Engels | Nederlands

Osj, de zijderoute-stad van Kirgizië

Osj (Kirgizië), 19 april 2013

Langzaam maar zeker reisden we verder oostwaarts over de zijderoute. Niet dat we deze eeuwenoude handelsroute bewust volgen, maar het is nu eenmaal de meest logische route naar Kirgizië. We begonnen maanden geleden al in Iran en reisden o.a. via Merv in Turkmenistan en Bukhara, Samarkand en Kokand in Oezbekistan naar Osj in Kirgizië. De zijderoute is een begrip onder een groeiende groep reizigers, en enkelen van hen nemen ergens in hun leven een aantal maanden vrij om deze nostalgische route zelf te gaan volgen.

Eeuwenlang, zo ongeveer tussen de 2e en 13e na Christus, was de zogenaamde zijderoute een verzameling van constant veranderende paden tussen oosterse en westerse beschavingen. De route liep grofweg van het hedendaagse Syrië en Turkije, via de ijzingwekkende hoge gebergten van Centraal Azië en door de zinderend hete woestijnen van China naar het Oosten. Er was echter nooit sprake van maar één zijderoute, omdat handelaren de route steeds veranderden afhankelijk van oorlogen, plagen en natuurgeweld. Het was overigens ook maar zelden zo dat karavanen de gehele route voor hun rekening namen. Rondreizende handelaren specialiseerden zich in een bepaalde route en verhandelde de goederen aan het einde van die route met handelaren die het volgende deel van de route voor hun rekening namen. De nederzettingen waar de handel plaatsvond werden de bekende zijderoute-steden. De zijderoute-steden in Centraal Azië (waaronder Bukhara, Samarkand en Osj) werden als de interessantste gezien omdat hier de westerse en oosterse beschavingen direct met elkaar in contact kwamen.

De lokale slager ... hij heeft alles, zolang het maar schaap is
 

De zijderoute was in eerste instantie het resultaat van de wens om met elkaar te handelen. De Chinezen hadden onder andere behoefte aan paarden, goud, zilver, jade, wol en gekleurd glas, terwijl de westerlingen vooral behoefte hadden aan zijde, thee, papier, porselein, kruiden en parfums. Maar uiteindelijk leidde de handel niet alleen tot de uitwisseling van producten, maar ook van cultuur. Ideeën, religies en technologieën werden uitgewisseld, en het frappante was dat de fysieke goederen vooral hun weg wisten te vinden van oost naar west, terwijl religieuze ideeën voornamelijk de andere kant opgingen. Overigens was één van de belangrijkste Chinese technologieën die over de zijderoute naar het westen ‘reisde’, het maken van papier; uiteindelijk misschien wel het belangrijkste geheim dat via de zijderoute Europa heeft bereikt.

Osj, in het hedendaagse Kirgizië, is ook zo’n stad op de oude zijderoute. Er zijn bewijzen dat de stad al in de 5e eeuw na Christus bestond, maar vandaag de dag is daar niets meer van terug te zien. Zoals zoveel steden in deze regio, werd ook Osj in de 13e eeuw overlopen door het Mongoolse leger van Chinggis Khan. En Chinggis had één bijzondere hobby, namelijk om alles te vernietigen wat op zijn weg kwam. En dat overkwam dus niet alleen steden als Bukhara en Samarkand, maar ook Osj. Veel andere steden op de zijderoute hebben echter na de vernietiging door Chinggis Khan een nieuwe opleving gehad, vaak grootster dan daarvoor. Dat heeft onder andere geresulteerd in de prachtige bouwwerken van onder ander Bukhara, Samarkand en Khiva in Oezbekistan. Osj heeft een dergelijke opleving ook gekend, maar ook van die tweede opleving is vandaag de dag barweinig terug te zien. En dat is jammer.

Osj heeft nog steeds een prachtige en traditionele markt
 

Dat neemt niet weg dat Osj een prima stad is om een aantal dagen te verblijven. De stad heeft ruim driehonderdduizend inwoners, maar oogt eerlijk gezegd niet zo groot. In het centrum, waar veel bomen staan, vind je een paar prima parken met leuke terrassen waar het heerlijk vertoeven is. Ook de mensen zijn erg vriendelijk en je waant je geen enkel ogenblik in een onveilige stad. Toch schijnt het zo te zijn dat er onderhuids spanningen zijn tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De twee belangrijkste etnische groepen in de stad zijn de Kirgiziërs en de Oezbeken. De Oezbeekse gemeenschap voelt zich ‘gevangen’ in Kirgizië omdat zij veel meer gericht is op Oezbekistan en de rest van de Fergana Vallei, die tegenwoordig gesplist is in een Oezbeeks en in een Kirgizisch gedeelte. Dit is het resultaat van strategische grenspolitiek, uitgevoerd door Joseph Stalin in de tijd van de Sovjet Unie. Hij dacht door een verdeel en heers politiek, de macht van de verschillende etnische groepringen te kunnen inperken. In 1990 en laatst nog in 2010 leidde deze spanningen tot gevechten in Osj en nabij gelegen steden, waarbij ongeveer 200 doden vielen. Tweehonderdduizend mensen ontvluchtten de stad, op zoek naar veiligheid.

De rust lijkt echter wedergekeerd in de stad, maar voor een reiziger is het moeilijk in te schatten wat de werkelijke situatie is. Osj is wat ons betreft zeker een bezoek waard en aangezien de stad op een kruispunt ligt van een aantal belangrijke routes door dit deel van Centraal Azië, kun je er bijna niet omheen. En dat is ook niet nodig, want Osj is een prettige bestemming met een vriendelijke bevolking en een prachtige markt. En als dat nog niet genoeg is, dan is het California restaurant een absolute reden om te komen. Wat ons betreft hebben ze hier de beste salades van de zijderoute … en omstreken!

Elke etnische groepering heeft zijn eigen klederdracht
Kinderen hebben het naar hun zin in een park in Osj
Traditionele man met medailles
Een kritische blik op de produkten
Een heerlijke middag op een terras in Osj
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us