Engels | Nederlands
Voorbereiden voor de autoreis
Bishkek (Kirgizië) naar Nederland, mei 2013

Begin mei vliegen we met Pegasus Airlines van Bishkek in Kirgizië, via Istanboel naar Dusseldorf in Duitsland. Het heeft niet lang geduurd om de beslissing te nemen om het er toch nog eens op te wagen om met de eigen auto te gaan reizen. Centraal Azië is daarvoor de perfecte regio. Het gebied is spectaculair, maar veel delen zijn moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. We waren al redelijk ver met de voorbereidingen van een georganiseerde jeeptoer door Tajikistan, toen we tot de conclusie kwamen dat het een prijzig project zou gaan worden. Langzaam maar zeker kwam de droom weer bovendrijven om de regio met eigen vervoer te bezoeken. Toen we ook nog eens een Frans koppel met hun jeep ontmoetten in Biskek, was de beslissing snel gemaakt. We gaan het nog een keer proberen!

Eénmaal thuisgekomen hebben we direct onze Toyota Land Cruiser uit de schuur van de ouders van Edwin gehaald. We hadden hem daar ruim een jaar geleden gestald toen we besloten om weer met de rugzak op pad te gaan. Nu komen we op die beslissing terug. Het kan raar lopen. Heel veel hoefden we niet meer aan de auto te doen. Hij was immers volledig geprepareerd voor de rit destijds. We hebben echter nog een paar kleine reparaties en aanpassingen aangebracht. Zo hebben we geïnvesteerd in een nieuwe uitlaat omdat de oude uitlaat al een paar kleine gaatjes had. Ook hebben we een paar versleten keerringen aan de aandrijfassen vervangen omdat de jeep op die plekken een heel klein beetje olie lekte. Hetzelfde gold voor de schokbrekers die we alle vier hebben vervangen.
Een aantal laatste reparaties doorvoeren ...
 

Voor wat betreft de aanpassingen hebben we eigenlijk alleen gekozen voor een extra dieselfilter die tevens een waterafscheider is. De kwaliteit van de diesel is buiten Europa vaak van lage kwaliteit waardoor we voor deze extra filtering hebben gekozen. De andere aanpassing van naam die we hebben gemaakt is de montage van het dakrek, die op de jeep zat toen we m in Frankrijk kochten. Hierdoor kunnen we flink wat bagage op het dak kwijt waardoor we wat meer ruimte in de jeep overhouden. Het dakrek maakt het ook mogelijk een paar fietsen mee te nemen. Tijdens de vorige route met de auto misten we regelmatig mobiliteit als we éénmaal op een camping stonden. De campings waren vaak een stuk buiten een dorp of stadje gesitueerd waardoor we altijd de jeep moest pakken als we een boodschap wilden doen of iets van de omgeving wilden gaan zien. Via internet hebben we een paar goedkope tweedehandse mountainbikes gekocht die we op het dakrek gaan meenemen. Tevens hebben we op het dakrek een zogenaamde dakkoffer (ski box) gemonteerd. Ook deze hebben we via internet op de kop getikt. De ruim 300 liter inhoud die de dakkoffer herbergt gebruiken we voor lichte goederen. Denk daarbij onder andere aan een tent, campingstoeltjes, touw, zeil en wat reserve-onderdelen voor de jeep.

... waaronder het vervangen van de keerringen van de aandrijfas
 

We hebben de onverwachte thuiskomst ook gebruikt om een nieuwe laptop te kopen. Onze oude Asus laptop, die bijna zeven jaar perfect heeft gefunctioneerd, liep op zijn laatste benen. Sinds een paar weken was de computer niet meer vooruit te branden. In eerste instantie kozen we voor een Lenovo laptop, maar die hield het slechts twee weken vol. Om onverklaarbare redenen hield hij het op een gegeven moment voor gezien en startte niet meer op. Een vervangend exemplaar was op korte termijn niet beschikbaar, waardoor we ervoor kozen toch weer terug te vallen op het merk waar we zo'n goede ervaringen mee hebben gehad: Asus. Deze weblog is de eerste bijdrage die we op de nieuwe Asus laptop hebben gemaakt. We hopen dat deze computer net zo lang meegaat als zijn voorganger.

De planning is om begin juni weer te vertrekken. We zullen in eerste instantie in Europa blijven omdat we te laat zijn om nu nog naar Centraal Azië te reizen. Het goede seizoen is daar immers kort (van april tot en met september), waardoor we ervoor hebben gekozen om pas in 2014 naar deze regio af te reizen. Het resterende deel van dit jaar gaan we via Noord Duitsland en Polen naar de Baltische Staten, waarna we langzaam door Oost Europa afzakken naar Griekenland en Turkije. Daar willen we overwinteren om vervolgens in de lente van volgend jaar via de Caucasus (Georgië, Azerbaijan en Armenië), de Kaspische Zee over te steken naar Centraal Azië. We zijn benieuwd of het allemaal gaat lukken. We hebben er in ieder geval veel zin in.

Ook het dakrek wordt weer gemonteerd
Een extra dieselfilter met waterafscheider hangt onder de auto
Inpakken van het dakkoffer
Ivonne en haar nieuwe fiets
Een luifel voor aan de jeep in geval van regenachtig weer
 
<Vorige weblog>
   
Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us