Engels | Nederlands
Beach bums en wij
Padre Burgos (Philippines), 22 juli 2012

Jorn en Robin, twee tieners uit Nederland, reizen voor een periode van zes weken met ons mee naar de Filippijnen. De jongens houden van zee, strand en surfen, en om die reden alleen al is de Filippijnse archipel een prima bestemming. Het leuke van reizen met reisgenoten is dat je rekening met elkaar houdt, en dat je daardoor op plekken komt waar je zelf wellicht nooit naartoe zou zijn gegaan. Een voorbeeld daarvan is Siargao, een klein eilandje in het zuidoosten van de Filippijnen, dat vooral bekend is vanwege ‘Cloud 9’, één van de betere surfbreaks ter wereld.

Een boottocht van iets minder dan twee uur bracht ons van de stad Surigao naar het eilandje Siargao. Vervolgens was het nog een half uurtje met de tricycle, een motortaxi-zijspan waar met moeite vier passagiers en hun bagage op passen, naar het Ocean 101 Resort, op slechts vijf minuten lopen van de wereldberoemde Cloud 9 surfbreak. We zijn er niet in de beste surftijd van het jaar. Dat is misschien maar goed ook, want de beste surftijd van het jaar gaat gepaard met het tyfoonseizoen, waardoor de golven zo hoog worden dat een ‘normale’ surfer echt ballen moet hebben om het water in te gaan.

Met de tricycle naar het Ocean 101 Resort
 

We hebben bewust voor het drukkere Ocean 101 Resort gekozen omdat dit de plek is om iets van de surfcultuur op te snuiven. Dat wordt al meteen duidelijk als we dit backpakkers budget resort oplopen. De veranda’s van de kamers zijn uitgerust met rekken waarop je je surfbord kunt leggen en overal hangen zwembroeken en bikini’s te drogen. Als onze surf boys hier niet aan hun trekken komen, dan weten we het niet meer. We checken in, nemen een koffie in het patiorestaurant (we zijn vandaag immers om 04.00 uur opgestaan) en lopen daarna naar de Cloud 9 steiger om een eerste indruk te krijgen van de bekende surf break.

Het is niet druk en dat komt omdat het nog eb is. De surfbreak ligt op een koraalrif en door het lage water is het te ondiep om er goed en comfortabel te kunnen surfen. Alleen enkele lokale diehards en een enkele onwetende buitenlander wagen zich in het water. “Vanaf een uur of drie is het goed surfen” wordt ons verzekerd. Voldoende tijd dus om op zoek te gaan naar twee surfplanken voor onze surfhelden. We gaan naar de Hippies Surf Shop en als we binnen zijn vliegen de surfkreten ons om de oren. Allerlei soorten surfplanken passeren de revue, evenals de maten, gewichten, diktes en vormen. We laten de keuze uiteraard geheel aan de jongens over en na een minuut of tien zijn ze er uit. De planken worden nog even in de was gezet (meer grip om erop te blijven staan), waarna ze gereed zijn voor de actie.

Na de lunch lopen we naar de steiger van Cloud 9. De zeespiegel is gestegen en het is een stuk drukker geworden. De steiger loopt zo’n honderd meter de zee in, waardoor je als toeschouwer behoorlijk dicht bij de actie kunt komen. We hebben onze verrekijker meegebracht waardoor we alles goed kunnen zien. De jongens gaan via een trap van de steiger af het water in, en peddelen al liggend op hun surfplank richting de surfbreak.

Een lokaal surfmeisje
 
We krijgen al snel een behoorlijke indruk van de surfcultuur. Uiteraard gaat het vooral om de lol van het surfen, maar daarnaast gaat het zeker ook om het imago. Het imago wordt vooral bepaald door je surfkwaliteiten (lang op je surfplank staan en spectaculair kunnen surfen), maar ook de ‘looks’ spelen een essentiële rol. Helaas concluderen we al snel dat de westerse surfer het op beide vlakken aflegt tegen de lokale jongens en meiden. De slanke, gespierde en goedgevormde Filipino’s en Filipina’s dansen over de golven, terwijl de westerse surfers vooral om zich heen kijken, op zoek naar een goede golf. En dat is uiteraard begrijpelijk omdat de lokale surfers de surfbreak kennen als hun broekzak. Daarnaast laten de meeste westerse surfers zich de kaas van het brood eten. Surfetiquette bestaat hier niet; het is ieder voor zich en god voor ons allen. Dat het af en toe wel eens fout gaat bewijst een Filipina die bij ons op de steiger zit. Een enorme wond op haar bovenbeen bewijst dat ze nog niet zo lang geleden door een andere surfer is overreden.

De westerse surfer probeert zijn tekortkoming op de plank wel te compenseren. Surfkapsels en baardjes spelen daarbij een rol, maar vooral merkkleding moet het imagogat zien te dichten. Merknamen als Quicksilver, Ripcurl en vooral Billabong prijken op shirts en boxershorts. Sommige westerse surfers hebben zelfs de moeite genomen om hun eigen surfplank mee te brengen, om uit te sluiten dat slecht materiaal ter plekke hun prestatie negatief beïnvloedt. Dat het materiaal echter weinig invloed heeft bewijzen de lokale jongens en meiden die met oude planken en normale T-shirts en bikini’s de golven trotseren. Dat de beperkte surfkwaliteiten van sommige (beginnende) westerse surfers af en toe wel eens tot lichte irritaties bij de lokale surfers leidt, wordt eerlijk opgebiecht door een jonge lokale surfster die we ’s avonds in een barretje ontmoeten. Ze noemt zichzelf de op één na beste surfster van het eiland en het liefst zou ze de westerse surfers zien verdwijnen naar een andere surfbreak. Ze moet echter niet zeuren want de surftoeristen brengen heel veel geld in het laatje van de lokale gemeenschap; en ook zij profiteert daar van.

We hebben een aantal leuke dagen op Siargao en vinden het interessant om de surfcultuur eens van dichtbij te hebben meegemaakt. We brengen heel wat uren door op de steiger bij Cloud 9 en genieten vooral van de surfkwaliteiten van enkele jonge lokale surfers en surfsters. Jongens die vaak nog geen 12 jaar oud zijn, doen niet onder voor de rest, terwijl meisjes van een jaar of acht hun hoofd boven water weten te houden door als honden rondom de steiger te spartelen. Een enkel jong meisje heeft geluk en mag met haar oudere broer mee naar de surfbreak, om vervolgens voor op het bord te gaan staan en zo de eerste stappen te zetten op de golven van Cloud 9; het begin van een ongetwijfeld actief surfbestaan.

Het Ocean 101 Resort
De steiger bij Cloud 9 (het is eb)
De planken zijn uitgezocht bij de Hippies Surf Shop
Jorn in actie
Een lokaal meisje surft met haar broer mee
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us