Engels | Nederlands
Ze kwamen opnieuw, nu voor de derde keer
(Kuala Lumpur) Maleisië naar Bangkok (Thailand) , november 2012

Eindelijk was het weer zover. De ouders van Edwin kwamen voor de derde keer naar Azië. De eerste reis ging naar Maleisië, de tweede naar de Filippijnen en nu hadden we Indonesië op het programma staan. Heel even hadden we gedacht aan een reis naar Java en vooral Bali, maar daar zijn we spoedig vanaf gestapt. We wilden de ouders van Edwin een minder bereisd gedeelte van Indonesië laten zien, dus na wat wikken en wegen kozen we voor de Molukken, voor ons één van de meest bijzondere reiservaringen die we in Indonesië hebben gehad.

De vakantie voor Edwin’s ouders begon in Kuala Lumpur waar we ze oppikten. Kuala Lumpur is een leuke stad en een prima begin van elke reis naar Azië. De ouders konden er een paar dagen bijkomen van de lange reis, waarna we in een uurtje of drie naar Surabaya in Indonesië vlogen. Wij hadden Surabaya eerder al leren kennen als een prima startpunt voor een reis naar Indonesië. Veel mensen opteren voor Jakarta, maar eigenlijk is Surabaya ook een prima alternatief, zeker ook vanwege de ligging in Oost Java nabij andere grote bezienswaardigheden zoals de Bromo vulkaan en steden als Solo en Yogjakarta. Ons verblijf in Surabaya was echter van korte duur, omdat ons eigenlijke reisdoel de Molukken was. De vlucht van Surabaya naar Ambon verliep voorspoedig. Bij aankomst in Ambon hebben we ons meteen naar de haven van Tulehu laten brengen waar we nog dezelfde dag de oversteek maakten naar het grotere eiland Seram. Op Seram waren we zelf nog nooit eerder geweest, dus dit was een prima gelegenheid om dat alsnog te doen. En spijt hebben we niet gehad. We verbleven drie volle dagen op het zeer afgelegen Ora Beach Resort wat alleen per boot bereikbaar is. Verwacht er geen drie-sterren verblijf, maar de ligging is uniek en onbetaalbaar.

De prachtige omgeving van Ora Beach Resort op Seram
 

Na helemaal tot rust te zijn gekom zijn we terug gereisd naar Ambon stad. Voor veel reizigers is dit een bestemming die ze graag omzeilen, vooral vanwege de onrust die hier in de periode van 1999 tot 2002 heeft plaatsgevonden. In onze beleving is Ambon echter een leuke bestemming en een bezoek meer dan waard. Veel toeristische bezienswaardigheden heeft de stad misschien niet, maar de vriendelijke mensen en het marktgebied maken veel goed. Daarnaast is Ambon een prima startpunt naar andere bezienswaardigheden op het eiland zoals Fort Amsterdam en het strand van Natsepa. We zijn in eerste instantie een volle dag in Ambon geweest waarna we per klein propellervliegtuigje de vlucht naar de Banda Eilanden maakten. Dit werd ons derde bezoek aan deze kruideneilanden en wat ons betreft blijft dit één van de onontdekte topbestemmingen in Indonesië. De eilanden zijn pittoreske, staan bol van de historie en het nabij gelegen Pulau Hatta (Hatta Eiland) is een top-snorkelbestemming. Al jaren hebben we geprobeerd de Reuzemanta ooit te zien, en hier op de Banda Eilanden lukte het. Snorkelaars die op vele plekken van de wereld hebben gesnorkeld zien de Banda Eilanden als één van de onontdekte top-snorkelbestemmingen van de wereld.

Na een week op de Banda Eilanden te zijn verbleven, zijn we per Pelni schip naar de Kei Elanden gevaren. Een tocht op één van de Pelni boten is een ervaring op zich en een aanrader voor iedereen die eens wil meemaken hoe het grootste deel van de Indonesiërs nog reist die nog geen geld hebben voor een vliegtuigticket. De Pelni schepen worden daarnaast ook gebruikt om goederen van en naar de afgelegen eilanden te verschepen waardoor het bij aankomst in de haven een geweldige ervaring is om te zien hoe de schepen met de hand worden geladen en ontladen (zie ook de video impressie over Pelni reis). De Kei Eilanden is wederom een bestemming die tot op heden door veel Indonesiërreizigers over het hoofd wordt gezien. Deze prachtige strandbestemming wordt slechts door een handjevol reizigers bezocht en is om die reden al de moeite waard. Verwacht er verlaten witte zandstranden met wuivende palmen. Dit is één van de plekken op onze aarde waar de prachtige ansichtkaarten worden gemaakt van die fotoperfecte stranden.

Poseren bij Fort Amsterdam op Ambon
 
Na een aantal dagen rust hadden we weer behoefte aan wat actie om ons heen. We vlogen terug naar Ambon stad en hebben vier dagen lang de stad en de omgeving verkend. We zijn ook bij lokale vrienden gaan eten en hebben een dag een auto gehuurd om samen met hen de bekendste bezienswaardigheden van Ambon te gaan bekijken. Fort Amsterdam en het strand van Natsepa waren de belangrijkste bestemmingen. En elk bezoek aan Ambon behoort wat ons betreft te worden afgesloten met een heerlijke Rujak op het strand van Natsepa. Deze pittige fruitsalade met pindasaus is een heerlijk lokaal gerecht en wat ons betreft niet te missen. Op 25 november namen we afscheid van de Molukken en vlogen we naar Jakarta om daar ons bezoek aan Indonesië af te ronden. Jakarta is een grote, vieze en chaotische stad, maar met een beetje wil zijn er best een paar wijken in de stad die de moeite waard zijn. Vooral het oude gedeelte van de stad, nabij het station Kota, is een aanrader.

In ongeveer drie en een half uur vlogen we vervolgens naar Bangkok in Thailand. Dit is de plek waar we weer afscheid namen van de ouders van Edwin, na eerst een paar dagen te zijn ondergedompeld geweest in deze heerlijke Aziatische stad. Deze stad heeft iedereen wat te bieden, of je nu van winkelen, historie, lekker eten of van vrouwen houdt. Begin december namen we afscheid van de ouders van Edwin en keerde het normale leven voor ons weer terug. Nog even genieten van de laatste dagen Zuidoost Azië, want binnenkort vliegen we naar de golfstaten. Koeweit is onze eerste bestemming, en oh, wat zal het anders zijn.

Zo romantisch ....
Aankomst op Banda
Vriendelijke mensen op de markt van Surabaya
Spelen met de scholieren op Banda Besar
Een prachtig wit zandstrand op de Kei Eilanden
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us