Engels | Nederlands
Pergamon, Efeze & Afrodisias
Konya (Turkije), 4 februari 2014

Het uiterste westen en zuiden van Turkije herbergt een aantal klassieke steden die over de afgelopen millennia zijn vervallen tot vaak nog maar een berg stenen, waarvoor je veel inbeeldingsvermogen nodig hebt om er een bruisende stad in the zien met indrukwekkende tempels, toegangspoorten, boulevards en pleinen. Toch zijn er een aantal ruïnes die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Veel is er meestal niet meer over van de gloriedagen van destijds, maar zelfs met een beetje inbeeldingsvermogen kom je tot de conclusie dat de stad een spektakel van jewelste moet zijn geweest. We besloten uiteindelijk drie klassieke steden in dit deel van Turkije te bezoeken, Pergamon, Efeze en Afrodisias.


Pergamon werd een grote en belangrijke stad in de oudheid nadat het rijk van Alexander de Grote uiteenviel na zijn dood in 323 voor Christus. Regenten kwamen en gingen, maar de stad vierde zijn hoogtijdagen onder leiding van Eumenus II (197-159 voor Christus). Hij bouwde onder andere een bibliotheek in de stad die vergelijkbaar was met de bibliotheek van Alexandrië in Egypte, destijds de grootste en belangrijkste bewaarplaats van kennis in de wereld. In de 2e eeuw na Chr. werd Pergamon een medisch centrum. De stad werd druk bezocht om zijn geneeskrachtige bron waarbij een Asklepieion (antiek Grieks sanatorium) werd gesticht om mensen te genezen. Er werden geesteszieken behandeld door het drinken van water, baden, theater, muziek en suggestie. De medische faculteit stond in hoog aanzien, mede door het feit dat Claudius Galenus er werkte (bekendste Grieks/Romeinse arts uit die tijd).

De Celsus bibliotheek in Efeze
 

De bekendste stad uit de oudheid in Turkije is ongetwijfeld Efeze, door veel kenners erkend als de best bewaard gebleven klassieke stad in Europa. Dit is de plek in Europa om een gevoel te krijgen van de grootsheid van een Grieks-Romeinse stad. In de hoogtij dagen van Efeze woonde er 250.000 mensen en was de stad de hoofdstad van de Romeinse provincie Klein-Azië. De ruïnestad die je hedentendage ziet is groots en spectaculair, en als je ook nog eens weet dat in de afgelopen 150 jaar slechts 18% van de stad door opgravingen is blootgelegd, dan besef je pas goed wat zich hier tweeduizend jaar geleden heeft afgespeeld. Maar ook tegenwoordig kan het erg druk zijn in de stad. Efeze is een populaire bestemmingen onder toeristen, en dat betekent dat een bezoek in het toeristenseizoen (Europese zomer) niet alleen bloedheet, maar ook nog eens chaotisch druk kan zijn.

Het prachtig bewaard gebleven stadion van Afrodisias
 

Een klassieke stad die veel minder vaak bezocht wordt is Afrodisias. Dit komt vooral door het feit dat de ruïnestad niet als dagtocht te bezoeken is vanuit één van de populaire badplaatsen aan de kust. Dat maakt de stad verfrissend rustig en een prima alternatief voor de drukke ruïnesteden die dichter bij de kust liggen. Afrodisias is een kleinere klassieke stad in het westen van Turkije die vernoemd is naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde, die hier haar unieke imago cultus had. Onderzoek heeft uitgewezen dat op de plaats van Afrodisias al ten tijde van 5.000 jaar voor Christus nederzettingen waren. Echter, pas in de tweede eeuw voor Christus groeide Afrodisias uit tot een stad van formaat. In de derde eeuw na Christus werd Afrodisias de hoofdstad van de Romeinse provincie Caria en groeide de stad uit tot een inwonertal van 15.000 mensen. Een aantal bouwwerken in Afrodisias zijn goed bewaard gebleven, waarbij het klassieke stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers wat ons betreft een absoluut hoogtepunt is.
Ook indien je geen bijzondere interesse hebt in de oudheid is een bezoek aan één van de ruïnesteden wat ons betreft de moeite waard. Ook wij zijn geen extreme geschiedenisliefhebbers, die precies het naadje van de kous willen weten. Maar ondanks dat is er voldoende van de steden bewaard gebleven om tot het besef te komen dat er in de eeuwen rondom het begin van onze jaartellingen, steden zijn gebouwd waar we heel veel bewondering voor kunnen hebben. Regelmatig zeiden we tegen elkaar: “Dit moet destijds een enorm spektakel zijn geweest. Konden we maar eens een dagje naar deze tijd terugreizen om te zien hoe het geweest is”.

Zicht op de overblijfselen van het Asklepieion van Pergamon
De Trajan Tempel van Pergamon
Toeristen op de Ceretus boulevard van Efeze
Het theater van Efeze met npg veel puzzelstukjes op de voorgrond
Tetrapylon (monumentale poort) tot Afrodisias
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us