Engels | Nederlands
Hard van buiten, en zacht van binnen
Tbilisi (Georgië) naar Kazanlak (Bulgarije), juni 2014

Na zes weken in Georgië te zijn geweest, staken we de grens met Turkije over. De teleurstelling over het feit dat we de reis naar Centraal Azië hebben moeten annuleren vanwege de tijdelijke sluiting van de Georgische-Russische grens, door een enorme modderlawine die de weg heeft weggevaagd, proberen we snel te vergeten. In Oost Turkije is onze eerste bestemming de oude ruïnes van Ani, een voormalige hoofdstad van het Armeense rijk. Nu klikt het niet zo tussen de Turken en de Armeniërs, vanwege het feit dat de Turken weigeren te erkennen dat er een genocide door de Turken op de Armeniërs heeft plaatsgevonden in de eerste helft van de 20e eeuw. Bij de ruïnes van Ani zie je die koude relatie terug. Op de informatieborden bij de ruïnes van deze spectaculaire archeologische vindplaats wordt de rol van de Armeniërs verzwegen, terwijl het ooit hun hoofdstad is geweest.


We hebben besloten om via de noordkust van Turkije terug naar Europa te rijden. Na ons bezoek aan de stad Kars en de ruïnes van Ani, strijken we neer in het Kackar gebergte nabij de stad Trabzon. Het weer is echter tijdelijk slecht waardoor we niet kunnen gaan wandelen. Wel slapen we voor het eerst weer in de tent. Dat is de eerste keer sinds we in december weer met de auto zijn vertrokken na onze thuiskomst in Nederland. Turkije is een land met veel kampeermogelijkheden, maar veel campings zijn er nog niet. Alleen dicht bij de kusten vind je wat campings, die vaak klein en simpel zijn. We verbazen ons overigens over de prachtige infrastructuur die de Turken aan de Zwarte Zee kust hebben aangelegd. De weg van de Georgische Grens tot ver voorbij Samsun is prachtig te noemen. In het noordoostelijke deel van Turkije wordt overigens sowieso veel in infrastructuur geïnvesteerd. Niet alleen in wegen, tunnels en bruggen, maar ook in dammen en waterkrachtcentrales.

Kamperen in Sinop (Turkije)
 

De Zwarte Zee kust in Turkije is erg mooi, maar niet echt populair bij vakantiegangers. Dat heeft te maken met het feit dat het weer aan de noordkust van Turkije maar zelden goed genoeg is voor vakantie. Alleen in de maanden juli en augustus heb je een grote kans op goed weer, en dat zijn dan ook de maanden dat veel Turkse toeristen de kust bezoeken. Niet om te zwemmen, want de stranden zijn er van inferieure kwaliteit. Vandaar dat de westkust en zuidkust van Turkije de populaire strandbestemmingen blijven. De kustweg tussen Sinop en Amasra is overigens wel de moeite waard. Veel reisgidsen vergelijken de weg met de spectaculaire route 1 in Amerika tussen San Francisco en Los Angeles of de wereldberoemde kustweg in Nieuw Zeeland. Deze Turkse kustweg kan ongetwijfeld met zijn bekendere broertjes wedijveren, alleen al vanwege het feit dat de kleine Turkse dorpjes die je passeert, je een idee geven hoe Turkije vijftig jaar geleden eruit moet hebben gezien.


We rijden steeds verder naar het westen en passeren op een gegeven moment Istanbul, waar de hel losbreekt als we op de rondweg rijden. De enorme hoeveelheid water die in een korte periode naar beneden komt zorgt voor enorme files op de rondwegen van deze metropolis. Istanbul slaan we nu over; we zijn hier immers al geweest tijdens de start van onze reis in juni 2007. De rit van Istanbul naar de grens met Griekenland is dan nog slechts 300 kilometer, maar dat is met de snelheid van onze oude Toyota Landcruiser (maximaal 75 km/u, maar meestal een gemiddelde van 50 km/u per dag), nog steeds een hele dag rijden.

Priester steekt kaarsje aan in het Bulgaarse Bachkovo Klooster
 

Als we in Griekenland aankomen, komen we voor het eerst echt in aanraking met de wereldkampioenschappen voetbal die gaande zijn in Brazilië. Op veel campings hangt een echte WK-sfeer, vanwege de grote aantallen Nederlander en Duitsers die de campings bevolken. Ook Griekenland zelf is deelnemer aan het WK. Nederland is ook nog steeds op het toernooi actief en blijft maar winnen, ondanks het vaak belabberde spel van de Oranjespelers. Veel voetbalsupporters spreken ons aan op het feit dat het Nederlandse voetbal altijd bekend heeft gestaan om zijn offensieve karakter, maar dat daar weinig meer van over is. We proberen ze uit te leggen dat Nederland de tactiek van tikkie-breed tot kunst heeft verheven en vanuit een dichtgetimmerde defensie op een goaltje loert; eigenlijk hetgeen de Duisters vroeger deden en waarmee ze veel succes hebben behaald. De Duisters hebben die anti-voetbal tactiek echter achter zich gelaten en spelen nu mooi offensief voetbal waarmee ze waarschijnlijk wereldkampioen gaan worden. Het kan dus wel. Daar waar de Nederlanders vroeger om hun aanvallend voetbal werden geprezen, zijn het nu de Duitsers. Jammer maar helaas.


Na een weekje in Griekenland te zijn geweest, steken we de grens met Bulgarije over. Heel veel toeristen zien we er niet, en op de meest campings zijn we alleen. Alleen in het weekend trekken de lokale mensen er ook massaal met hun tentjes op uit, maar veel toeristen uit andere landen zien we niet. Dat heeft alles te maken met het feit dat de Bulgaren een slecht imago hebben. De politie zou corrupt zijn en proberen vakantiegangers onterechte bonnen aan te smeren. Ook zou je moeten opletten dat je auto of caravan niet gestolen wordt, omdat de Bulgaar het niet zo nauw neemt met de eigendomsrechten van anderen. Gelukkig hebben wij tot nu toe niets van dit negatiefs ervaren. Sterker nog, de Bulgaren die wij hebben ontmoet waren allemaal vriendelijk en behulpzaam. In eerste instantie kijken ze donker en lijken ze achterdochtig, maar als je ze eenmaal aanspreekt blijken het hele aardige mensen te zijn. Een voorbeeldje van ‘hard van buiten, en zacht van binnen’.

The spectaculaire ruine-stad Ani in het uiterste noordoosten van Turkije
Poseren met een Zuid-Koreaans koppel en een Saudi Arabische familie
Donkere wolken boven de Zwarte Zee nabij Amasra
Straatverkoper op de rondweg van Istanboel
Paard en wagen op het platteland van Bulgarije
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us