Engels | Nederlands
Sarajevo en Mostar: een perfecte stedentrip
Kotor (Montenegro), 5 januari 2014

Wanneer we aan stedentrips in Europa denken, dan komen vooral steden als Barcelona, London, Parijs of misschien Praag en Boedapest bovendrijven. Maar als je eens buiten de gebaande paden wilt treden en je vind het leuk om eens wat anders te doen, dan zou je eens aan de combinatie van Sarajevo en Mostar kunnen denken. Sarajevo en Mostar? Dat zijn toch die twee steden in Bosnië & Herzegovina die volledig aan gort zijn geschoten tijdens de Balkanoorlog van de jaren negentig van de vorige eeuw? Ja, dat klopt; die twee steden zijn het. Maar de tijd heeft niet stilgestaan sinds die tijd. De oorlog is over, Bosnië & Herzegovina is tegenwoordig een onafhankelijk land en de steden zijn in volle glorie herbouwd. En de term ‘volle glorie’ is niet zomaar gekozen. Beide steden zijn prachtig, gezellig en ademen in alle facetten een ‘East meets West’ atmosfeer uit.


Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië & Herzegovina en was in 1984 de trotste organisator van de Olympische Winterspelen. Nog geen tien jaar later was diezelfde stad, evenals grote andere delen van de Balkan, het toneel van een afschuwelijke burgeroorlog. Tussen 1992 en 1995 waren het de Bosnische Serviërs onder leiding van Ratko Mladić, die de stad belegerde. Vanaf de heuvels die de stad omringen werd op alles geschoten wat bewoog. Meer dan 10.000 mensen werden gedood en nog eens 50.000 raakten gewond. Het was een verschrikkelijk tijd voor de inwoners van Sarajevo.

Zicht op Sarajevo
 

Maar die tijd is dus voorbij. De stad heeft zich in een razend tempo hersteld en er is verbazingwekkend weinig meer te zien van de ellende die zich hier twintig jaar geleden heeft afgespeeld. De grote begraafplaatsen met een bijna oneindig aantal witte grafstenen zijn de stille getuigen van die bizarre tijd. Het centrum van Sarajevo is knus met smalle straatjes en kleine pleintjes met leuke koffietentjes. De zogenaamde ‘Turkse Wijk’ is het sfeervolle epicentrum van de stad met een prachtige oude moskee, kleine restaurantjes, de bazaar en veel souvenirwinkeltjes met even zoveel prullaria. Sarajevo is een bijzonder leuke bestemming waar de oosterse sfeer in behoorlijke mate aanwezig is.


Het is vanuit Sarajevo ruim drie uur rijden naar Mostar, dat ten zuidwesten van Sarajevo ligt. De rit is prachtig en loopt door ruig berggebied en voor een groot gedeelte langs de Neretva Rivier, die uiteindelijk dwars door Mostar loopt en dit kleine stadje in tweeën deelt. Mostar ligt in het Herzegovina-deel van Bosnië & Herzegovina, en dit gebied van het land is mediterraan te noemen. Kale en ruige bergen worden afgewisseld met mooie riviervalleien, en in dit deel van Bosnië & Herzegovina worden druiven (incl. bijbehorende wijn) en citrusvruchten geteeld.

De fantastische oude stenen brug van Mostar bij zonsondergang
 

Mostar is ongetwijfeld één van de meest magische bestemmingen van de Balkan te noemen. Dit waanzinnig mooie middeleeuwse stadje heeft een juweel in de kroon, in de vorm van een fabelachtige ranke middeleeuwse stenen brug die op elegante wijze de Neretva rivier overspand en twee middeleeuwse torens met elkaar verbind. Dit is een magische plek, zeker in de momenten net voor en na zonsondergang. Mostar betekent letterlijk ‘brug houder’ en was in de middeleeuwen een belangrijke plek om de rivier over te steken. Deze belangrijke rol zorgde ervoor dat veel mensen naar deze plek kwamen om er hun brood te verdienen. Een breed scala aan vaklui vestigde zich hier (30 verschillende gildes). In 1566 werd de toenmalige hangbrug vervangen door een stenen brug die destijds als één van de meest bijzondere stukjes ingenieurswerk werd gezien.

De brug overleefde beide wereldoorlogen, maar de Balkanoorlog werd hem teveel. Na 427 jaar werd de brug in november 1993 vernield door Bosnisch-Kroatisch artillerievuur. In 1995 lag de stad volledig in puin. Vanaf dat moment is de stad met buitenlandse hulp wederopgebouwd en is de oude binnenstad in eren hersteld. De oude brug is middels 16-eeuwse technieken herbouwd en sinds 2004 verbindt hij weer de twee delen van de sublieme oude binnenstad. Jawel, zowel Sarajevo en Mostar zijn toeristisch, maar de hoeveelheden toeristen vallen nog mee, zeker als je de steden buiten het hoogseizoen (Europese zomer) kunt bezoeken.

De Mula Mustafe Baseskije Boulevard in Sarajevo
De witte grafstenen herinneren aan de vele slachtoffers van de Balkan Burgeroorlog
Tussenstoptijdens de rit van Sarajevo naar Mostar
De oude stad van Mostar
Buiten het oude centrum van Mostar zie je regelmatig nog karkassen
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us