Slowakije
Sandomierz (Polen) naar Wenen (Oostenrijk), september 2013

Vanuit Sandomierz rijden we verder naar het zuidwesten met als uiteindelijke doel Krakow, de belangrijkste toeristen-trekpleister van Polen. Maar onderweg brengen we eerst nog een bezoek aan het Krzyztopor kasteel van Ujazd. Dit wordt door kenners het meest bizarre gebouw van Polen genoemd. Het gigantische kasteel, gebouwd rond 1635 door de excentrieke lokale gouverneur Krzysztof Ossolinski, weerspiegelde zijn fascinatie voor magie en astrologie. Het kasteel had 12 hallen voor de 12 maanden van het jaar, 52 kamers voor de 52 weken en 365 ramen voor alle dagen, plus een 366e raam dat alleen geopend werd in een schrikkeljaar. De kelders werden gebruikt om zijn 370 witte hengsten te herbergen en het gerucht gaat dat het kasteel middels een 15 kilometer lange ondergrondse tunnel was verbonden met het kasteel van zijn broer. De tunnel was schijnbaar volledig bedekt met suiker zodat de broers elkaar per paardenslee konden bezoeken terwijl ze het idee hadden over sneeuw te reizen. Prachtig toch?


Krakow is inderdaad een mega-toeristische stad. Maar het viel ons toch enigszins mee omdat de stad nog wel echt een stad is die een functie heeft voor de lokale bevolking (zie onze foto impressie van de stad). Via het ijzingwekkende Nazi-kamp Auschwitz/Birkenau (zie de foto impressie) zijn we vervolgens naar het Poolse deel van het Tatra gebergte gereden. Het weer was schitterend en we hebben er heerlijk kunnen wandelen. Poolse mensen hadden ons vooraf wel gewaarschuwd dat de Poolse Tatra’s extreem druk kunnen zijn. En dat hebben we gemerkt. Ondanks het feit dat het hoogtepunt van het toeristenseizoen reeds voorbij was en we ’s nachts al werden getrakteerd op nachtvorst, moesten we twee uren wachten voordat we met de stoeltjeslift naar het beginpunt van de trekking konden worden getransporteerd. De wandeling was prachtig. De paden waren druk met Poolse wandelaars maar er heerste een relaxte sfeer. Op sommige stukken van de wandeling waren kettingen gemonteerd die je nodig had om langs de bergwand af te dalen of juist omhoog te klimmen. Door de drukte moesten we regelmatig wachten op tegemoetkomend verkeer, maar alles liep soepel en de sfeer onder de wandelaars was gemoedelijk.

Uitzicht in het Poolse Tatra Gebergte
 

Vanuit Zakopane hebben we vervolgens de korte rit gemaakt naar het Slowaakse deel van de Tatra’s. We verbleven in Tatranska Lomnica en moesten direct even wennen aan de andere omgeving. De camping was van mindere kwaliteit, de mensen veel stugger en de gezelligheid van een stadje als het Poolse Zakopane was niet aanwezig. Ook landschappelijk gezien vonden we deze zijde van de Tatra’s minder mooi. In Polen staan nog veel bossen, maar in Slowakije zijn grote delen van het bos gekapt voor de ontwikkeling van Skipistes. Ook in het Slowaakse deel van de Tatra’s wilde we gaan wandelen, maar door aanhoudende wind waren de stoeltjesliften gesloten. En omhoog lopen ging ons iets te ver; we hadden immers nog een flinke spierpijn in onze benen van de wandeling in Polen. Het oosten van Slowakije is mooi, maar niet bijzonder. Dit afgelegen deel van het land wordt vooral door reizigers bezocht vanwege de oude houten kerkjes. Onze reisgids noemt dit deel van Slowakije één van de meest intrigerende regio’s van het land vanwege oude tradities en bijzondere architectuur. Heel eerlijk gezegd kregen we daar als reiziger weinig van mee. Wat ons wel opviel is dat deel van Slowakije een enigszins louche indruk maakt. De regio is minder ontwikkeld dan andere delen van Slowakije en veel stadjes hebben bouwvallige sloppenwijken waar de Slowaakse Roma bevolking woont.


Vanuit het oosten van Slowakije hebben we een uitstapje gemaakt naar het prachtige nationale park Bieszczady in het uiterste zuidoostelijke puntje van Polen, dat grenst aan zowel de Oekraïne als Slowakije. Dit afgelegen nationale park is nog niet ontdekt door de grote aantallen waardoor het heerlijk wandelen is in een schitterende omgeving (zie ook de foto impressie over de Tatra’s en Bieszczady NP). Eenmaal terug in Oost Slowakije bezochten we de tweede stad van het land, Kosice, en het meest spectaculaire kasteel; het Spis Kasteel. Het westelijke deel van Slowakije is veel verder ontwikkeld. Prachtige snelwegen, uitgerust met gelikte parkeerplaatsen, inclusief toiletgebouwen en kinderspeeltuin leiden de reizigers door het glooiende landschap. De meeste ontwikkelingen gaan vergezeld met grote borden waarop de Europese vlag staat afgebeeld, als signaal naar de bevolking dat de EU de grote financier is van al dit moois. Het westelijke deel van Slowakije is vooral bekend vanwege zijn grote aantal kastelen, maar op één of andere manier kunnen ze ons niet echt boeien. Misschien is het de verregaande staat van restauratie, of de grote aantallen toerbussen met bejaarden die in ganzenpas het kasteel ‘verkennen’, die ons tegenstaat, maar echt boeien doet het ons niet. Het weer begint ook iets minder te worden. Slowakije wordt bedreigd door een naderend regenfront, waardoor we besluiten 180 kilometer naar het zuiden te rijden, naar Boedapest in Hongarije.

Onze Toyota voor het Slowaakse Spis Kasteel
 

We verblijven uiteindelijk acht dagen in Boedapest. We hebben een heerlijke camping met eindelijk weer eens een goede douche, gratis internet en een nabij gelegen universiteitskantine waar we van lokale gerechten kunnen genieten. Daarnaast kunnen we onbeperkt gratis gebruik maken van een wasmachine en is Boedapest natuurlijk een prachtige stad. Met pijn in het hart nemen we afscheid van deze Donau-stad en rijden we naar de volgende: Bratislava. De Slowaakse hoofdstad heeft een prachtige oude binnenstad en een gezonde hoeveelheid Sovjet-architectuur waaronder de futuristische ‘nieuwe brug’ die de Donau overspant. En omdat we nog niet genoeg hebben van de Donau, deden we er nog een schepje bovenop: Wenen. Deze werkelijk prachtige stad wordt door velen gezien als een droomstad met romantische paardenkoetsjes, Sissi, klassieke muziek, de Spaanse Paardrijschool en natuurlijk de Wiener sängerknaben, waarbij wij ons afvragen of ze nog steeds gecastreerd worden om hun zuivere keeltjes te behouden. Op ons maakte de stad echter de indruk van een super-commerciële bejaardenbestemming, waarbij de oudere medemens door in Mozartkleding gehesen slinkse verkopers overtuigd worden om een concertkaartje te kopen voor één van de vele dagelijkse toeristenconcerten die er plaatsvinden. Neemt niet weg dat Wenen een grandioos mooie stad is en blijft.

Een oud houten kerkje in het oosten van Slowakije
Het parlementsgebouw in Boedapest (Hongarije)
De Nieuwe Brug in de Slowaakse hoofdstad Bratislava
Denk je dat hier nog een markt voor is en voor deze prijs? Jawel in Wenen!

De Votiv kerk in Wenen is tijdelijk verkocht aan H&M. Het kan in het super-commerciële Wenen.

© copyright - Babakoto.eu / 2013