Engels | Nederlands
Blanco paspoorten
Troodos (Cyprus) naar Warschau, november 2015

Het is prachtig weer als we de vliegtuigtrap in Larnarca (Cyprus) oplopen voor onze vlucht met WizzAir naar Warschau in Polen. Het lekkere weer zullen we voorlopig moeten missen. Het kan zo maar weer eens tot april of mei volgend jaar gaan duren voordat we weer in beter klimaat verkeren. De vlucht naar Warschau verloopt prima. Boven de Zwarte Zee is er even veel turbulentie, maar exact conform verwachting arriveren we halverwege de middag op het Chopin vliegveld van Warschau. De komende twee weken blijven we in Warschau. We gaan een nieuw paspoort aanvragen en tijdens het wachten daarop, willen we een bezoek brengen aan Wit Rusland, de laatste voormalige Sovjet Republiek die we nog niet hebben bezocht.

We hebben een studio geboekt in het centrum van de stad, op een kwartiertje lopen van de iconische en in Stalinistische stijl gebouwde ‘Paleis van Cultuur’. Het is koud, guur en regenachtig in Warschau. Het aanvragen van het paspoort is een fluitje van een cent. Tot het moment dat we het nieuwe paspoort kunnen ophalen, houden we ons oude paspoort waardoor we niet gebonden zijn aan Polen. Op ons oude paspoort vragen we het visum van Wit-Rusland aan, en ook dat gaat redelijk soepel. Wit-Rusland wordt gezien als de laatste echte dictatuur van Europa en de zittende president Loekasjenko (hij zit er al sinds de val van de Sovjet Unie) is een beetje panisch als het om buitenlandse bezoekers gaat. Om een visum te kunnen krijgen heb je een uitnodiging nodig van een door Wit-Rusland erkende reisorganisatie. Ook moet je voor je gehele verblijfsperiode een hotelreservering hebben gemaakt. Aangezien we alleen Minsk willen bezoeken, is dat geen probleem.

Op weg naar het busstation van Warschau voor de bus naar Minsk
 

De busreis van Warschau naar Minsk is comfortabel. De bus is luxe, met gratis koffie/thee en zelfs Wifi. De lange afstand bus is in Oost Europa nog een populaire manier van reizen. De bus is weliswaar langzamer dan het vliegtuig, maar wel veel goedkoper en je kunt ook veel meer bagage meenemen. Vanuit Warschau kun je bijvoorbeeld met lijndiensten naar Moskou of Sint Petersburg, en zelfs naar Athene, Parijs of Amsterdam. In Minsk hebben we een kamertje geboekt in een hostel. Grootschalig toerisme is er nog niet in Wit-Rusland, maar er zijn wel wat kleinschalige hostels die zich richten op de sporadische backpacker, uitwisselingsstudenten en jeugdsportteams die een toernooi hebben in Minsk. Wij hadden de pech met de laatste groep te maken te hebben in ons hostel, waardoor we regelmatig uit onze slaap werden gehouden door luidruchtige Russische tieners.

Minsk is een leuke stad. Heel veel echt grote bezienswaardigheden heeft de hoofdstad van Wit-Rusland niet, maar er zijn voldoende plekken die de moeite waard zijn. Minsk is een typische voormalige Sovjetstad, wat betekent dat er veel kolossale gebouwen zijn, brede boulevards, prachtige parken en veel Sovjetarchitectuur. Wit-Rusland was de laatste van de vijftien Sovjetrepublieken die we hebben bezocht. Het land komt onverwacht modern over en Minsk is zelfs een prettige en sfeervolle stad om te verblijven. Minsk profileert zich ook als een echte sportstad. Zo hebben ze in 2014 de wereldkampioenschappen ijshockey georganiseerd en ze zullen in 2016 de gastheer zijn van het Europees kampioenschap langebaanschaatsen. Wij wilden tijdens ons verblijf graag de Europa League voetbalwedstrijd bezoeken tussen Dynamo Minsk en Pilzn, maar omdat het stadion in Minsk wordt verbouwd, werd de wedstrijd gespeeld in Borisov, op ruim 70 kilometer van Minsk. Vandaar dat wij toen maar hebben gekozen voor de Europa League Basketbal in de fabelachtig mooie Minsk Arena tussen de lokale club Tsmoki Minsk en Rilski Sport uit Bulgarije.

Typische boulevard in het centrum van Minsk
 

Na een week in Minsk te zijn geweest, zijn we met de bus weer terug gereden naar Warschau. Wit-Rusland verlaten ging prima, maar de Poolse immigratie deed moeilijker. De vele stempels en visa in ons paspoort, van voornamelijk Islamitische landen, maakte de Poolse immigratiebeambten een beetje ongemakkelijk met de situatie. Men kon zich niet voorstellen waarom ‘normale’ reizigers zo lang in dit soort landen zouden willen verblijven. Na een uur extra vertraging waarin we veel vragen hebben beantwoord en onze tassen zijn doorzocht, mochten we de EU weer in (zie ook het artikel over de grensovergang). De volgende dag konden we ons nieuwe paspoort ophalen bij de Nederlandse Ambassade in Polen. We zijn nu eindelijk verlost van het oude paspoort met de vele stempels en visa. Langzaam maar zeker kregen we er namelijk meer last van. Een blanco paspoort gaat hopelijk veel minder vragen opleveren bij grensovergangen.

Ons plan is om aan het einde van de winter weer met onze Toyota Land Cruiser op pad te gaan. De exacte plannen zijn nog niet geheel bekend, omdat het één en ander afhankelijk is van de politieke situatie in bepaalde landen, voornamelijk in Rusland. We zouden graag via Centraal Azië, Rusland en Mongolië naar Japan gaan, om de jeep vanaf daar te verschepen naar de Westkust van Amerika. We zullen gedurende die reis regelmatig Rusland moeten in- en uitreizen, en willen daarom graag een multiple entry visum hebben voor Rusland, zoals we die enkele jaren geleden ook hebben gehad. Om echter voor een dergelijk visum in aanmerking te komen, moet je in de 12 maanden vóór de aanvraag van een dergelijk visum, al een keer in Rusland zijn geweest. Vandaar dat we nu hier in Polen een toeristenvisum voor Rusland hebben aangevraagd om volgende week een bezoek te kunnen brengen aan Kaliningrad (het voormalige Koningsbergen). Als dat allemaal gaat lukken zijn we een stap verder in het proces om het begeerde multiple entry visum te krijgen voor Rusland. En als dat gaat lukken, en de politieke relatie tussen Europa en Rusland acceptabel blijft, kan het zo maar zijn dat we in maart 2016 richting Vladivostok gaan rijden.

Een door Ivonne zelf gemaakte Poolse Borsjt soep in Warschau
Wandelen met kinderen in Warschau
Edwin probeert de camera te redden na een mislukte selfi in Minsk
De Minsk Arena

Het stationsplein van Minsk

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us