Engels | Nederlands
Zagreb: een bestemming op zich
Belgrado (Servië), 29 december 2013

De reis over de prima snelweg van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, naar de Kroatische hoofdstad Zagreb, is een korte. Ruim 150 kilometers scheidden deze twee hoofdsteden en aangezien beide landen beide onderdeel zijn van de Europese Unie, is er van een verplichte stop aan de grens geen sprake meer. Zagreb is de hoofdstad van een land dat onder toeristen vooral bekend is vanwege zijn sublieme kust. Honderdduizenden zonaanbidders weten dan ook elk jaar weer de prachtige bestemmingen aan de Adriatische kust te vinden. Maar als je iemand verteld dat je naar Zagreb gaat, krijg je meestal een verontwaardigde blik. Is Zagreb dan een bezoek waard?

Zicht over Zagreb
 

We hebben een appartementje geboekt in een buitenwijk van Zagreb, genaamd Savski Gaj. Deze wijk ligt op slechts een kwartiertje rijden met de tram van het centrum, en is dus een prima uitvalsbasis om Zagreb te verkennen. We spenderen er de twee kerstdagen, en aangezien op beide dagen alle supermarkten gesloten zijn, doen we op 24 december nog even alle inkopen voor de komende dagen. De volgende ochtend gaan we op pad om de stad te gaan verkennen. Het centrum van Zagreb bestaat grofweg uit twee delen. Eén van de delen wordt ‘upper’ Zagreb genoemd, en het andere deel ‘lower’ Zagreb. Het ‘bovenste’ deel van Zagreb is het oudste deel van de stad, en hier vind je dan ook de kerken en gebouwen uit de vroegere periode van de stad. Het nieuwere en ‘lager’ gelegen deel van Zagreb is vooral gebouwd in de 19e en 20e eeuw en herbergt de meeste winkels, bedrijven, hotels, restaurants en museums.


De eerste dag van ons bezoek aan de hoofdstad van Kroatië besteden we vooral in het oudere deel van de stad. Deze wijken zijn gebouwd op de heuvels Kaptol en Gradec, en het absolute hoogtepunt van dit deel van de stad is de immense Kathedraal van de Hemelvaart van de Heilige maagd Maria. De originele kathedraal is tijdens een aardbeving in 1880 ingestort, maar de herbouwde versie is ongetwijfeld een eervolle opvolger. Het is Eerste Kerstdag als we de kathedraal bezoeken en zijn getuige van het feit dat honderden op hun paasbest geklede rijke Kroaten met dikke Audi’s en BMW’s er hun geloofsovertuiging komen belijden.

Het interieur van de Kathedraal van de hemelvaart van Heilige Maagd Maria
 

Ook het overige deel van ‘upper’ Zagreb is absoluut de moeite waard. Smalle, kleine, en met kasseien bestraatte steegjes leiden naar prachtige kerken, indrukwekkende paleizen en sfeervolle straatjes waar gezellige terrassen druk bezocht worden tijdens eerste kerstdag. Zoals we ook al bij de Slovenen in Ljubljana zagen, houden ook de Kroaten van socializen op terrassen in de buitenlucht, ook al is het maar een graad of negen zoals vandaag. Er zijn dekens beschikbaar voor mensen die het fris vinden, maar er is geen Kroaat die gebruik maakt van deze service. Dat de Kroaten ook bij nog frisser weer een tafeltje in de buitenlucht prefereren, wordt verklapt door de terrasverwarmers, die bij de huidige temperatuur niet eens operationeel zijn.


De tweede dag van ons bezoek aan Zagreb besteden we vooral in het ‘lower’ deel van de stad. We zien onder andere het stationsgebouw, het neobarok nationaal theater en het art nouveaux gebouw van de nationale bibliotheek. Zagreb is vooral een stad om heerlijk te voet te verkennen en regelmatig een pitstop te maken op één van de vele terrassen. Dus het antwoord is ‘ja’; Zagreb is zeker de moeite waard.

Het Nationaal Theater van Kroatië
De Kathedraal van de hemelvaart van de Heilige Maagd Maria
Onze tapas-maaltijd tijden eerste kerstdag
De St, Marks Kerk in 'upper' Zagreb
Eén van de sfeervolle straatjes van 'upper' Zagreb
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us