Pitstop
Wenen (Oostenrijk) naar Nederland, oktober & november 2013

Het begint alweer behoorlijk koud te worden als we Oostenrijk verlaten en Tsjechië binnenrijden. Het is begin oktober en in het oostelijke deel van Europa begint de kou alweer op te rukken. Regen is er nog niet, dus kamperen is nog steeds mogelijk. We besluiten om alleen het zuiden van Tsjechië te bezoeken. We leren dit deel van het land kennen als een landschappelijk mooi gebied met heel veel kastelen (zie ook de foto-impressie van zuid Tsjechië). Zo maken vooral de kastelen van Valtice, Vranov Nad Dyji en Bitov veel indruk. Het toeristenseizoen is inmiddels over waardoor we de meeste plekje helemaal voor ons zelf hebben. Als we in het prachtige middeleeuwse stadje Telc arriveren, besluiten we om een paar dagen rust te nemen. Het vriest ’s nachts matig en overdag komt het kwik niet meer boven de 10 graden. Op het middeleeuws pleintje van Telc vinden we een klein pensionnetje waar we uiteindelijk vijf nachten blijven. We gebruiken de tijd om lekker even bij te komen en vooral heel veel voorbereidingen te treffen voor de vervolgreis naar Centraal Azië en Rusland.


Via de werkelijk prachtige stadjes Slavonice, Ceská Budejovic (van het wereldberoemde Budweiser bier) en het oude mijnstadje Cesky Krumlov rijden we in ruim een week tijd naar Marianske Lazne. Ten tijde van het communisme was dit een immens populaire badplaats voor de hotemetoten vanwege de vele ‘geneeskrachtige’ bronnen die de streek rijk is. Marienbad, zoals het stadje vroeger heette heeft tot op de dag van vandaag nog steeds die hele chique uitstraling met veel prachtige oude gebouwen en indrukwekkende parken. Vanuit Marianke Lazne is het een half uurtje rijden naar de grens met Duistland. We hadden het plan om in drie niet te lange rijdagen terug te rijden naar Nederland voor een pitstop voordat we de lange reis naar Centraal Azië willen gaan ondernemen. We reden zo’n driehonderd kilometer per dag, wat meer dan genoeg is voor onze Land Cruiser. We proberen altijd zo’n 75-80 kilometer per uur te rijden omdat dat gewoonweg het meest comfortabel en zuinig is. We zijn bij dat soort snelheden in staat ruim één op tien te rijden, en dat is niet slecht voor een jeep van bijna 3 ton.

Het prachtige middeleeuws pleintje van Telc in Tsjechië
 

Op 15 oktober arriveren we weer in Nederland. We hebben inmiddels een goed beeld van onze vervolgreis. Het plan is om half december te vetrekken en via de Balkan en Turkije naar Iran te rijden. We waren driemaal eerder in Iran, maar nog nooit met eigen auto. Als vervolgens in april 2014 de lente weer in aantocht is, willen we de Kaukasus oversteken (Georgië, Armenië en Azerbeidzjan) om vervolgens Centraal Azië in te rijden. Nu de route enigszins duidelijk is kunnen we met de voorbereidingen beginnen. Eén van de belangrijkste acties was het regelen van een Carnet de Passage. Dit is een soort paspoort voor de auto waardoor je in veel landen (waaronder Iran) geen tijdelijke importheffingen hoeft te betalen als je een auto het land mee inneemt. Bij het aanvragen van een Carnet de Passage betaal je een borg aan de autoclub die de Carnet afgeeft (in ons geval de ADAC in Duitsland), die eventueel gebruikt wordt om importheffingen te betalen indien je de auto in een land achterlaat (en je dus importheffingen verschuldigd bent). We hadden van andere reizigers gehoord dat het aanvragen van een Carnet de Passage een ‘pain in the ass’ is, maar wij hebben daar niets van gemerkt. Nadat we alle documenten voor de aanvraag hadden verzameld en opgestuurd, hadden we de Carnet binnen 5 dagen in huis!


De andere grote zorg die we hadden was het Russische visum. We wilden heel graag een ‘multiple entry’ jaarvisum omdat dit type visum ons simpelweg de meeste flexibiliteit geeft. Een dergelijk visum kan alleen worden aangevraagd indien je in de 12 maanden voor de aanvraag van het visum, reeds in Rusland bent geweest. Vandaar ons klein uitstapje naar Sint Peterburg afgelopen augustus toen we nog in Estland waren. Onze zorgen waren enigszins vergroot door de calamiteiten tussen Nederland en Rusland. En bij Russen weet je het maar nooit, ze kunnen zomaar besluiten om voorlopig geen visums meer af te geven. Maar de strubbelingen tussen Nederland en Rusland omtrent o.a. homorechten, gearresteerde Greenpeace activisten en onaantastbare Russische diplomaten die de Nederlandse wet overtreden, bereikten nooit het kookpunt, waardoor we zonder vertraging ons visum konden ophalen. Het laatste visum dat we in Nederland nog willen regelen is ons Iraans visum, maar hierbij verwachten we geen problemen.

Art Deco gebouwen in Marianske Lazne
 

Tenslotte hebben we in Nederland ook veel tijd gespendeerd aan verjaardagen, bezoekjes aan familie, vrienden en kennissen, en aan het maken van de laatste aanpassingen aan onze Toyota. Zo hebben we uiteraard het noodzakelijke onderhoud gepleegd (alle oliën verversen, remmen afstellen, kilometerteller reviseren), en hebben we een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Zo hebben we een luifel aan de jeep gemaakt, een opstapje op de trekhaak geconstrueerd om gemakkelijker in de auto te kunnen klimmen, en een paar kleine lekkages verholpen die ervoor zorgden dat bij hevige regenval wat regenwater de jeep binnendruppelde. Alles begint nu weer op z’n plaats te vallen zodat we ons langzaam maar zeker mentaal kunnen gaan voorbereiden op het aanstaande vertrek van half december.

Reviseren van de kilometerteller van onze Land Cruiser
De tent wordt getest met neefje Tuur en beer & beer
Het Glow Licht Festival in het Philips stadion in Eindhoven
Veel publiek op de been tijdens het Glow Festival in EIndhoven

Voetballen met neefje Tuur

© copyright - Babakoto.eu / 2013