Engels | Nederlands
Met bus, trein en boot naar Baku
Turkestan (Kazachstan) naar Baku (Azerbeidzjan), september 2015

West Kazachstan wordt door weinig reizigers bezocht. Turkistan, het stadje met een bekend mausoleum, wordt nog door een enkeling bezocht, maar daarna laten de meesten het afweten. De reden hiervoor is begrijpelijk: enorme reisafstanden en weinig aansprekende bezienswaardigheden. We hebben desondanks toch besloten om stapsgewijs door dit enorme land te reizen. Zoals gewoonlijk proberen we de afstanden vooral overdag af te leggen, zodat we het landschap kunnen zien veranderen. In Kazachstan is dat niet echt nodig, aangezien er aan de immense steppe geen einde lijkt te komen.

Onze eerste stop na Turkistan is Kyzylorda, een stad die korte tijd de hoofdstad van de Sovjet Republiek van Kazachstan is geweest. Het is een stoffige hete stad met vriendelijke mensen die zenuwachtig gniffelen als we hen in het Engels aanspreken. Opvallend weinig Kazakken zijn de Engelse taal machtig buiten Almaty, Astana en Aktau. Mensen zijn heel hulpvaardig al lijkt men echt niet te begrijpen dat we hen niet verstaan. In de trein van Kyzylorda naar Aralsk worden we bij de samovaar (ketel met permanent kokend water) aangesproken door de wagonmanager. In het Russisch vraagt ze of we Russisch spreken. Deze veelvoorkomende vraag herkennen we en kunnen we met een volmondig “nee” beantwoorden. “Dan spreken jullie zeker Kazachstaans”, vraagt ze hoopvol. Als we dat ook ontkennen, loopt ze hoofdschuddend weg. Je ziet haar denken: “rare buitenlanders”.

Tijd voor een biertje ... er is genoeg keuze
 

Aralsk is wat ons betreft zeker een korte stop waard. Aralsk was eens een florerende havenstad aan het Aralmeer. Grootschalige irrigatieprojecten hebben ertoe geleid dat het meer nu bijna droog staat. Met een droog liggende haven, compleet met kranen die voorheen de vracht van de schepen takelden, is de stad illustratief voor de destructieve gevolgen die menselijk handelen op de natuur kan hebben (zie tevens het artikel over Aralsk).

Een twaalf uur durende treinrit scheidt ons van de stad Aktobe. We reizen wederom overdag en zitten in de derde klasse. Ruslandkenner Jelle Brands Cortius beschrijft de derde klasse als een soort rijdende vluchtelingenkampen, maar dat valt gelukkig mee. (zie ook het artikel over treinreizen in Kazachstan) Het reizen per trein is een leuke manier om in contact te komen met de Kazachen, al zijn misverstanden vanwege de taal moeilijk te voorkomen. Zelfs gebarentaal blijkt niet overal hetzelfde. We zitten vlakbij de toiletten, in de buurt van de plek waar mannen een sigaretje kunnen opsteken. Terwijl we koffie drinken, komt er een man naar ons toe en maakt het gebaar dat wat ons betreft lijkt op het aansteken van een lucifer. Aangezien we vlakbij de rookplek zitten lijkt dit logisch, dus antwoorden we dat we geen vuur hebben. Uren later staan we in het gangpad in de rij om uit te stappen. Dezelfde man wringt zich tussen de andere passagiers door en maakt weer het lucifergebaar. “Wil hij de trein in de fik steken?” is onze eerste gedachte. Nu blijkt er echter iemand in de buurt die kan vertalen. De beste man is geen pyromaan, maar wil enkel onze koffie kopen. Een paar uur geleden hadden we hem met plezier een kop koffie aangeboden, maar onze Nescafe is inmiddels op, dus gaat dat nu niet lukken. We vinden dit jammer, aangezien wij regelmatig dingen krijgen aangeboden van lokale medereizigers en dit was een leuke manier om iets terug te doen.

Aktobe is een stad die snel transformeert vanwege de enorme gasinkomsten in de regio. In het centrum van de stad is het contrast goed zichtbaar tussen de grauwe Sovjet flats en de mooie parken met glanzende marmeren monumenten die men hier neerzet, om de nieuw verworven rijkdom te tonen. Typische overblijfselen uit het Sovjet tijdperk blijven echter in het oog springen. Zo vallen ons de enorme, bovengrondse leidingen van de stadsverwarming altijd op.

Het portret van president Nazarbajev zie je overal in het straatbeeld van Kazachstan
 

Per bus verkassen we vervolgens naar Uralsk; één van de mooiere steden van West Kazachstan met een sfeervolle centrale wijk met traditionele Russische huizen. Atyrau, onze volgende bestemming, is daarentegen evenals Aktobe een stad die deels wordt getransformeerd door het overvloedige oliegeld. Al het geld lijkt te worden gespendeerd in één straat, waar de bovenklasse zich vermaakt in winkelcentra en hippe restaurants. Andere delen van de stad ogen nog als het oude Kazachstan.

Met een 21 uur durende treinrit verplaatsen we ons naar Aktau, om vandaaruit per ferry de Kaspische Zee over te steken (zie ook het artikel en de foto’s over de oversteek). In de 59 uur die we daar mee bezig zijn, hebben we voldoende tijd om terug te kijken op onze tijd in Kazachstan. We hebben het heel goed naar onze zin gehad, maar het is wel zo’n bestemming waarbij we ons goed kunnen voorstellen dat mensen niet hun jaarlijkse drieweekse vakantie willen spenderen om van Oost- naar West Kazachstan te reizen. Heb je echter meer tijd, dan is het wat ons betreft wel de moeite waard.

Na de oversteek van de Kaspische Zee, arriveren we in Baku: de hoofdstad van Azerbeidzjan. Wat een stad! Hier worden de oliedollars duidelijk gebruikt om de stad een facelift te geven. Volgens onze hoteleigenaar is men in een soort strijd met Dubai verwikkeld, maar dat zien wij er niet aan af. Natuurlijk heb je hier enkele hypermoderne bouwwerken, maar hetgeen ons meer opvalt zijn de vele terrasjes, luxe parken en vooral de sfeervolle straten vol met mensen. Als we het in één zin zouden moeten beschrijven: “een soort kleine, jonge versie van Parijs”. Voor ex-Sovjet enthousiastelingen en fans van bijzondere bezienswaardigheden, heeft de omgeving van Baku ook genoeg te bieden. Onze dagen vliegen voorbij met het fotograferen van moddervulkanen, vuurbergen en vlaktes gevuld met ja-knikkers (zie ook de foto-impressie van Baku). Baku, een stad waar we ons vooraf weinig van voorstelden, bevalt ons meer dan goed.

Wij poseren voor een oude havenkraan in Aralsk
Buizen boven de grond is nog heel normaal in Centraal Azië
De politie in Centraal Azië blijft een 'pain in the ass'
Oude Sovjet flat in Aktau

Gearriveerd in Baku. Genieten van al het moois.

 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us