Engels | Nederlands
Thuis voor het donker?
Bangkok (Thailand), 5 december 2008

Het is 12:30 uur en we hebben een heerlijke middag voor ons. Na een mooie ochtendwandeling gaan we vanmiddag op ons dooie gemak de 4,9 kilometer lange Nong Phak Chi wandelroute lopen. Daarna kunnen we over de verharde weg weer terug lopen naar onze bungalow. Dat is tenminste hoe we de folder van het Khao Yai National Park in Thailand interpreteren en zo blijkt het in eerste instantie ook te zijn. We lopen door een prachtig woud. Al snel zien we een mooie schildpad en ook al lopen we hier op het heetst van de dag, toch zien we veel vogels. De Red-headed Trogon en de Banded Kingfisher zijn enkele van de kleurrijke soorten die zich aan ons laten zien.

Een lift in het Khao Yai Nationaal Park
 

Het pad is eenvoudig te volgen en is ter verduidelijking een rode markeringen aangegeven. Na bijna twee maanden waarin we bijna niet hebben gelopen is het wel weer eens lekker om wat hellinkjes op en af te gaan. Wanneer we na een tijdje op een heuvel staan horen we een harde grom die wordt gevolgd door een briesend geluid. We haasten ons om te zien wat dit geluid veroorzaakt, maar we zien het dier helaas niet. Geen olifant, luipaard, tijger of buffel die zich aan ons wil laten zien. Wanneer je hier zo rond loopt heb je niet het gevoel dat je één van deze machtige dieren tegen kunt komen, maar als je heel veel geluk hebt dan kan het wel. Eén keer voelen we de adrenaline wel door ons lijf heen gieren, namelijk wanneer er net voor onze neus een vier centimeter dikke slang wegglijdt.

Het is al even over vier wanneer we een bordje zien waaruit blijkt dat we nog maar 500 meter hoeven af te leggen totdat we aan de verharde weg uitkomen. Wandelen terwijl je vogelspot gaat immers langzaam. We volgen het pad verder, maar ineens houden de rode markeringen op. Het pad splitst zich verschillende keren, maar alle vertakkingen komen uit bij een rivier. Ons gevoel zegt ons dat we de rivier moeten oversteken, maar we weten alleen niet waar. We lopen terug naar de laatste markeringen en zoeken goed of we geen sporen over het hoofd hebben gezien, maar dat blijkt niet het geval. Opnieuw lopen we naar de rivier, waar Edwin resoluut zijn schoenen en zijn broek uittrekt om door de rivier heen te waden om te zien of het pad zich aan de andere kant voortzet. Hij vindt er verschillende paden, maar geen enkele daarvan is gemarkeerd. Zodra Edwin weer terug is, is de beslissing snel gemaakt. Zo snel als we kunnen, lopen we via hetzelfde pad weer terug.

Een wandeling door het dichte oerwoud van Khao Yai NP
 
Om 17:45 uur is het al donker en we hebben geen zin om een nacht in de jungle door te brengen. In het donker is het immers veel gemakkelijker om je voor te stellen wat voor dieren hier allemaal rondlopen. Over een klein uurtje is het zover en zal de duisternis invallen. Gelukkig hebben we een zaklamp bij, maar omdat het veel moeilijker is om je te oriënteren met enkel een zaklamp willen we graag voor die tijd weer op de verharde weg zijn. Ruim 4,5 kilometer in een klein uurtje is gemakkelijk te doen op een verharde weg, maar over dit junglepad is het toch aardig aanpoten. Terwijl we flink doorklauteren blijven we allebei regelmatig met onze broeken achter wat doornen hangen. Het gevolg is wat kleerscheuren, maar dat is voor latere zorg. Gelukkig zien we om 17:50 uur in de verte de lampjes van het hoofdkwartier van het nationale park. Het restaurant is nog open en we kunnen onze energie weer aanvullen met een lekkere koude cola en een pittige kipcurry met rijst. Als we daarna terug zijn in onze bungalow, inspecteren we de schade. Twee kapotte broeken, doorgelopen hielen voor Edwin vanwege het lopen met natte sokken en vier bloedzuigers voor Edwin en één voor Ivonne. Dit alles doet ons weinig als we onder de heerlijk warme douche staan en nog minder als we lekker onder de warme wol kruipen. We hebben een leuke middag lekker sportief afgesloten waardoor we nu geen slaapplek hoeven te zoeken in de jungle. Het is misschien minder avontuurlijk, maar we liggen toch liever met een gevulde maag in een comfortabel bed dan van 6 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends bibberend onder een boom met één zak borrelnootjes en een halve fles water.

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us