Engels | Nederlands
Cruising in Indonesië
Ternate (Indonesia), 17 april 2009

De Indonesische Archipel bestaat uit duizenden eilanden, grote en kleine. In het verleden was de belangrijkste manier om de eilanden te bezoeken per boot. Maar met de komst van het vliegtuig, en zeker nu het vliegen steeds goedkoper wordt, is het maar de vraag of de boot ook in de toekomst een belangrijke rol zal blijven spelen voor wat betreft het reizen tussen de grotere eilanden. Tot op vandaag is dat nog steeds wel het geval. Nog steeds reizen duizenden en duizenden Indonesiërs dagelijks op één van de grote Pelni Cruise schepen door de uitgestrekte Indonesische Archipel. De zesentwintig schepen van de maatschappij Pelni vormen samen een uitgebreid netwerk van verbindingen over zee. Alle grotere eilanden van Indonesië zijn met een Pelni schip te bereiken, zij het soms maar ééns per twee weken. Een rit per Pelni schip is een hoogtepunt op elke reis naar Indonesië.

Vandaag reizen wij per Pelni boot van de stad Ambon in het centrale deel van de Molukken, naar de Noord-Molukse stad Ternate. De vaart zal volgens het schema twintig uur duren. De Pelni schepen kennen verschillende klassen. De verreweg goedkoopste klasse is de economy-klasse. In deze klasse krijg je geen plaats toegewezen, maar moet je zelf een plekje zien te vinden op één van de dekken onderin het schip. Deze dekken bestaan uit grote open zalen waarin honderden en honderden stretchers staan waarvan je er één moet zien te bemachtigen. Het is een mierennest van mensen waarin privacy afwezig is. Voor de korte ritten, tot een lengte van zeg acht uur, is deze klasse te overwegen, omdat je er dan voor kunt kiezen ergens op een buitendek te gaan zitten. Dat hebben wij bijvoorbeeld gedaan voor de zeven uur durende vaart van de Banda Eilanden naar Ambon. Voor de langere ritten is deze klasse vervelend omdat er geen privacy is, zeker niet voor buitenlanders waarmee iedereen wel een praatje wil maken of mee op de foto wil. Daarnaast kun je niet slapen vanwege de herrie en vanwege het feit dat je goed moet opletten dat er geen bagage wordt gestolen. De Indonesiërs zelf reizen overigens wel massaal in deze goedkoopste klasse, maar zij zijn dan ook harder en stoerder dan de op luxe ingestelde westerling. Wij hebben gekozen voor de meest luxe klasse, namelijk de eerste klasse. In deze klasse heb je een cabine van twee personen, inclusief TV en badkamer. Er is ook nog een tweede en derde klasse. In de tweede klasse deel je een cabine met drie andere personen en in de derde klasse met zeven andere personen. In alle klassen, met uitzondering van de economy-klasse, zijn drie maaltijden inbegrepen.

Dragers rennen om als eerste het ship op te komen
 

Het vertrek van ons schip, de Lambelu, staat gepland voor twee uur in de middag. We zijn twee uur van tevoren aanwezig in de haven om iets mee te krijgen van de havenactiviteiten. We worden echter in eerste instantie naar een grote wachtzaal gedirigeerd waar de temperatuur tegen de veertig graden Celsius loopt. Het zweet gutst van ons af en wanneer het gerucht de ronde doet dat de boot ongeveer vier uur vertraging zal hebben, sluipen we illegaal naar het platform waar het schip zal gaan aanmeren. Hier kunnen we lekker van de buitenlucht genieten en zien welke activiteiten er in de haven gaande zijn. Er ligt nog een ander Pelni schip in de haven, namelijk de Nggapulu, met als bestemming Makassar en uiteindelijk Jakarta. Het is ongelofelijk om te beseffen dat er Indonesiërs zijn die dagen en dagen doorbrengen in de economy-klasse van een schip, verstoken van goed eten en enige privacy, en die aangewezen zijn op de meest gore toiletten van de wereld. We zijn niet de enige die de frisse buitenlucht hebben opgezocht. Ook sommige lokale mensen hebben een plaatsje gevonden op het platform in afwachting van de aankomst van de Lambelu. Af en toe maken mensen een praatje met ons, vooral om te weten waar we vandaan komen.

Nog geen kwartiertje later arriveren er mannen in officiële uniforms op het platform. Ze hebben de opdracht gekregen de wachtende mensen terug te dirigeren naar de wachtruimtes. Langzaam maar zeker pakken de wachtenden hun bagage op en schuifelen met tegenzin terug naar de hete en hectische wachtruimtes. Ook wij krijgen dat verzoek. Maar wij zijn echter buitenlanders en als we de officiële mannen kenbaar maken dat het voor ons wel erg warm is in de wachtruimten, krijgen we dispensatie. We mogen lekker blijven zitten en we hebben er niet eens iemand voor hoeven omkopen. De schoonveegactie heeft uiteindelijk weinig zin gehad. In de uren erna zijn er weer vele reizigers, inclusief hun stapels bagage, die op één of andere manier toch weer de weg naar het platform hebben weten te vinden.

Een herinneringswaardig bezoek aan Ambon zit er op
 

Nog voordat de Lambelu arriveert, pakken er donkere wolken samen boven Ambon. Mannen met grote plastic zeilen arriveren op het platform. Voor een paar duizend Rupiah’s kun je een zeil huren om je bagage tegen de regen te beschermen. Leuk om te zien hoe lokale mensen op een inventieve manier toch weer een paar Rupiah’s weten te verdienen. Uiteindelijk arriveert de Lambelu in de baai van Ambon. De dragers worden nerveus. Deze mannen in gele hesjes verdienen hun kost met het dragen van de bagage van passagiers in en uit het schip. Je kunt ze inhuren als je zelf geen zin hebt om je bagage te dragen, of indien je gewoonweg teveel bagage hebt om zelf te dragen. En omdat de meeste Indonesiërs dat hebben, is de markt voor dragers groot. De trappen die dadelijk worden aangesloten op de in en uitgangen van het schip worden klaargezet, en de dragers vechten om de beste plek om zodadelijk als eerste het schip in te kunnen op zoek naar klandizie. Het schip meert aan en vanaf het moment dat de deuren van het schip opengaan, verandert het platform in een groot mierennest. De dragers rennen af en aan om zoveel mogelijk bagage te verstouwen, om zo hun verdiensten te optimaliseren. Daarnaast zijn er bijna duizend mensen die het schip af willen en tegelijkertijd zijn er duizend nieuwe reizigers die het schip op willen. Vooral mensen die economy-klasse reizen willen snel het schip op om ervoor te zorgen dat ze een stretcher kunnen bemachtigen op één van de dekken onderin het schip. Wij besluiten een half uurtje te wachten totdat de grootste drukte voorbij is.

Als de rust enigszins in teruggekeerd gaan we aan boord van het schip. We komen op niveau van de economy-klasse binnen en struikelen bijna letterlijk over de mensen die overal zitten en liggen. “Hey Mister” en “Hey Miss” wordt er veelvuldig met een brede glimlach door de reizigers geroepen. We banen ons een weg naar dek zeven waar de eerste klasse schijnt te zijn. Zelfs in het trappenhuis van het schip hebben mensen van de economy-klasse een plek op de grond weten te vinden. We checken in bij een klein informatieloketje en vinden onze weg zelf door een smal gangetje naar onze kajuit. Het ziet er allemaal prima uit en het beddengoed lijkt schoon. Uiteraard delen we onze kajuit met een aantal kakkerlakken, maar dat hadden we ook niet anders verwacht. Nadat we goed en wel onze tassen hebben neergezet luidt de scheepshoorn éénmaal. Dat is het signaal dat we op één uur voor vertrek zijn aanbelandt. We eten snel iets in het restaurant van het schip om vervolgens naar het open dek te gaan om afscheid te nemen van Ambon. We hebben hier een fijne en speciale twee weken gehad. We zullen Ambon gaan missen.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us