Engels | Nederlands
Bangladesh: terugblik
Dhaka (Bangladesh), 12 maart 2008

Soms heb je van die landen waar je echt een goed gevoel aan overhoudt. Bangladesh is nou typisch zo’n land. Maar waarom is dan de vraag? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want het is en blijft een land met voor- en nadelen. Laten we eens een poging wagen.

Laten we beginnen met de belangrijkste bezienswaardigheid van Bangladesh. De mensen! Her is werkelijk ongelofelijk te zien hoe hartelijk en vriendelijk de mensen in Bangladesh zijn. De mensen vinden het prachtig dat je een bezoek aan hun land brengt. Vaak begrijpen ze niet helemaal wat er voor een toerist te zien is in Bangladesh, en daar hebben ze wellicht ook wel gelijk in. Bangladeshi’s hebben een prima eigenbeeld en verontschuldigen zich vaak voor het feit dat ze arm zijn en de toeristeninfrastructuur niet optimaal is. Ze staan ook altijd open voor een gesprek. Of je nu in de bus zit, of aan de rand van de straat staat om over te steken, er is altijd wel iemand die een gesprekje met je start. Vaak zijn het hele korte en oppervlakkige gesprekken, maar dat heeft alles te maken met het feit dat men niet vaak Engels spreekt. Het siert ze wel dat ze ondanks hun gebrekkige Engels, toch de kans aangrijpen om een gesprekje te voeren met een buitenlander. Waar je ook bent in Bangladesh, je wordt altijd beloond met een rij spierwitte tanden. Je voelt je een welkome gast.

Edwin geniet van een kokosnoot op het strand van Cox's Bazaar
 

Maar er is ook een keerzijde aan Bangladesh. Het is immers niet voor niets dat er relatief weinig toeristen afreizen naar dit land. Ten eerste is dat het imago. Bangladesh wordt door veel mensen geassocieerd met extreme armoede (40% van de mensen heeft minder dan 1 US-dollar = € 0,67 per dag te besteden). Daarnaast haalt het land regelmatig het nieuws als er weer een natuurramp heeft plaatsgevonden of er een ferry is gezonken waarbij honderden mensen zijn omgekomen. Daarnaast komt Bangladesh steeds vaker in het nieuws als een land waar het moslimextremisme aan het toenemen is. Bangladesh heeft ook een ander groot nadeel. Het heeft namelijk geen echte grote bezienswaardigheden. Het heeft geen Taj Mahal, Angkor Wat, Machu Pichu of Borobodur. De afwezigheid van grote bezienswaardigheden geeft de meeste reizigers het gevoel ‘doelloos’ rond te reizen. De meeste reizigers plannen hun reis immers toch aan de hand van de bezienswaardigheden die ze willen zien. Maar zij die iets verder kijken kunnen toch een aantal bezienswaardigheden benoemen die de moeite waard zijn. Wat ons betreft is één van die hoogtepunten, het grootste nog resterende mangrovebos ter wereld, de Sundarbans. De pech die Bangladesh daarbij heeft is dat de Sundarbans ook deels in India liggen. En jawel, daar gaan dus de meeste reizigers naar toe. Een andere bezienswaardigheid is de hoofdstad Dhaka. In eerste instantie komt de stad chaotisch over, maar zij die de tijd nemen de stad te verkennen kunnen er ook wel de charme van waarderen. Vooral het oude deel van Dhaka met haar drukke waterfront is de moeite waard. De reis tussen Sundarbans (vanuit de stad Khulna) en Dhaka kan overigens worden afgelegd per ferry. Dit is de manier om kennis te maken met het ferryleven, waarom Bangladesh bekent staat. Het is een leuke ervaring om meer dan vierentwintig uur op een boot door te brengen. Tenslotte zou ieder bezoeker aan Bangladesh moeten overwegen een bezoek te brengen aan het zuidoosten van het land. Dit is de plek waar je kennis kunt maken met het Bangladeshi strandleven, bijvoorbeeld in de stad Cox’s Bazaar of op het kleine eilandje Saint Martin. Verwacht geen Santa Monica Beach of Costa del Sol. Het is strandleven Bangladeshi stijl. Ook is een bezoek aan de Chittagong Hill Tracts te overwegen, als de veiligheidssituatie dat toelaat.

Drukte in de Sadarghat haven in Oud-Dhaka na aankomst met de Rocket Steamer
 
Het reizen in Bangladesh kan heel vermoeiend zijn. Dat heeft alles te maken met de aandacht die je krijgt. Je staat overal in het centrum van de belangstelling. Sommigen zeggen wel eens dat je naar Bangladesh moet afreizen om een gevoel te krijgen hoe het is om beroemd te zijn. We hebben ervaren dat het zelfs kan voorkomen dat je geen rust krijgt op je hotelkamer. Toen andere hotelgasten hadden vernomen in welke kamer wij verbleven, kwamen ze laat in de avond aankloppen om kennis te maken. Uiteraard is dat goed bedoeld, maar soms is dat ook net iets te veel. Het reizen door Bangladesh kost wat dat betreft veel energie. Verwacht ook geen culinaire hoogtepunten in Bangladesh, althans niet als je op een beperkt budget reist. Het eten in de goedkopere restaurants is behoorlijk eentonig en bestaat meestal uit rijst of wit brood (roti), aangevuld met Dahl (linzensoep) en Sabji (groenteprakje). Heb je echter het geluk dat je in Bangladesh bent als er niet de H5N1-vogelgriep heerst, geluk dat wij niet hadden, dan kun je ook nog kiezen uit een enkel kipgerecht. Maar het kan ook anders, zeker als je in Dhaka of Chittagong bent. In dat geval kun je naar één van de top-end hotels gaan, waar ze vaak een ontbijt-, luch- en dinerbuffet hebben. Je bent dan wel het tienvoudige kwijt (ongeveer € 6,- per persoon), maar je rolt wel volgevreten het hotel uit. De kwaliteit van de buffets zijn vaak verrassend goed. We moeten eerlijk toegeven dat we in de laatste fase van ons verblijf in Bangladesh, regelmatig de luxe van een dinerbuffet hebben opgezocht.

Ondanks de “nadelen” van het reizen door Bangladesh, hebben wij het als een grandioos land ervaren. Welk nadeel er ook is, het wordt ruimschoots gecompenseerd door de hartelijkheid en vriendelijkheid van de mensen. Als je nog echt iets speciaals zoekt, en het niet erg vind om van de gebaande paden af te gaan, dan is Bangladesh het overwegen waard. Vind je een bezoek aan alleen Bangladesh iets te gortig, overweeg dan een combinatie met India. Nu wij zowel door Noordoost India als Bangladesh hebben gereisd, kunnen we de volgende route aanbevelen. Start in Siliguri (Noordoost India) vanwaar je een bezoek kunt brengen aan de Indiase Himalaya in Sikkim. Vervolgens reis je naar de staat Assam waar je het fabelachtige nationale park Kaziranga (zie foto impressie) kunt bezoeken voor de wilde olifanten en neushoorns. Ga daarna naar de staat Meghalaya waar je de unieke levende wortelbruggen (zie artikel) kunt bewonderen, voordat je de oversteek maakt naar Sylhet in Bangladesh. Geniet vervolgens van de prachtige theevelden voordat je de chaos van Dhaka induikt. Vanuit Dhaka kun je met de Rocket Steamer (ferry) in 26 uur naar Khulna varen waar je je tour door Sundarbans kunt organiseren (zie foto-impressie en artikel). Hop vervolgens weer naar India en sluit je reis af in Kolkatta. Het beste van twee werelden!


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us