Engels | Nederlands
Parc National d’Andringitra, een kleurrijke sprookjeswereld
Ambalavao (Madagascar), 6 juli 2001

Kleurrijk, afwisselend en ook hier zijn fady (taboe) enlegenden nabij. Parc National d’Andringitra is (nog) niet één van de grote trekpleisters in Madagascar. Enerzijds omdat het nog een relatief nieuw park en anderzijds omdat de maki’s (maar liefst 14 soorten!!) die het herbergt niet eenvoudig te zien zijn in het deel dat tot op heden is opengesteld voor publiek. Laat dit je niet weerhouden om naar Parc National d’Andringitra af te reizen; het is er gewoonweg prachtig.

De dag voor ons bezoek aan het park overnachtte we in Ambalavao, alwaar we een auto met een chauffeur konden regelen voor de dag erna. Vroeg in de morgen werden we weggebracht over een hobbelige, soms steile maar redelijk goed begaanbare weg van zo’n 46 kilometer. (als het fors heeft geregend kan het wel verstandig zijn om een 4WD auto te regelen, ik kan me voorstellen dat een 2WD het niet aankan)

Parc National d’Andringitra heeft goed begaanbare wandelpaden. Zo is het mogelijk om Pic Boby (2876 m) te beklimmen. Een tocht van zo’n 17 kilometer gedurende 12 uur, waarvan wordt aangeraden om het in 2 dagen te doen, zodat je op de tweede dag de zon kan zien opkomen op de top. Er is een mooie kampeerplaats, zo’n 3,5 km onder de top en normaal gesproken kun je kampeerspullen huren bij de entree. Een bezoeker doet zo’n 12 uur over de tocht, de naamgever van deze top heeft het wellicht veel sneller gedaan. Het verhaal gaat dat er een wedstrijd is uitgeschreven om de naam van de berg te bepalen. De naam van degene die als eerste de berg beklom zou ook de naam van de berg worden. Jonge, sterke mannen legde het af tegen … een hond genaamd Boby. Sindsdien heet de berg, Pic Boby.
Kings' and Queens' falls in d'Andringitra National Park
 

Indien je slechts 1 dag wilt/kunt besteden in Parc National d’Andringitra dan kun je onder andere ook kiezen wandeltocht van zo’n 13 kilometer, een prachtige tocht van zo’n 6 uur genaamd Davolana. Deze tocht geeft een prachtig beeld van de veelzijdigheid van het park. Granieten rotsblokken, veel endemische planten en kleurrijke korstmossen. Tijdens deze tocht heb je veelal zicht op een tweetal watervallen. De grote waterval is de waterval van de koningin en de kleinere smallere waterval is de koningswaterval. Hierbij hoort het verhaal dat lang geleden een koning en een koningin geen kinderen konden krijgen, terwijl zij dolgraag kinderen wilde. Vandaar dat zij een dokter bezochten die hen het advies gaf om ieder te baden in een waterval. De koning in de koningswaterval, en de koningin in de andere. Verder moest er een Zebu (rund in Madagascar) geofferd worden en mochten zij nimmer varkensvlees meer eten, en zo het geschiedde. Het koningspaar kreeg een prachtig gezond kind, en de watervallen danken sindsdien hun naam aan hen. Tot de dag van vandaag blijft het ook fady (taboe) om varkensvlees in het park te eten.

Magical sun light
 

Het prachtige nationale park Andringitra is in 1999 opgericht, en wordt voor een groot gedeelte gerund door de mensen die er in de omgeving leven. Andringitra wordt door sommigen als een voorbeeld park gezien, omdat men zoveel betrokkenheid van de locale bevolking heeft. Men tracht zowel de natuur wil beschermen als de omgeving op een duurzame wijze te ontwikkelen. Een van de middelen die men hiervoor gebruikt is ecotoerisme, waarbij men de opbrengsten ook probeert terug te laten vloeien naar de oorspronkelijke bevolking. Dit alles staat nog in de kinderschoenen, en het park wordt nog relatief weinig bezocht. De mensen uit de dorpjes om het park heen zijn erg vriendelijk en gastvrij, en zo kun je zowel genieten van de prachtige natuur als van de bevolking. Aan de noordzijde van het park (het deel dat met name openstaat voor bezoekers) leven hoofdzakelijk “Betsileo”. Betsileo ( de vele onoverwinnelijke) staan in Madagascar bekend om hun goede kennis van de landbouw, waaronder het telen van rijst. De Betsileo is ook een van de etnische groeperingen waar men aan de lichamen van gestorven familieleden opgraaft om deze met veel ceremonieel her te begraven.

Wat mij betreft is Parc National d’Andringitra zeker de moeite waard om te bezoeken. Madagascar is een land met vele gezichten en attracties, en ieder kiest daar hetgeen uit van zijn gading. Wanneer je wilt genieten van een rustige omgeving een bijzonder, kleurrijk en mystiek landschap en vriendelijke open bevolking dan zal Parc National d’Andringitra je zeker bevallen.

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us