Engels | Nederlands
Strand en bos
Leba (Polen), 25 juni 2013

Onze eerste echte kennismaking met Polen gedurende deze reis was het stadje Miedzyzdroje, in het uiterste noordwesten van Polen. Het stadje, dat slechts 20 kilometer van de Duitse grens ligt, is één van de vele strandbestemmingen aan de Poolse noordkust. Het strand was voor ons niet echt de reden om een aantal dagen in Miedzyzdroje neer te strijken; wij werden namelijk vooral aangetrokken door het nabij gelegen Wolin National Park. We hadden ons eerlijk gezegd ook nooit beseft dat de Baltische kust van Polen een echte strandbestemming zou zijn. Heb je die dan in Noord Europa? Schijnbaar wel.


Miedzyzdroje heeft een aantal leuke campings, waarvan de meeste op loopafstand van het centrum liggen. Toen we de tent eenmaal hadden opgezet was het een korte wandeling naar het strand. Dat het iets serieus zou zijn wisten we meteen; tientallen mensen, waaronder veel gezinnetjes, liepen in zwemtenue richting het strand. Handdoeken, strandballen, ligmatjes en vooral de windschermpjes zijn erg populair in Polen. Toen we het strand opliepen ging er een wereld voor ons open. Het strand lag vol; ram vol! Het was prachtig weer en het leek wel of heel Polen unaniem had besloten om naar het strand van Miedzyzdroje af te reizen. Wat ons direct opviel was dat vooral het strand erg vol lag; het aantal mensen dat werkelijk een duik in de zee nam was opvallend laag.

Het overvolle strand van Miedzyzdroje
 

Als we in het westen van Europa aan stranden denken, dan denken we vooral aan de landen aan de middellandse zee. En heel af en toe, als het echt warm is, zijn de stranden van België, Nederland en zelfs Duitsland het overwegen waard. Maar dat mensen naar het strand zouden gaan in Polen, en wel aan de zee met de naam Oost Zee, was een openbaring voor ons. Maar zoals gezegd, het weer was perfect en de kwaliteit van het zandstrand subliem. Het strand van Miedzyzdroje heeft heerlijk zacht zand, is prima onderhouden en heeft zelfs enkele strandtenten waar het bier koud en goedkoop is. Mocht je denken dat een mooie stranddag in Polen zo zeldzaam is als een beer in de woestijn, dan heb je het mis. De Baltische kust van Polen barst van stadjes als Miedzyzdroje, die volledig zijn ingericht om de honderdduizenden toeristen die elk jaar naar de kust komen, van een aangename strandvakantie te voorzien. Je ziet er vooral heel veel Poolse toeristen, maar ook opvallend veel Duitsers, en dan voornamelijk de voormalige Oost-Duitsers.


Het strand van Miedzyzdroje was voor ons een onverwachte kers op de taart. Wij kwamen namelijk vooral voor het Wolin National Park. Dit park, wat tot de kleinste nationale parken van het land behoort, is absoluut de moeite waard. Er zijn een aantal prima fietspaden door het park, en nog veel meer wandelpaden, die de belangrijkste bezienswaardigheden van het park met elkaar verbinden. Veel bezoekers komen vooral voor het kleine reservaat in het park waar de Europese Bizon wordt beschermd. Die was immers al lang uitgestorven, met uitzonderingen van een paar honderd exemplaren die her en der in de dierentuinen leefden. Maar langzaam maar zeker is de populatie door dit soort kleinschalige reservaten weer aan het toenemen; echt in het wild zullen ze waarschijnlijk nooit meer gaan leven.

Rust is te vinden in het Wolin National Park
 

De andere attracties van het nationale park zijn de verschillende meertjes, die zich her en der in het park bevinden en prima bestemmingen zijn op een wandeling of fietstocht door het park. Het park biedt overigens een behoorlijke kans om wat wilde dieren te zien. Zonder er speciaal voor op zoek te zijn gegaan, zagen we verschillende reeën, damherten en wilde zwijnen. De mooiste meren van het park zijn wat ons betreft het meer met de naam Czajcze, dat de vorm van een hoefijzer heeft, en het meer met de naam Turkusowe (Turquoise), uiteraard geïnspireerd door de kleur van het water. Al met al heeft Miedzyzdroje ons verrast. Het was onze eerste bestemming in Polen en wat ons betreft een hele leuke introductie. Steeds meer buitenlandse toeristen weten dit stadje inmiddels te vinden, maar desondanks is het nog steeds heel erg Pools. Weinig mensen spreken Engels of Duits en de menukaarten in de restaurants zijn overwegend in het Pools. Het echte Polen is wat dat betreft al direct te vinden over de Duits-Poolse grens.

Als de kleur maar goed is
Poolse strandcultuur
Het Turquoise meer
Het Czajcze meer
Prachtig uitzicht op de nabij gelegen delta
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us