Engels | Nederlands
Biak: een paradijsje in Noord Papoea
Wamena (Indonesia), 2 oktober 2012

Onze grijns is bijna niet te onderdrukken als we landen op Frans Kaisiepo International Airport. Dit vliegveld ligt niet op een druk bezocht toeristeneiland of bij een grote stad met veel internationale connecties, maar op het slaperige eilandje Biak. Internationale vluchten vinden sinds het einde van de jaren ’90 niet meer plaats, maar daarvoor reikte de macht van de Suharto’s zo ver dat er een Garuda vlucht van Jakarta naar Los Angeles via Biak vloog. Dit heeft zeker te maken gehad met het feit dat Tommy (de zoon van president Suharto) hier een mooi hotel bezat, waardoor deze rechtstreekse vluchten van en naar de Verenigde Staten hem zeer goed uitkwamen.

In deze huidige tijd heeft Biak voor Papoease begrippen echter nog steeds niet te klagen qua transportverbindingen. Dagelijks vliegen meerdere maatschappijen naar Jakarta, Makassar en de belangrijkste stad in Papoea: Jayapura. Daarnaast varen er ook nog diverse Pelni schepen via Biak, dus kan een bezoek aan Biak eenvoudig worden ingepast in een route door het Indonesische deel van Papoea. Biak trekt echter maar weinig buitenlandse bezoekers. Het handje vol reizigers dat hier komt zijn over het algemeen geïnteresseerd in strand, snorkelen en duiken of het zijn degene die al zwetend door bossen ploeteren om op zoek te gaan naar de diverse endemische vogelsoorten die hier voorkomen. Na flink te hebben gevogelspot in Wasur National Park (zie foto-impressie en artikel) en Nimbokrang (zie artikel), gaat onze verrekijker zeker mee op onze dagtochten op het eiland, maar we hebben ons voorgenomen om uitgebreid de tijd te nemen voor al het andere dat Biak te bieden heeft. Dat vogelspotten ons naar plaatsen brengt waar we anders niet snel heen zouden gaan, geldt voor ons deze dagen zeker. De informatie van de Lonely Planet over Biak is beperkt, waardoor we ons richten op enkele GPS-coördinaten die we uit reisverslagen van andere vogelaars hebben gehaald. Verder oriënteren we ons door middel van de satellietfoto’s van Google Maps.

Kinderen poseren bij overblijfselen uit de 2e wereldoorlog op Biak
 

We zien mooie vogels, maar uiteindelijk zal Biak ons het meeste bijblijven als het onbedorven paradijsje in de paradijsvogelbaai in Noord Papoea. Het binnenland van Oost Biak heeft weinig spectaculaire natuur over, maar overal zijn kleine dorpjes met uiterst vriendelijke mensen. Er wordt volop gezwaaid en overal zien we lachende gezichten als we voorbij komen. Tijdens de tweede wereldoorlog is hier flink gevochten en op sommige plaatsen liggen er nog Japanse kanonnen en schuttersputjes. De slag van Biak in 1944 duurde een maand en had 6000 Japanse slachtoffers en 500 Amerikaanse doden tot gevolg; iets wat nu bijna niet voorstelbaar is. Aan de kust is het zo idyllisch, dat het moeilijk is om je een vrediger plekje in te beelden.

Tijdens ons verblijf op Biak hebben we voor enkele dagen een motor gehuurd bij ons guesthouse in het plaatsje Bosnik. De wegen zijn goed en rustig, waardoor dit een geweldige manier is om middels dagtochten het eiland te verkennen. Door de kustweg vanaf Bosnik oostwaarts te volgen, kom je langs talloze prachtige goudgele zandstranden. Perfect voor degene die graag een strand voor zichzelf alleen willen; minder geschikt voor als je strandtentjes, ligbedden en parasols zoekt. Hier deel je het strand alleen met enkele locale vissers die met een speer of net in de hand gaan vissen. De kleur van het water varieert van turquoise naar diepblauw. Zelfs als je niet van zwemmen houdt, zijn de uitzichten meer dan de moeite waard. Verder oostwaarts is er een brug die uitzicht biedt over een lagune die wordt geflankeerd door mangrovebossen. Vissers varen in hun traditionele kano’s over de lagune en slaan met hun peddel op het water om de visvangst te bevorderen. Een pracht gezicht, maar dat wordt enkele kilometers verderop moeiteloos geëvenaard door het “overstroomde” bos. Deze grotendeels dode, witte en kale boomstammen staan op sommige plaatsen in een laag water en op andere plekken in een dikke laag zwarte slijk. Dit bizarre landschap is blijkbaar ontstaan door een tsunami, maar het resultaat is er niet minder bijzonder om.

Eén van de prachtige stranden van Biak
 
Indonesisch Papoea telt veel bezoekers die wat van de traditionele cultuur in de Baliem Vallei willen zien. Om daar te komen moet je via Sentani (Jayapura) vliegen en vanwege de goede transportverbindingen met Biak is een bezoekje aan dit eiland eenvoudig in te plannen aan het begin of einde van de trip. Eerst jezelf lekker in het zweet werken tijdens een trekking in de Baliem Vallei en daarna op adem komen op Biak. Hier kun je wat van de hedendaagse cultuur van de Papoease dorpjes proeven, maar dan in de omgeving van een paradijselijk eiland. Er zijn wat ons betreft slechtere combinaties denkbaar.
De motor is een prima manier om het eiland te verkennen
De centrale taxiterminal van Kota Biak (Biak stad)
Een spookachtige regenbui
De guesthouse waar we verbleven in het dorpje Bosnik
en ... het prachtige uitzicht vanaf de veranda van onze kamer
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us