Engels | Nederlands
Ljubljana: de poort naar de Balkan
Zagreb (Kroatië), 26 december 2013

Officieel behoort het land Slovenië niet tot de groep van Balkan landen. Veel mensen hebben die indruk wel, en dat heeft vooral te maken met het feit dat Slovenië tot enkele decennia terug onderdeel was van Joegoslavië. En alles wat Joegoslavië was, willen we nog wel eens tot de Balkan rekenen. Zo was het eerlijke gezegd voor ons ook wel een beetje. Zodra je Oostenrijk verlaat en via de Karawanken-tunnel Slovenië inrijdt, heb je het gevoel het vertrouwde West Europa te verlaten en het oostelijke deel van ons continent te betreden.


De Slovenen zien zichzelf dus niet als Balkan-bewoners. Ze zijn veel meer op het westen gericht en voelen zich veel meer verbonden met de Oostenrijkers dan met bijvoorbeeld de Kroaten, om maar eens een ander buurland te noemen. Slovenië is dus geen Balkan, maar de poort tot de Balkan. En de hoofdstad van die poort is de stad met de prachtige naam Ljubljana. Hier maakten we onze eerste echte tussenstop op weg naar Iran, ons uiteindelijke reisdoel van de komende maanden.

Het centrum van Ljubljana, met de Franciscaanse kerk op de achtergrond
 

Ljubljana is niet echt een bestemming die je zou overwegen voor het maken van bijvoorbeeld een stedentrip. Wat ons betreft is dat wel terecht. De stad is klein en heeft relatief weinig echte bezienswaardigheden, maar dat betekent niet dat de stad niet de moeite waard is. Sterker nog, als je in de buurt vakantie viert, of Ljubljana passeert op weg naar een andere bestemming, dan is een korte stop-over zeker de moeite waard. Het oude centrum is sfeervol, met een aantal oude gebouwen en kerken, en een grote hoeveelheid terrassen die over het algemeen goed gevuld zijn. Slovenen houden van socializen op terrassen, bij voorkeur in de buitenlucht, zelfs indien het hartje winter is. En dat geeft de stad altijd een gezellige en gemoedelijke sfeer, gedurende alle maanden van het jaar.

De Ljubljanica rivier die door het hart van het oude centrum stroomt
 

We verbleven in Ljubljana overigens niet in een hotel, maar bij een lokale familie thuis. In dit deel van Europa is het heel normaal om een kamer of appartement te verhuren indien je ruimte beschikbaar hebt in je huis. Voorheen was het heel moeilijk om een betrouwbare en geschikte kamer of appartement bij mensen thuis te vinden, maar door de komst van een aantal goede websites op Internet, is het erg gemakkelijk een prijsgunstige plek te vinden in één van de buitenwijken van de stad. Websites als booking.com en airbnb.com hebben een enorm aanbod.

Zicht op het oude centrum van Ljubljana vanuit het kasteel
Zelf een maaltijd bereiden in het appartement van Vila Ema
Het oude centrum van Ljubljana is indrukwekkend te noemen
Het stadhuis van Ljubljana
Tijd voor een bak koffie bij nog geen tien graden Celsius
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us