Engels | Nederlands
Myanmar: Hete luchtballonnen in Taunggyi
Taunggyi (Myanmar), 22 november 2002
Taunggyi is de hoofdstad van de Shan provincie in Myanmar. Haar naam betekent “hoge berg”, naar de berg die naast dit stadje ligt. De meeste bezoekers aan deze provincie, komen daar om het Inle meer met zijn drijvende markten en tuinen te bezoeken. Een minder bekende attractie vindt echter één keer per jaar in oktober of november plaats in Taunggyi. 6 Dagen voor de volle maan van Tazaungmone (November), is Taunggyi de gastheer van het Tazaungdaing Festival.

Het Tazaungdaing festival bestaat uit drie delen. Zo zijn er processies met brandende kaarsjes, maar er zijn ook weefwedstrijden die Matheo Thingan worden genoemd. Deze competitie wordt in de avond voor volle maan gehouden tussen teams van vrouwen die een soort saffraankleurige toga’s weven van de avond tot zonsopkomst. Bij zonsopkomst worden de prijzen verdeeld en worden de toga’s aan de Boeddha afbeeldingen geofferd.

Het meest spectaculaire onderdeel van het festival is de hete luchtballon wedstrijd die wordt gehouden ter ere van de “Sula Mani Pagode”. Men offert licht aan deze pagode die is gebouwd in “Tavatisma” (de hemel van de 33 goden). In de ontstaan verhalen van Boeddha (Jatakas) staat dat prince Theidatta afstand deed van enkele grote begeerten waarna zijn haren loskwamen en door lucht wegvlogen. De koning van de 33 goden (Tagyarmin) nam deze haren en borg deze op in een schrijn in de “Sula Mani Pagoda”. Om deze pagode te eren worden de hete luchtballonnen opgelaten om hoog boven het land te zweven.

Een truck brengt de ballon te midden van de mensenmassa
 
De ballonnen worden dag en nacht opgelaten. De dag ballonnen zijn normaal gesproken in de vorm van pagodes of dieren, zoals olifanten, eenden en draken. De nacht ballonnen hebben weliswaar niet zo’n spectaculaire vormen maar ze zijn uitbundig gedecoreerd. Hiertoe hangt men kleine gekleurde papieren kandelaartjes aan de zijkanten van de ballon in de vorm van religieuze figuren, bloemen maar ook de naam van de groep die de ballon heeft gebouwd. De ballonnen zijn niet alleen spectaculair gedecoreerd maar ze zijn ook enorm groot. Ze zijn tussen de 6-7 meter in hoogte en hebben een diameter van tussen de 5 en 6 meters. Sommige ballonnen zijn gevuld met vuurwerk, en zodra ze een bepaalde hoogte hebben dan knalt het geheel uit elkaar in een spectaculair, kleurrijk vuurwerk. De balons worden beoordeeld op de hoogte die ze bereiken, hoelang ze in de lucht blijven maar de nadruk ligt op de schoonheid.

Alle ballonnen worden met de handgemaakt uit traditioneel shan papier en stukjes stof. De stukjes stof worden voor enkele dagen in olie en was gedrenkt en dan om het ijzeren frame gewikkeld. Een groep van ongeveer 400 personen werken meer dan anderhalve maand aan een ballon door de onderdelen ieder afzonderlijk te maken en later met elkaar te combineren. Er worden tijdens een festival in totaal zo’n 135 ballonnen opgelaten, dus men kan zich voorstellen hoeveel mensen uit Taunggyi en omgeving hier direct bij betrokken zijn.

Nadat alle kaarsjes zijn ontstoken, ontstijgt de ballon de menigte
 

Als bezoeker van het festival hoor je steeds een ritmisch geroffel dat je in een soort van trance kan brengen. De straten zijn gevuld met gokkraampjes en je kunt overal eten en drinken kopen. Drinken is overigens één van de nevenactiviteiten van het festival, dus je zult wel enkele dronken mannen tegenkomen; maar alles in een goede en feestelijke atmosfeer. De meeste mensen verzamelen zich op het centrale plein waar de ballonnen worden opgelaten. Wanneer een nieuwe balon aan de beurt is, dan wijkt de mensenmassa een klein beetje om deze nieuwe groep op het plein te laten. De ballonnen en bijbehorende kandelaartjes zijn op een kleine truck geladen en de begeleidende groep loopt erachteraan terwijl ze op hun drums slaan.

Er is een speciale “VIP” tribune voor de lokale VIP’s en de eventuele buitenlanders, en de officials zullen je trachten over te halen om daar te blijven. Je hebt er een goed uitzicht, maar het is veel enerverende om rond te lopen en deel te nemen aan de festiviteiten. Zoals reeds aangegeven is het plein omzoomd met eet- en drankkraampjes het centrum van de activiteiten. Men vindt het leuk om te laten zien hoe men de balon opbouwen en versieren en heft graag het glas met je. Punt van aandacht is wel dat het erg druk is op het plein, en mensen met enige claustrofobie zouden het wel eens minder geslaagd kunnen vinden. Wanneer je dan toch een mooi uitzicht op de festiviteiten wilt en wanneer je niet bij de VIP’s wilt zitten dan kun je naar de pagode op de heuvel lopen. Ook daar zijn veel mensen, maar hier heerst een meer serene sfeer waardoor je kunt genieten van het uitzicht zonder dat je wordt omgelopen.

Het hete lucht ballon festival bezoeken is een geweldige ervaring die je niet snel zult vergeten. Wanneer je in Myanmar bent in oktober/november dan moet je echt proberen om in Taunggyi te zijn voor dit festival. De kans is groot dat dit één van de hoogte punten van je reis zal zijn.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us