Engels | Nederlands
Iberisch schiereiland
Warschau (Polen) tot Tenneville (België), dec 2015 - feb 2016

Het is bijna kerst 2015 als we vanuit Polen weer in Nederland arriveren. We zijn nu bijna weer een jaar weggeweest en hebben 2015 voornamelijk doorgebracht in twee verschillende werelden: de Caribbean en Centraal Azië. Voor ons gevoel hebben we Azië nu in voldoende mate gezien. Natuurlijk zijn we lang niet overal geweest, maar na bijna negen jaar voornamelijk in Azië te zijn geweest is het even genoeg voor nu. Tadzjikistan en Azerbaijan waren de laatste twee bestemmingen die we graag nog wilden zien en dat is nu gebeurd. Tijd om de focus te gaan verleggen naar een ander deel van de wereld.

Wat we wel al wisten is dat we graag weer een stuk met onze jeep zouden gaan afleggen. We hebben even gedacht aan de reis naar het oosten van Rusland, om vervolgens de jeep vanuit bijvoorbeeld Vladivostok via Japan naar de Verenigde Staten te verschepen. De ontwikkelingen in Rusland, en dan in het bijzonder de vijandigheden richting Turkije, gaven ons echter niet het juiste gevoel. Het kan zomaar escaleren de komende maanden. Ook hebben we even gedacht aan de optie om de jeep te verschepen naar Zuid Amerika, maar het gehele gedoe rondom het Zika virus heeft ons doen besluiten deze optie even in de koelkast te zetten. Ook Afrika houden we altijd als optie open, maar daar zijn wat ons betreft teveel brandhaarden om er lekker zonder complicaties te kunnen rondreizen. Zeker als je met een auto reist.

Nieuwe 'schoenen' voor onze Land Cruiser
 

Begin januari brachten we een bezoek aan vrienden die een huis bezitten in het zuiden van Portugal. Dit bezoek heeft ons uiteindelijk doen besluiten om het komende half jaar naar Spanje en Portugal te gaan. We hebben nog weinig van deze landen gezien en het lijkt ons een heerlijke bestemming om met eigen auto te gaan verkennen. Daarnaast kunnen we deze tijd besteden om te bepalen of we op termijn in dit deel van Europa zouden willen gaan wonen. Je moet immers aan de toekomst blijven denken. Aan het einde van het jaar kunnen we dan opnieuw bepalen in welk deel van de wereld we onze reis gaan vervolgen. Want één ding weten we zeker, de reismoeheid heeft nog niet toegeslagen.

Aan de jeep hebben we niet heel veel hoeven doen. De grootste kostenpost waren de nieuwe banden. We hadden tijdens de afgelopen rit naar Irak, Iran en de Caucasus, zeven lekke banden gehad omdat de banden versleten waren. Nieuwe ‘schoenen’ voor onze Toyota waren dus een vereiste. Daarnaast hebben we de keerringen van de achteras vervangen vanwege een kleine lekkage. Tijdens deze reparatie kwamen we tot de conclusie dat één van de steekassen van de achterassen aan het verslijten is, dus ook die moet op termijn vervangen worden. Maar voor de rit naar het Iberisch Schiereiland is dat nog niet noodzakelijk. Daarnaast hebben we natuurlijk de oliën van de motor, versnellingsbak en differentiëlen vervangen, zodat we voorlopig met een gerust hart op pad kunnen gaan.

Ivonne maakt zelf-gemaakte bonbons met neefje Tuur
 

Ook hebben we een 4x4-cursus gedaan. Vanuit de vorige reizen hadden we al iets of wat ervaring, maar het leek ons leuk om eens een dag met een aantal andere jeeprijders een dag door de modder te ploeteren. Het had enorm geregend waardoor de motorcrossbaan van Oss, waar de cursus werd gehouden, een grote modderpoel was geworden. Het was een leuke dag waar we onszelf en onze Toyota wat beter hebben leren kennen. Ook hebben we de afgelopen maanden een aantal van onze kampeerspulletjes moeten vervangen. Onze stoeltjes en luchtbedden waren versleten, en ook de fietsen, die we altijd op het dak van onze jeep meenemen, waren aan vervanging toe. Al deze items hebben we via marktplaats.nl voor een mooi prijsje kunnen vervangen.

We hebben besloten zo snel mogelijk naar het goede weer te rijden. Al sinds oktober zitten we in koud en regenachtig weer, en dat zijn we na al die jaren in Azië eigenlijk niet meer gewend. In eerste instantie hadden we het plan nog een paar dingen te zien in Frankrijk, maar dat plan is overboord gegooid. De komende weken is het weer beroerd in het land van de stokbroden zodat we onze zinnen hebben gezet op Barcelona. We zijn gisteren uit Nederland vertrokken en zijn neergestreken in de Belgische Ardennen om even op adem te komen van de intensieve maanden in Nederland. Als we naar buiten kijken sneeuwt het. Dat beeld hopen we tot de volgende winter niet meer te zien. Spanje: here we come!

Zelf-gemaakte chocolade-lollies
Ons aan de westkust van Portugal
In aktie tijdens een 4x4 cursusdag in Oss (Nederland)
Sneeuwval in de Belgische Ardennen de dag na vertrek uit Nederland

Op weg naar de zon

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us