Engels | Nederlands
Maleisië: terugblik
Banda Aceh (Indonesia), 7 juni 2008

Maleisië is in verschillende opzichten een perfect reisland. De mensen zijn er uitermate vriendelijk, het is er bijzonder veilig en er is heel veel te zien. Maleisië is wellicht wel de beste bestemming om de veelzijdigheid van Azië te leren kennen op een relatief relaxte manier.

Laten we eens beginnen met de mensen. De mensen in Maleisië zijn ongekend vriendelijk. Van alle landen die we bezocht hebben tot nu toe, komen de Maleisiërs in de top-3 terecht voor wat betreft vriendelijkheid. De andere twee plaatsen in de top-3 worden ingenomen door Iraniërs en Bangladeshi’s. Het leuke van de Maleisische vriendelijkheid en gastvrijheid is dat het gemeend is. Dit in tegenstelling tot veel andere landen waar de vriendelijkheid vaak een bepaalde mate van ‘gemaaktheid’ in zich heeft. In Maleisië hadden we dat gevoel absoluut niet. Waar je ook komt en met welke etniciteit je ook te maken hebt, de mensen zijn altijd even vriendelijk. Dat geldt zelfs voor de toeristische gebieden, die in andere landen vaak begrijpbaar gekenmerkt worden door zakelijkheid en commercialiteit. Een fijne bijkomstigheid is dat een behoorlijk deel van de Maleisiërs Engels spreken. Daardoor kun je je beter verstaanbaar maken en is het makkelijker om gesprekjes aan te knopen, om zo iets meer van het land te leren kennen.

Sfeer op de nachtmarkt van Melakka
 

De veiligheid is een ander belangrijk aspect van Maleisië. Het land is politiek stabiel en de veiligheid heeft men goed op orde. We hebben ons geen enkel moment onveilig gevoeld. Van criminaliteit lijkt geen sprake te zijn, althans niet zichtbaar, en ook de situatie op de wegen is gemoedelijk. Omdat we ruim een maand met de ouders door Maleisië hebben rondgereisd, hadden we besloten een auto te huren voor zowel ons verblijf op het schiereiland als op Maleisisch Borneo. Het rijden in een auto in Maleisië is relaxt en absoluut aan te raden. Het was in eerste instantie even wennen aan het rijden aan de linker kant van de weg, maar de vrijheid en mobiliteit die je er voor terugkrijgt is ongekend.

Ook van het eten hebben we bijzonder veel genoten. Door de enorme gevarieerdheid aan bevolkingsgroepen is het mogelijk lekker en gevarieerd te eten. Uiteraard worden de meeste straatstalletjes gekenmerkt door Nasi Lemak (letterlijk: Nasi Vet) en Mee Goreng (gebakken Mie), maar zij die iets verder kijken zien dat Maleisië veel meer te bieden heeft. Vooral de food-courts (voedselstalletjes markten) waren bij ons favoriet, omdat je hier de meest lekkere lokale gerechten kunt eten voor een lage prijs. En Nee, deze food-courts zijn niet speciaal gemaakt voor toeristen. Ze zijn vooral bedoeld voor de lokale bevolking. En Ja, het is er veilig om te eten. Maleisiërs zijn namelijk erg hygiënisch in de keuken. Gedurende ons verblijf van ruim zes weken zijn we niet eenmaal ziek geworden, en we hebben toch overal gegeten. We hanteren overigens bij het selecteren van een restaurant wel altijd één gouden vuistregel. Eet alleen waar het druk is, om er zo zeker van te zijn dat de ingrediënten vers zijn, en eet ook alleen de gerechten die gangbaar zijn voor dat restaurant. Eet bijvoorbeeld dus geen vis in een restaurant waar alle andere klanten kip eten.

Een Aziatische zwarte Neushoornvogel in Similajau NP op Maleisisch Borneo
 
De bezienswaardigheden in Maleisië zijn ongekend en gevarieerd. De meeste mensen denken bij Maleisië direct aan uitgestrekte oerwouden en een uitgebreide flora en fauna. Dit beeld is voor een heel groot gedeelte waar, maar toch dient er een kanttekening te worden gemaakt. Door de enorme ontbossing van grote delen van Maleisië is het bijna onmogelijk geworden om nog grote zoogdieren in het wild te zien. Het beperkte aantal dieren dat schijnbaar nog aanwezig is, heeft zich diep teruggetrokken in de nog resterende oerwouden en laten zich zelden nog zien. Ga dus vooral niet naar Maleisië met de gedachte om nog grote zoogdieren in het wild te zien, tenzij je genoegen neemt met bijvoorbeeld de semi-wilde Orang Oetangs in de rehabilitatiecentrums, of een lange oerwoudwandeling wilt maken naar de afgelegen gebieden. Ook het zien van spectaculaire vogelsoorten, zoals de neushoornvogels, kan tegenvallen als je met een te hoge verachting afreist. Wij hebben twee weken doorgebracht in de provincie Sarawak op Maleisisch Borneo, wat zichzelf overigens het land van de Neushoornvogels noemt, en hebben alleen de Aziatische Zwarte Neushoornvogel in het wild gezien. Er leven ook nog zeven andere soorten in het wild, maar ook die hebben zich teruggetrokken in verafgelegen gebieden, waar de houtkap nog niet heeft toegeslagen. Naast natuur heeft Maleisië ook heel veel andere bezienswaardigheden te bieden. Van het moderne stadsleven in Kuala Lumpur en het traditionele dorpsleven van het platteland, tot het bruisende little India van Georgetown en de Chinese nachtmarkt in Melakka. Maleisië is een prima bestemming om de echte Aziatische sfeer te proeven.

Tenslotte is Maleisië ook een betaalbare bestemming. Autohuur is goedkoop, de hotels hebben een prima prijskwaliteit verhouding en de prijs voor het eten in bijna verwaarloosbaar laag. Voor het geld hoef je het zeker dus niet te laten!


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us