Engels | Nederlands
‘Mooiste weg van de wereld’
Timisoara (Roemenië), 27 juli 2014

Het zijn de woorden van de mannen van Top Gear: ‘de Transfăgărășan weg in Roemenië is de mooiste van de wereld en een onvergetelijke ervaring voor elke bestuurder’. De weg met wegnummer 7c is de hoogstgelegen geasfalteerde weg van Roemenië en doorkruist het hoogste deel van de zuidelijke Karpaten, tussen de twee hoogste bergen van het land door, de Moldoveanu (2544 m), en de Negoiu (2535 m). De weg met een lengte van ongeveer 90 kilometer, is gebouwd aan het begin van de jaren 70 als een strategische route, en verbindt twee van de grotere steden in Roemenië, Pitesti en Sibiu. De hoogste pas van de weg ligt op 2034 meter boven zeespiegel.


De Transfăgărășan weg is een militair project van de toenmalige dictator van Roemenië: Nicolae Ceaușescu. In ruim vier jaar tijd (1970-1974) bouwde hij met behulp van vooral soldaten deze strategische route door de Karpaten, om zijn leger sneller in het noorden van Roemenië te krijgen in geval van calamiteiten. Dit project was een direct gevolg van de inval van de Sovjet Unie in Tsjecho-Slowakije in 1968. Ceaușescu was bang dat Roemenië hetzelfde lot zou overkomen en gaf daarom opdracht tot de aanleg van deze prachtige weg. Meer dan 6 miljoen kilogram dynamiet is gebruikt bij de aanleg van de weg en ongeveer 40 soldaten verloren het leven tijdens de constructie ervan.

Zicht op de haarspeldbochten aan de noordelijke zijde van de pas
 

Vandaag de dag is de Transfăgărășan weg vooral een toeristische route. Het mooiste deel van de weg is het noordelijke deel, tussen de nederzetting Vama Cucului en het Balea Meer dat op de pas ligt. Via een groot aantal haarspeldbochten stijg je vanuit de bossen naar de kale rotsen en hoge pieken van het alpine landschap. Er zijn plenty plekken langs de weg waar je een stop kunt maken om van het prachtige landschap te genieten en een foto te maken. Wij reden de route in hartje zomer, wat betekende dat de sneeuw op de bergen al verdwenen was. Hoeveel mooier zal de route zijn als je de weg aan het begin van het seizoen rijdt, als de omgeving nog volledig bedekt is onder een dik pak sneeuw? Maar kom niet te vroeg, want de weg is een groot deel van het jaar gesloten vanwege het winterse weer. Over het algemeen is de weg tussen mei en oktober begaanbaar.


Op de pas ligt een kleine alpine meertje genaamd Balea. Echt pittoresk is de omgeving helaas niet meer vanwege de vele toeristische ontwikkelingen. Hotels, parkeerplaatsen en een groot aantal souvenirwinkeltjes en eettentjes verzieken de sfeer enigszins. Het meertje is overigens wel een prima uitgangspunt voor wandelingen verder de bergen in. Na de pas rijd je door een 887 meter lange tunnel waarna de weg in eveneens een groot aantal haarspeldbochten weer afdaalt naar lager gelegen beboste gebieden. Wanneer de steilste afdaling is voltooid, komt de weg langs het prachtige kunstmatige meer met de naam Vidraru te lopen. Het meer wordt door een indrukwekkende boogvormige dam uit 1968 in stand gehouden.

Parkeerplaats en toeristenstalletjes op de pas
 

En voor de echte Dracula fans komt het hoogtepunt van de route ongetwijfeld aan het einde. Vlak na het stuwmeer liggen namelijk de ruïnes van de Poienari Citadel, het ‘echte’ Dracula Kasteel. Dracula heeft echter nooit bestaan, maar is een verzinsel van de Ierse filmmaker Bram Stoker die de personage Dracula heeft gebaseerd op de Roemeense prins en brute leider Vlad Tepes (1431-1476). Veel kastelen in Roemenië claimen een Dracula kasteel te zijn, maar van weinig van hen is echt aangetoond dat Vlad Tepes er iets mee te maken heeft gehad. Met de Poienari Citadel echter wel. Maar om het fort te bezichtigen moet je wel iets doen. Het hoog op een klif gelegen kasteel is alleen toegankelijk via 1500 treden, die gelukkig grotendeels in een bos liggen, waardoor je beschut bent tegen de brandende zon. Al met al is de Transfăgărășan weg een prachtige route die prima als een dagtocht is te doen. Om het echter de mooiste weg van de wereld te noemen is waarschijnlijk iets te hoog gegrepen. Maar goed, om dat te bepalen dien je ‘m zelf eens te rijden. Het is ongetwijfeld niet de mooiste weg van de wereld, maar wel één van de mooiere wegen in Europa. Laten we het daar maar op houden.

Begin van de Transfagarasan weg: zicht op de hoge Karpaten
Het eerste deel van de weg loopt door dichte bossen
We zijn de bossen ontstegen en zien de weg verder omhoog klimmen
Een zwerfhond vraagt om eten op één van de stopplaatsen langs de route
Zicht op de haarspeldbochten aan de zuidelijke zijde van de pad
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us