Engels | Nederlands
Weer op onszelf
Bangkok (Thailand) naar Manama (Bahrain), december 2012

De eerste dagen nadat de ouders van Edwin weer terug zijn gevlogen naar Nederland waren even onwennig. De structuur van de weken ervoor was weg en we waren weer helemaal op onszelf. Maar we hadden nog genoeg te doen voordat we Bangkok zouden verlaten om naar de Golfregio te vliegen. Eén van de belangrijkste acties was het regelen van het Iraanse visum. Hiervoor is goedkeuring nodig van het Iraanse Ministerie van Buitenlandse zaken. Gelukkig zijn er reisbureaus in Iran die dit proces voor je over kunnen nemen voor een redelijk bedrag van ongeveer 30 US$ per persoon. Omdat het niet mogelijk is om dit geld rechtstreeks naar Iran over te maken, vanwege de boycot tegen Iran, dient de overschrijving via een omweg te gebeuren.

Daarnaast moesten we voor Edwin nog even naar een doktor. Sinds het snorkelen op de Banda Eilanden in Indonesië, was één van zijn oren geblokt waarvoor we een bezoekje moesten brengen aan één van de vele ziekenhuizen in Bangkok. Uiteindelijk vlogen we op 15 december van Bangkok, via Colombo in Sri Lanka, naar Koeweit. We hadden voor Sri Lankan Airlines gekozen, en dit bleek een prima keuze te zijn. De vliegtuigen waren nieuw, het eten was perfect en het personeel uitermate vriendelijk. Het was wel even slikken om Bangkok achter ons te laten. De afgelopen vijf en een half jaar is Bangkok, samen met Kuala Lumpur, één van onze ‘hubs’ geweest in zuidoost Azië. We zijn er in die periode dertien keer geweest, en nu zou het zo maar eens heel lang kunnen gaan duren voordat we er weer terugkeren.

Poseren met een Iraanse slager en een koeiekop
 

Koeweit was in meerdere opzichten een hele verandering ten opzichte van zuidoost Azië. De temperatuur was er met 19 graden Celsius akelig koud, en het verschil in cultuur kon bijna niet groter zijn met de landen die we de afgelopen jaren hebben bezocht. We wisten eigenlijk niet veel van Koeweit. We hadden natuurlijk de beelden nog voor ogen die de wereld rondgingen gedurende de eerste golfoorlog in het begin van de jaren 90. Daarnaast wisten we natuurlijk dat het land uitermate rijk is door het zwarte goud dat in grote hoeveelheden in dit kleine landje wordt opgepompt. Uiteindelijk leren we Koeweit kennen als een uitermate vriendelijk landje waar veel van de stereotypes wel kloppen. Het land is geel en droog, de mensen lopen inderdaad in gewaden met een soort van roodwitte theedoeken op hun hoofd, de vrouwen zijn veelal volledig gesluierd en het land is inderdaad superrijk.

Het valt trouwens niet mee om veel Koeweiti te ontmoeten. Ze houden namelijk niet van lichamelijke arbeid en daarom kom je ze amper tegen. Ze werken dus niet op markten, niet in winkels, niet in restaurants of hotels, zijn geen buschauffeur of taxichauffeur en al zeker geen bouwvakker of straatveger. Ze werken schijnbaar alleen op de kantoren in de glimmende wolkenkrabbers. Je ziet ze overigens wel regelmatig voorbij scheuren in hun flitsende bolides en rondstruinen in de hypermoderne winkelcentra. Wie doet dan wel het lichamelijke arbeid is natuurlijk de vraag. Dat doen de zogenaamde ‘expat’ werkers uit andere landen in de regio (Egypte, Jordanië, Turkije, Iran) en werkers uit het Indische Subcontinent (Nepal, India, Bangladesh, Pakistan, Sri Lanka) en heel veel mensen uit de Filippijnen. Heel veel Koeweiti families hebben zelfs het huishouden en de opvoeding van de kinderen uitbesteed. Veel rijkere Koeweiti families hebben één of meerdere hulpjes in de huishouding (veelal Indiase en Filippijnse meisjes) die vaak in opvallende diensteruniformpjes achter de zwaar opgedofte vrouw des huizes en haar kinderen aanhuppelen.

Het World Trade Centre van Manama in Bahrein
 
Koeweit Stad is een leuke stad om een aantal dagen te verblijven. De stad is voor een groot gedeelte nog een bouwput, maar het feit dat er weinig buitenlandse bezoekers komen maakt het rondstruinen door de stad uitermate leuk. Vooral de ‘souq’ (markt) van de stad is een belevenis. In tegenstelling tot veel andere marktgebieden in de hoofdsteden van de regio (Manama, Doha en Muscat) is deze markt nog echt voor de lokale mensen die er hun boodschappen komen doen. Veel van de ‘souqs’ in de andere hoofdsteden zijn verkapte souvenirmarkten geworden die zich vooral richten op buitenlandse bezoekers (zie ook onze foto-impressie over Koeweit Stad).

De volgende stad die op onze route door de golfregio stond, was Manama, de hoofdstad van Bahrain. We waren eerlijk gezegd wel enigszins bezorgd over het feit of we het land wel inkwamen. We hadden namelijk een paar dagen eerder op internet gelezen dat een reiziger een paar maanden eerder de toegang tot het land was ontzegd, omdat uit zijn paspoort bleek dat hij in Iran was geweest. Vanwege veiligheidsredenen moest deze reiziger rechtsomkeer maken, werd hem verteld. En aangezien wij met een zo goed als leeg paspoort, met alleen een overduidelijk aanwezige Iraanse visum in Bahrain aankwamen, maakte ons ongerust. En niet onterecht bleek. Bij de immigratie werden we in eerste instantie tegengehouden en kwamen we in de tweede ‘security check’ lijn terecht. Ons Iraanse visum werd met argusogen bekeken en nadat een ervaren immigratie official zijn goedkeuring had gegeven, mochten we het land binnen.

Ook Manama is een leuke stad om een paar dagen te verblijven. We zaten in het hart van de stad, waar je eigenlijk geen enkele Bahreini ziet. Ook dit land drijft voor een groot gedeelte op de werkkracht van buitenlandse arbeiders. De Bahreini mensen zijn amper waar te nemen. Bahrein is veel populairder onder buitenlandse bezoekers, alleen al mede door de jaarlijkse Formule 1 Grand Prix die hier plaatsvindt. Ze zijn dus erg gewend aan buitenlandse toeristen waardoor we minder bijzonder zijn. En dat maakt het echt in contact komen met lokale mensen weer iets moeilijker dan bijvoorbeeld in Koeweit. Maar desondanks was het bezoek meer dan de moeite waard (zie ook onze foto-impressie over Manama). Vlak voor het nieuwe jaar namen we de volgende stap in ons bezoek aan de Golfregio. In ongeveer 35 minuutjes tijd vlogen we naar Doha in Qatar. Hier gaan we het oude jaar uitluiden en beginnen aan het nieuwe jaar.

Het vliegtuig van Sri Lankan wat ons van Bangkok naar Colombo bracht
Wereldberoemd: de Koeweit Torens
Lunch bij een Shoarma toko in Koeweit stad
Duur, duurder, duurst
De Al Fatih Moskee in Manama
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us