Engels | Nederlands
Paradijsvogels; de gemakkelijke weg
Sentani (Indonesia), 29 september 2012

Er zijn wereldwijd 43 soorten paradijsvogels, en met uitzondering van 4 soorten, zijn ze allemaal te vinden op Nieuw Guinea, bestaande uit het land Papoea Nieuw Guinea (oostelijke deel van Nieuw Guinea) en de Indonesische provincie Papoea (westelijke deel van Nieuw Guinea). Van de 4 soorten paradijsvogels die niet op Nieuw Guinea leven, vind je 2 soorten op het Indonesische eiland Halmahera en de andere 2 soorten in het oosten van Australië. Nieuw Guinea wordt dus terecht geassocieerd met de paradijsvogel en veel reizigers die ooit naar dit prachtige en grotendeels nog ongerepte eiland afreizen, hopen er uiteindelijk één in het wild te zien. Dat kan; en het kan nog gemakkelijk ook. En oh ja, het kan nog mooier; met redelijke zekerheid zie je niet één, maar vier verschillende soorten paradijsvogels (Koningsparadijsvogel, Bruijn-Sikkelsnavel, Twaalfdraden-Paradijshop en de Kleine Paradijsvogel).

De ‘place to go’ is het kleine dorpje Nimbokrang op slechts een paar uurtjes rijden van Jayapura, de grootste en belangrijkste stad van de Indonesische provincie Papoea. Op een handjevol reizigers na, arriveren de meeste bezoekers in Papoea via het vliegveld van Jayapura, gelegen in het kleine stadje Sentani, op ruim dertig kilometer ten westen van Jayapura. Het overgrote deel van de reizigers spendeert zo weinig mogelijk tijd in Sentani/Jayapura en stapt meteen op het vliegtuig naar de Baliem Vallei, de nummer-1 toeristenbestemming in Papoea. Zij die de paradijsvogel een keer in het wild willen zien, zouden een paar dagen in de Sentani/Jayapura regio moeten spenderen en de korte rit naar Nimbokrang moeten maken. En dat is niet zo moeilijk. Regelmatig vertrekken er gedeelde taxi’s van de taxiterminal van Sentani (genaamd Pasar Baru, ofwel nieuwe markt) voor de rit van twee uurtjes naar Nimbokrang. En voor het luttele bedrag van 20.000 Rupiah’s (Rp) per persoon (€ 1,70), wordt je voor de deur van de ‘home stay’ van Pak Jamil afgezet. Een privé taxi kan natuurlijk ook, maar dan dient er onderhandeld te worden. De taxiboeven op het vliegveld vragen al gauw 500.000 tot 600.000 Rp (€ 40 tot € 50) voor de rit naar Nimbokrang, terwijl een gecharterde taxi op de taxiterminal van Sentani voor ongeveer 250.000 Rp (€ 20) gehuurd kan worden. Een hotelletje of pensionnetje heeft Nimbokrang nog niet, dus voorlopig zijn bezoekers aangewezen op de gastvrijheid van Pak Jamil en zijn familie die bezoekers voor 150.000 Rupiah’s per persoon (€ 12,50) onderdak biedt, inclusief drie dagelijkse maaltijden en ongelimiteerde koffie, thee en water.

De Kleine Paradijsvogel voert een show op voor de dames
 

De home stay van Pak Jamil is een prima uitvalsbasis om de paradijsvogels te zien. Pak Jamil is een getalenteerde vogelgids, hij spreekt voldoende Engels en kan daarnaast de logistiek regelen om de prachtige vogels te zien. Veel logistiek is trouwens niet vereist, want de vier soorten paradijsvogels kunnen allemaal worden gezien in het bos van Nimbokrang, op ongeveer twintig minuutjes lopen van het huis van Pak Jamil. Logistiek in de vorm van ‘ojeks’ (motorfietstaxi’s) is wel nodig indien je een aantal andere interessante vogelspotplekken in de buurt van Nimbokrang wilt zien, zoals de onder vogelaars beroemde plek ‘Jalan Korea’ (Korea weg), een oude houtkapweg van ruim 200 kilometer waarvan het hout naar Korea is geëxporteerd (vandaar de naam). Mocht Pak Jamil zelf niet als gids beschikbaar zijn, dan kun je gebruik maken van één van zijn assistenten, Pak Martinus of Pak Dance. Beide mannen kennen het bos prima, maar hebben beperkte kennis van vogels en spreken geen Engels. Voor het zien van de paradijsvogels is dat echter geen probleem. De vier soorten paradijsvogels die je in Nimbokrang kunt zien zijn zeer territoriaal waardoor de gids je alleen maar naar de betreffende boom, of groep bomen hoeft te brengen.

Met een beetje planning en geluk is het mogelijk de vier soorten paradijsvogels in één dag te zien. En als je nog meer geluk hebt kun je zelfs één of meerdere soorten zien ‘displayen’; het ‘dansen’ in de boom om de vrouwtjes te verleiden. De vogels gebruiken hun prachtige vederdracht en vaak ook verleidelijke bewegingen om de dames het hof te maken; een natuurspektakel van de hoogste categorie. De Twaalfdraden-paradijshop en de Kleine Paradijsvogel ‘displayen’ tussen vijf en zes in de ochtend, en omdat de displaybomen dicht bij elkaar staan, is het mogelijk beide vogels op dezelfde ochtend te zien. De Koningsparadijsvogel ‘vertoont’ zichzelf om ongeveer zeven uur in de ochtend, terwijl de Bruijn-Sikkelsnavel zijn kunstjes vooral vlak voor zonsondergang opvoert. Uiteraard gaat het hier om wilde dieren, dus waarnemingen zijn niet gegarandeerd. Zij die echter een paar dagen in Nimbokrang doorbrengen, hebben een hoge kans om alle vier de soorten te zien.

Pak Martinus was meestal onze gids in Nimbokrang
 
Uiteraard zijn er andere plekken op Indonesisch Papoea waar de paradijsvogels kunnen worden gezien, zoals Wasur National Park, de Baliem Vallei en de Raja Ampat eilanden, maar nergens kan het zo gemakkelijk en goedkoop als in Nimbokrang. Een bezoek aan Wasur NP betekent namelijk niet alleen een extra vlucht naar Merauke, maar betekent ook een aantal dagen primitief kamperen in het park. De paradijsvogels van de Baliem Vallei en Raja Ampat zijn ook zeer de moeite waard, maar een bezoek aan deze plekken betekent dat men dieper in de buidel moet tasten. Zelfs als je bijvoorbeeld al in de Baliem Vallei bent, zul je nog steeds de beurs moeten trekken om een bezoek aan het Habbema Meer (Danau Habbema) te organiseren om de vogels te zien. En dat is één van de meest prijzige excursies die je in de Baliem Vallei kunt doen. Nimbokrang is dus een prima alternatief, zeker voor reizigers die Papoea in- of uitreizen via Sentani/Jayapura.

Het is beter om niet op de bonnefooi bij Pak Jamil te arriveren aangezien hij maar beperkte ruimte heeft om reizigers te huisvesten. Je kunt het beste van tevoren contact opnemen per sms om aan te kondigen dat je wilt komen. Een alternatief voor reizigers die Indonesisch spreken is om contact op te nemen met Pak Martinus, één van de assistenten van Pak Jamil. Ook hij kan waarschijnlijk huisvesting regelen, waaronder in een ‘shelter’ in het bos, voor diegenen die in het bos willen verblijven.

Telefoonnummers (mobiel):
- Pak Jamil: +62 (0) 852 5433 2796
- Pak Martinus: +62 (0) 813 4430 0097

De Twaalfdraden-paradijshop schreeuwt om aandacht
Ons slaapplekje in de voorkamer van Pak Jamil's huis
De houtkap gaat gewoon door in Nimbokrang
Via handkarren en zelf gemaakte rails wordt het hout uit het bos getransporteerd
Jawel, hier zit een vogel. De 50 cm grote Reuzenuilnachtzwaluw! Wie ziet 'm?
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us