Engels | Nederlands
Manilla
Camiguin Island (Philippines), 13 juli 2012

Het is een wereld van verschil als we vanuit Bangkok in de Filippijnse hoofdstad Manilla arriveren. Thailand wordt altijd gezien als het land van de eeuwige glimlach, maar als je een gemeende glimlach prefereert boven een gemaakte, dan moet je naar de Filippijnen gaan. Filippino’s zijn over het algemeen in alle opzichten vriendelijker en opener dan Thaise mensen. Althans, dat is onze ervaring na verschillende bezoeken aan beide landen.

Deze ervaring werd al meteen bevestigd tijdens de taxirit van het vliegveld naar het centrum van de stad. De taxichauffeur, een man op leeftijd, kletst ons de oren van het hoofd. Hij vertelt ons in geuren en kleuren over zijn kinderen. Zijn oudste zoon is homofiel, zijn enige dochter is stewardess en lesbisch, en zijn jongste zoon is de ‘only real boy’ zoals hij het zo mooi verwoord. De straat in het centrum van Manilla waar wij naartoe willen kent onze chauffeur niet, maar met de kaart in de hand helpen we hem een handje zodat we ons hotel nog voor de spits bereiken.

Een straatbeeld in het centrum van Manilla
 

Manilla is in de meeste opzichten een compleet andere stad dan Bangkok, de stad waar we vandaan komen. Manilla is veel armer en dat zie je overal op straat. De gebouwen zijn grijs en grauw en er zijn veel meer zwervers op straat die hun dagelijks kostje bij elkaar proberen te bedelen. Elk restaurant, elke bank, elke winkel en elk hotel heeft een bewapende bewaker voor de deur staan die de ‘verse’ bezoeker de indruk kan geven dat Manilla een gevaarlijke stad is. Waarom staan die gasten er anders? Het lokale winkelcentrum kom je alleen in als je door een metaaldetector loopt en je jezelf laat fouilleren door een bewaker. Een kort gesprekje met de beste man leert ons dat hij op messen, geweren en bommen controleert. Hij neemt zijn baan uiterst serieus. Welkom in Manilla!

We zijn nu voor de vijfde keer in Manilla en vinden de stad een prima introductie voor dit geweldige land. Mensen zijn vriendelijk en regelmatig wordt ons ‘welkom in de Filippijnen’ toegeroepen. Ondanks dat de stad weinig echte bezienswaardigheden voor de bezoeker heeft, is een verblijf van enkele dagen zeker aan te raden. De stad maakt in eerste instantie een grimmige indruk, maar is nog wel puur. De enige buitenlanders die je er ziet zijn de wat avontuurlijkere backpakkers, en natuurlijk de sekstoerist op leeftijd, die de girlie-barretjes (hoerententen) afloopt op zoek naar een nachtelijk avontuur of een jonge en mooie partner voor de toekomst.

We beginnen ons bezoek aan Manilla door eerst de twee meest bekende bezienswaardigheden te bezoeken: het Rizal Park, vernoemd naar één van de meest bekende Filippijnse vrijheidsstrijders, en Intramuros, het ommuurde oude gedeelte van de stad. Voordat we er echter arriveren, lopen we eerst nog door een straat waar veel uitzendbureautjes zijn gevestigd die op zoek zijn naar werknemers voor hun buitenlandse klanten. Filippino’s zijn gewilde arbeiders in vele delen van de wereld omdat ze Engels spreken, hard werken, weinig verdienen en bereid zijn om lang en vaak van huis te zijn. Veel meisjes werken als huishoudhulp in Hong Kong, Singapore of het Midden Oosten, terwijl de meeste mannen in de scheepvaart belanden. Voor een land als de Filippijnen is arbeid hun belangrijkste exportproduct. Een significant gedeelte van hun BBP (inkomen van het land) komt van de het buitenland werkende Filippino’s, die geld terugsturen naar hun familieleden in de Filippijnen. Aan de rand van Rizal Park is een grote openlucht arbeidsmarkt waar vraag en aanbod elkaar ontmoeten.

Twee kinderen ontfermen zich over een dronken man
 
Rizal Park is een park van ongeveer 60 hectaren dat in het centrum van de stad ligt. Gedurende het weekend komen veel inwoners van Manilla er hun zondag doorbrengen, terwijl het park gedurende de rest van de week vooral een haven van rust is. Er staan veel beelden van vrijheidsstrijders en er is onder andere ook een meer waarin een 3D reliëf presentaties is gemaakt van de Filippijnen. Een prima plek dus om je geplande route door de Filippijnen door te nemen. Intramuros is het nabij gelegen oude ommuurde deel van de stad waarin enkele oude gebouwen, kerken en zelfs een fort de hectische geschiedenis van het land hebben overleefd. Wat wij echter de grootste bezienswaardigheden van Manilla vinden zijn China Town en het gebied rondom het Carriedo metrostation (de wijk Quiapo). Dit drukke deel van de stad bestaat uit een aantal brede boulevards die met elkaar verbonden zijn door kleine straten en steegjes waar van alles te koop is.

De “made in China” hype heeft ook dit deel van de wereld bereikt. Het grootste deel van de winkeltjes en straatstalletjes verkopen plastiek rommel die in grote hoeveelheden de Zuid Chinese Zee is overgestoken. Er zijn echter ook leuke winkeltjes waar je bijvoorbeeld beveiligeruniformen kunt kopen en waar ze ter plekke je naam op de blouse borduren. Ook zijn er straatstalletjes waar je echt uitziende pistolen en mitrailleurs kunt kopen, of waar je een goed nagemaakte ID-kaart of diploma kunt laten maken.

Het bier is goedkoop in de Filippijnen en dat maakt het extra leuk om de avonden in een barretje door te brengen en te genieten van een koude San Miguel Pilsen of een Red Horse biertje. Het is niet moeilijk om in Manilla een bar te vinden waar je niet alleen drank kunt krijgen, maar ook de dame die het serveert. De stad kent voldoende girlie-barretjes die ook open zijn voor niet-hoerenlopers. Deze barretjes zijn prima plekken om eens rustig af te kijken hoe alles in zijn werk gaat. Auto’s met Chinezen komen voorrijden, er wordt onderhandeld en als de prijs hen aanstaat, verdwijnen de Chinezen door een deur waarachter de actie plaatsvindt. Telkens als de deur even open of dicht gaat krijgen we een glimp mee van wat er achter de deuren afspeelt. Schaars geklede meisjes staan in rijen te heupwiegen om nieuwe klanten te verwelkomen en een eerste goede indruk achter te laten. Proost! Ons bezoek aan de Filippijnen is begonnen.

Een 'try before you die' buffet
Planning van onze Filippijnen trip in Rizal Park
Lunch in China Town (met stokjes)
Heilige boontjes bij het Santiago Fort
Wachten voor onze vlucht naar Cagayan de Oro (Mindanao)
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us