Engels | Nederlands
Jamaica, veilig of niet?
Kingston (Jamaica), 7 maart 2015

De meeste reizigers die Jamaica als reisbestemming overwegen komen vroeg of laat voor een belangrijke afweging te staan. Is het land veilig genoeg om er onbezorgd rond te kunnen reizen? Als je het land bezoekt middels een georganiseerde reis, of als je alleen in en rondom een all-inclusive resort verblijft, dan is het antwoord heel makkelijk. Ja, het is veilig genoeg. Ga je het land individueel verkennen, dan is het antwoord iets gecompliceerder. Ja, het land is veilig genoeg als je je verstand blijft gebruiken en je intuïtie volgt.

Jamaicanen vinden het vervelend dat hun land zo’n slechte reputatie heeft in de wereld. Die reputatie is echter niet uit de lucht komen vallen. Als je puur naar de statistieken kijkt, is het inderdaad niet al te best gesteld met het land. Er is veel wapenbezit, en het erge is dat die wapens ook regelmatig worden gebruikt. Jamaica behoort in de wereld tot de groep landen met de hoogste moordcijfers. Elke dag opnieuw, als je naar de radio luistert of een krant openslaat, hoor of zie je dat er weer een lichaam is gevonden. Meer dan duizend mensen per jaar sterven alleen al als gevolg van een vuurwapen. En dat is veel in een land met nog geen 3 miljoen inwoners.

Daarnaast is de georganiseerde misdaad nadrukkelijk aanwezig in Jamaica. Het eiland fungeert als een belangrijke doorvoerhaven van drugs van zuid naar noord Amerika. En deze lucratieve business trekt natuurlijk zware jongens aan. Binnen Jamaica is het gebruik van marihuana (ganja) erg populair. Het is weliswaar illegaal, maar het gebruik van dit verdovend middel in overal in het land te zien en te ruiken. Ook de grootschalige productie van ganja is uiteraard in handen van de onderwereld, die regelmatig de openbare ruimtes gebruiken om hun onderlinge strijd uit te vechten. De overheid probeert de criminaliteit wel in te dammen, maar door de beperkte middelen en de ver gebreidelde corruptie, is het dweilen met de kraam open.

Downtown Montego Bay
 

Als je aan Jamaicanen vraagt waar dit allemaal vandaan komt, dan wijzen ze vaak naar het verleden. Jamaica was ooit het piratennest van het Caraïbisch gebied en dat verleden hebben ze nog steeds niet helemaal van zich af weten te schudden. Jamaicanen gaan nog steeds graag hun eigen weg, houden niet van autoriteit, ritselen graag, en bemoeien zich niet met de ‘zaken’ van anderen. Een beetje wilde westen zeg maar. Het goede nieuws voor de reizigers is echter dat je er eigenlijk helemaal geen last van hebt als je je verstand blijft gebruiken. De zware criminaliteit is niet gericht op reizigers en vindt vooral plaats in de armere wijken van de grotere steden zoals Kingston en Montego Bay. Meer dan 99% van de individuele reizigers in Jamaica heeft dan ook een heerlijke tijd in het land zonder problemen. Je moet de problemen gewoon niet opzoeken.

Is er dan helemaal niets waar je als reiziger rekening mee moet houden? Jawel, dat is er wel. De Jamaicanen zijn bijna zonder uitzondering hele open en vriendelijke mensen waarmee het heerlijk keuvelen is en die geen verborgen agenda hebben. Er bestaan echter twee groepen mensen (eigenlijk voornamelijk mannen) die vervelend kunnen zijn. Ten eerste zijn dan de mannen die rondhangen in de populairste toeristenbestemmingen en die iets aan je willen verdienen. Het kan gaan om souvenirs, een hotelkamer, een taxirit of bijvoorbeeld ganja (marihuana). Als je nergens in bent geïnteresseerd kun je dat het beste meteen en duidelijk kenbaar maken. Als je ze namelijk het gevoel geeft dat er iets te verdienen valt, dan zullen ze over het algemeen niet rusten tot dat ze iets aan je verdient hebben. Soms nemen de verkooptactieken agressieve vormen aan waarbij men uiteindelijk hoopt dat ze een afkoopsom ontvangen om je met rust te laten. Sta ze te allen tijde wel netjes te woord, want negeren wordt als zeer onbeschoft gezien in Jamaica. ‘Respect man’ is belangrijk in dit land van de reggae.

Genieten van een Red Stripe biertje op Winnifred Beach
 

De andere groep mannen die vervelend kan zijn, zijn de Jamaicaanse mannen die op zoek zijn naar seks. Hier zullen vooral de alleenreizende vrouwen die geen mannelijke reisgezel bij zit hebben last van kunnen hebben. Jamaica heeft een extreme vorm van machocultuur waarbij mannen vaak aan seks denken en zeer snel ‘to the point’ komen. Veel mannen hebben namelijk het idee dat ze in een gangster-rap video leven, en al schurend met hun kruis tegen het achterwerk van een schaars geklede dame, groeit hun zelfvertrouwen tot ongekende hoogte waarbij ze alle realiteit van de wereld verliezen. We zijn regelmatig getuige geweest van een situatie waarbij een man zonder blikken of blozen aan een wildvreemde vrouw vraagt of ze het bed met hem wil delen. En dat gebeurt niet alleen ’s avonds laat in de kroeg na tien biertjes. We zagen het ook gebeuren tijdens een lunch bij een KFC, waarbij de security man van het fastfood restaurant tijdens zijn werk een vrouw die haar lunch zat te eten, uitnodigde om mee naar huis te gaan. Daarnaast bestaat het beeld in Jamaica dat blanke vrouwen ‘gemakkelijk’ zijn. Dat beeld komt deels door het legertje blanke vrouwen van middelbare leeftijd die jaarlijks naar Jamaica afreizen voor een seksvakantie. Vrouwelijke reizigers moeten dus niet raar opkijken als er gedurende hun verblijf in dit land, af en toe “Jamaicaanse staal” wordt aangeboden. Ook hierbij geldt dat je duidelijk en resoluut moet afwijzen als je geen interesse hebt.

Jamaica is zonder twijfel een prachtige reisbestemming. Mensen zijn open, vriendelijk, behulpzaam en outgoing. Veiligheid zal voor de meeste reizigers geen issue zijn. Maar toch, ook al ben je voorzichtig, je kunt altijd op het verkeerde moment op de verkeerde plaats zijn. Dat overkwam ons bijna. Enkele uren nadat we hadden gewinkeld op King Street in downtown Kingston, was diezelfde straat het toneel van een schietpartij tussen een politiepatrouille en een bende, waarbij 6 voorbijgangers gewond raakt. Maar gelukkig hebben we dat alleen uit de krant vernomen.

Zo leeft de Jamaicaanse man het liefste
Volle minibus van Kingston naar Port Antonio
Een grimmige straat in downtown Kingston
Groentemarkt op de Parade in downtown Kingston
Berichtgeving over de shootout in downtown Kingston die we gelukkig net ontliepen
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us