Engels | Nederlands
Het Yucatan schiereiland: voor ieder wat wils
Campeche (Mexico), 2 januari 2017

Een langharige, getatoeëerde backpacker loopt op de stoep langs de hoofdweg van Tulum. Het centrum van Tulum lijkt slechts uit één weg te bestaan; een drukke hoofdweg met aan weerszijde hotels, restaurantjes, reisbureautjes en duikshops die hun geld moeten verdienen aan de toeristen. De Oostkust van het Yucatan schiereiland tussen Cancun en Tulum vormt het Costa Brava van Noord America. Niet vreemd aangezien je hier een complete mix kunt vinden van prachtige stranden, goede duikbestemmingen en “cenotes” (natuurlijke zwemvijvers, die vaak in grotten zijn). Daarnaast kun je vanuit de kuststrook ook nog wereldberoemde archeologische trekpleisters bezoeken; maar dat is gelukkig (voor sommigen) niet verplicht. We hoorden tijdens het koffiedrinken op het terras, dat een meisje vertelde dat ze al vier weken in Mexico was. Haar gesprekspartner vroeg belangstellend waar ze zoal was geweest. Met een fronsend gezicht antwoordde ze: “Tulum. De enige plek in Mexico waar ik in geïnteresseerd ben is Tulum.”

Tulum is in veel opzichten een kopie van backpackersmekka’s die je over de hele wereld kunt vinden. Vaak is de populariteit van deze plaatsen begonnen in de tijd van de hippies, toen men neer streek op prachtige plekken en daar gastvrij werden ontvangen. Sommige hippies zijn blijven hangen en zijn “hippe” tentjes begonnen: veganistische restaurants, koffietentjes waar je kunt loungen in zitzakken en campings waar je voor een redelijke prijs een bed kunt huren in één van de safaritenten op het strand. De prachtige stranden of tempelcomplexen die mensen in eerste instantie naar deze contreien lokten, zijn inmiddels niet meer de belangrijkste reden om hierheen te gaan. Het gaat om de “vibe”. Of de plaats in Mexico ligt of in India, maakt eigenlijk weinig uit.

Chichen Itza is één van Mexico's belangrijkste Maya-overblijfselen
 

Ook als je niet op zoek bent naar deze “vibe” is het Yucatan Schiereiland een prima reisbestemming. Naast een enorme diversiteit aan bezienswaardigheden om te bekijken en activiteiten om te ondernemen, kun je kiezen en variëren tussen massatoerisme, backpackersmekka’s of stukken authentiek Mexico. Het mooie is dat deze variëteiten dicht bij elkaar liggen. Cancun heeft bijvoorbeeld een 25 kilometer lang zandstrand waar prachtige hotels zij-aan-zij liggen. In dit gebied zijn nachtclubs net zo opwindend als dat je in Las Vegas zou zitten. Als je echter in het centrum van Cancun wat van de hoofdweg af gaat, kom je echter in een gewoner deel van Mexico. Hier vind je restaurants die de lokale Mexicaan als doelgroep heeft en niet de “extranjeros” (buitenlander).

Nog betere voorbeelden van toeristische steden die niet aanvoelen als toeristenfuiken, zijn Valladolid en Campeche. Mensen gebruiken Valladolid als uitvalsbasis om de wereldberoemde tempels van Chichen Itza te bezoeken, verder loopt men over het centrale plein en daarbuiten deel je de stad met de lokale bevolking. Voor Campeche geldt hetzelfde. Toeristen komen voor het prachtige gerestaureerde oude stadsdeel, maar als je over de hectische markt loopt die net buiten de stadsmuren ligt, dan ben je in het gewone Mexico.

Het poederzachte strand van Cancun
 

Gelukkig heeft het schiereiland ook nog heel veel plekken, die niemand interessant genoeg vindt om te bezoeken. Je hoeft bijvoorbeeld maar de provinciale hoofdstad Felippe Carillo Puerto te bezoeken en je bent in een stad waar mensen nerveus glimlachen naar de extranjeros die hun stad hebben weten te vinden. Mensen vragen nieuwsgierig wat je komt doen. Helaas zijn we nog niet begonnen aan onze Spaanse cursus, dus beelden we met onze handen verrekijkers uit en stamelen we “aves” (vogels). Dat begrijpt men wel, want dit plaatsje ligt dicht bij Reserva de la Biósfera Sian-Ka’an en de omgeving is extreem vogelrijk en groen. Het is een stad waar het grootste deel van de bevolking Maya is. Maya’s uit de omgeving komen ook vaak naar de stad om het “sprekende kruis” te zien. In een klein kerkje met een dak van palmtakken bevindt zich een kruisbeeld waarvan wordt gezegd dat deze de Maya’s lange tijd heeft toegesproken om verzet te bieden tegen de Spanjaarden. Voor hedendaagse Maya’s is het vooral een symbool om na te denken over de achtergestelde positie van hun bevolkingsgroep in Mexico. We worden meegenomen naar het kerkje en doen onze schoenen uit zoals onze begeleiders doen, waarna we het kruis mogen zien. “Een belangrijke plek voor de Maya’s” beaamt de man die ons vergezeld, voordat hij een kort gebed doet.

De weken die we op het Yucatan Schiereiland doorbrengen hoppen we van toeristenmagneet naar minder bezochte plaatsen. Zoals in de meeste landen zijn de lokale mensen in niet-toeristische gebieden toeschietelijker om contact te maken, maar wat ons opvalt, is dat de Mexicanen overal nog vriendelijk zijn. Zelfs als je langs een drukstbezochte toeristenstraat een aanbod van een verkoper afslaat, wordt dat zonder gemor geaccepteerd. We zouden het schiereiland dan ook aan iedereen durven aan te bevelen. Wil je gepamperd worden in een luxe resort, lekker hangen in een hangmat met andere reizigers of wil je vanaf een bankje het Mexicaanse leven observeren: het Yucatan Schiereiland heeft voor ieder wat wils.

Cheeese!
Huevos Rancheros (ei op tortilla), een populair Mexicaans ontbijt
Straat-eetstalletje in Valladolid
Al Fresco dineren in Campeche
De avond valt over het koloniale centrum van Campeche
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us