Engels | Nederlands
Bagan per fiets
Mandalay (Myanmar), 26 november 2002
Bagan is ongetwijfeld de meest indrukwekkende bestemming van Myanmar, en wellicht wel van heel zuidoost Azië. Bagan kan zonder problemen de strijd aan met bestemming als de tempel van Angkor in Cambodja en de Borobodur in Indonesië. De bekendheid van Bagan is echter veel minder, vanwege het feit dat het gelokaliseerd is in het nog steeds weinig bezochte Myanmar (het vroegere Birma).

Over een gebied van meer dan 40 vierkante kilometer liggen de meest indrukwekkende pathos (tempels) en stoepa’s (religieuze boeddhistische monumenten) verspreid. In welke richting je ook kijkt, overal zie je prachtige, stijlvolle en indrukwekkende gebouwen opdoemen. Het is alsof je in een andere wereld bent beland. Bagan is het grootste boeddhistische ruïne gebied van de wereld. En nogmaals, volgens mij ook het mooiste.

Een van de vele tempels van Bagan
 
Alhoewel Bagan al veel ouder is, brak de gouden tijd voor Bagan pas aan in 1057 na Christus, toen de toenmalige Mon-hoofdstad Thaton (Mon was destijds de bevolkingsgroep die de dienst uitmaakte in het gebied van het huidige Myanmar), werd veroverd door koning Anaw-rahta. Koning Anaw-rahta wordt gezien als de grondlegger van het eerste Birmese rijk. Hij verplaatste de hoofdstad naar Bagan en begon vanaf dat jaar in hoog tempo met het bouwen van de meest indrukwekkende (religieuze) gebouwen. Gedurende de volledige 240 jaar dat de hoogtijdagen van het eerste Birmese rijk heeft geduurd, is er non-stop gebouwd. Het resultaat zijn de 2229 ruines die inmiddels door de Unesco zijn geregistreerd als erfgoed van de mensheid. Veel onderzoekers schatten echter dat het totaal aantal gebouwen uit die periode de 12000 passeert.

Bagan is vooral beroemd vanwege de architectuur van de gebouwen. In principe kunnen de bouwwerken van Bagan in twee groepen worden verdeeld, de stoepa’s (ook wel pagodes genoemd) en de temples. Een stoepa is een gebouw waar een relikwie wordt bewaard. Dit kan bijvoorbeeld een haar of tand van boeddha zijn. Een tempel daarentegen, is een bouwwerk dat diende voor boeddhistische riten, de meditatie en verering van een boeddha beeld.

Bagan is voor elk type bezoeker een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan Myanmar. De echter historici onder ons, of mensen die van architectuur houden, kunnen hier dagen, zo niet weken, een prachtige tijd beleven. Echter, ook de bezoekers zonder deze speciale interesses zullen Bagan herinneren als een onwerkelijk tafereel dat zijn weerga niet kent. Zeker als men besluit een zonsopgang of zonsondergang mee te gaan maken vanaf één van de stoepa’s of temples, is het een prachtig schouwspel.

Prachtige zonsopkomst in Bagan
 

Bagan is een prima gebied om per fiets te verkennen. In de dorpjes Bagan en Nyaung U zijn verschillende plaatsen waar je een fiets kunt huren. De fiets geeft je de mogelijkheid om op eigen tempo de verschillende temples en stoepa’s te verkennen. Deze verkenningstocht krijgt een extra dimensie door het feit dat er nog verschillende kleine boerendorpjes in het gebied liggen waardoor je op een leuke manier in contact komt met de lokale bevolking. Zorg er wel voor dat je de fiets grondig controleert op functioneren. De kwaliteit laat namelijk regelmatig te wensen over. Gezien de relatief grote afstanden in het Bagan gebied wordt het andere namelijk een fikse wandeling huiswaarts indien de fiets het zou begeven.

Wat Bagan mede zo bijzonder maakt is het feit dat er nog weinig toeristen zijn. Dit heeft er tot op heden voor gezorgd dat de meeste tempels en stoepa’s onbeperkt toegankelijk zijn en dat je meestal alleen op verkenningstocht kunt in de gebouwen. Ook de lokale bevolking heeft de toerist nog niet ‘ontdekt’, waardoor er absoluut geen sprake is van volhardende verkopers die lokale koopwaar aan je willen slijten.

Bagan is met andere woorden een topbestemming in zuidoost Azië en zou op ieders verlanglijstje moeten staan die overweegt naar dit gebied af te reizen. Aan de andere kant zou het ook niet erg zijn als Bagan de komende tijd nog een bestemming blijft die onontdekt is. Dit zal de magie van de bestemming ten goede blijven komen.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us