook een eis is van onze verzekeraar. Een klein leugentje om bestwil zeg maar. Na nog wat over koetjes en kalfjes te hebben gepraat, en vooral ook over autoprijzen van tweede handse auto’s, vervolgen we onze weg naar het terrasje waar we een heerlijke cappuccino bestellen.

Dure auto's zijn een opvallend straatbeeld in arm Albanië
 

Het was ons de eerste dagen in Albanië al opgevallen dat er heel veel dure Mercedessen en BMW’s door het land rijden. Het maakt niet uit waar je komt, in de grote stad of in een klein dorpje, overal zie je peperdure bolides rijden. Op zich hoeft dat helemaal niet raar te zijn. Albanië zou namelijk een rijk land kunnen zijn waar een groot gedeelte van de bevolking een goede baan heeft in een sterk groeiende economie en op die manier een auto kan veroorloven van ruim een ton in Euro’s. Je verwacht in dat geval succesvolle zakenlieden in strakke pakken en zijden stropdassen achter het stuurwiel. Maar niets is minder waar. Albanië is arm, de wegen zijn over het algemeen slecht van kwaliteit, er zijn amper buitenlandse investeerders en van economische activiteit van een behoorlijke omvang is geen sprake. Er zitten derhalve dan ook geen succesvolle zakenlieden achter het stuur van de bolides. “Wie dan wel?” hoor ik je denken. Tsja, hoe kunnen we die lieden het beste beschrijven. Duistere maffiafiguren met ongeschoren koppen en leren jacks met daaronder een spijkerbroek en bordeelsluipers komt het dichtste in de buurt denken we. Figuren waar je in het westen graag een blokje voor om loopt. Hier in Albanië wemelt het van die figuren. Op elke hoek van de straat zie je ze staan. Vaak in groepjes, leunend tegen hun bolides en met een blik in hun ogen die uitstraalt dat je ze vooral niets in de weg moet leggen.

Mannen die schijnbaar niets te doen hebben hangen overal rond
 
Later op de dag googelen we op internet op de woorden “gestolen”, “auto”en “Albanië”, omdat we toch iets meer willen weten over de achtergrond van die grote hoeveelheid dure auto’s in Albanië. Onze eerste gedachten worden direct bevestigd. Albanese bendes struinen Europa af op zoek naar dure bolides om de vraag in hun thuisland te kunnen bedienen. Ongeveer 90% van de luxe personenauto’s die in Albanië rond rijden schijnen in Europa gestolen te zijn. Ook de gestolen auto’s van voetbalvedettes Beckham en Gatusso zijn ooit in Albanië teruggevonden. Het terugvinden van auto’s is echter een zeldzaamheid, want de jacht op autodieven wordt in Albanië niet gevoerd. Je krijgt immers niet op die grote schaal luxe auto’s het land binnen zonder medewerking van de overheid. Iedereen verdient schijnbaar aan dit duistere ‘business model’. Maar waarom de beheerder van ons hotel stellig zei dat hier geen auto’s gestolen worden, blijft voor ons een raadsel. Misschien bedoelde hij wel dat Albanezen niet in Albanië stelen, maar alleen erbuiten. Ons stuurslot blijft in ieder geval gewoon op slot, ondanks het feit dat onze oude Landcruiser ongetwijfeld niet de droomauto is van de gemiddelde Albanese maffioos.
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us