Terug naar huis … tijdelijk
Tasjkent (Oezbekistan) naar Bishkek (Kirgizië), april 2013

De Fergana vallei in het oosten van Oezbekistan is wellicht niet het mooiste deel van het land, maar we besloten er toch wat tijd te gaan doorbrengen. Het reisadvies van de Nederlandse overheid was overigens niet heel erg positief (alle niet-essentiële reizen naar dit deel van Oezbekistan wordt ontraden), maar als we de reisadviezen moeten geloven, dan kun je nergens meer in de wereld terecht. Zou de Nederlandse overheid ook reizen naar bepaalde delen van haar eigen hoofdstad ontraden? Objectief gezien loop je daar veel meer gevaar dan in de Fergana vallei. Zal wel niet, want dat is politiek gezien natuurlijk incorrect. Maar goed, we besloten om toch te gaan, en daar hebben we geen spijt van gehad (zie ook de foto-impressie over de Fergana Vallei).

De Fergana Vallei is landschappelijk gezien niet bijzonder. Het lijkt op Nederland zeg maar; vlak en veel agrarische activiteiten. De vallei is wel echt een vallei, maar omdat de vallei zo groot is kun je meestal de bergen die eromheen liggen, niet zien. Historisch gezien is het stadje Kokand het meest interessant. Er zijn nog een paar oude Koranscholen bewaard gebleven, maar het oude paleis van de Khan heeft uiteindelijk de meeste indruk op ons gemaakt. Het stadje Fergana is zonder twijfel het meest comfortabele stadje van de vallei. De mensen zijn er ongekend vriendelijk en je kunt er genieten van een paar prima restaurantjes en theehuizen waar het heerlijk vertoeven is. In Fergana waren we ook te gast bij een groep lokale scholieren die een wekelijkse discussiegroep organiseren om hun Engels te oefenen. Dit was een leuke manier om iets van de lokale jongeren te horen. Veel onderwerpen kwamen aan de orde, van lokale tradities en eetgewoonten, tot samenwonen voor het huwelijk en het vinden van een levenspartner. Fergana is ook een prima uitgangspunt voor een bezoek aan de enorme Kumtepa markt (bazaar) in het nabij gelegen Margilon. Deze gigantische markt, die vooral spectaculair is op zondag, is één van de beste ervaringen die we hebben gehad in Oezbekistan. Mensen van allerlei achtergronden, vaak gekleed in de meest mooie en traditionele kleding, komen van heidenenverre naar deze markt om spullen te kopen of te verkopen. Volgens sommigen is dit de beste markt in Centraal Azië, mede vanwege het feit dat er maar heel weinig buitenlandse reizigers komen.

Debat club in Fergana stad
 

Onze derde bestemming in de Fergana Vallei was Andijon. De recente geschiedenis van het stadje is ijzingwekkend. Andijon is de meest spirituele stad van de vallei en in 2005 vond de overheid dat de stad religieus gezien te extreem werd en sloot een aantal ‘Islamisten’ op. Mensen gingen vervolgens de straat op om vrijlating te eisen, waarna de overheid ongekend hard ingreep. Sommigen beweren dat ongeveer duizend mensen het leven verloren. Het buitenland heeft nog wel geprobeerd een onafhankelijk onderzoek te ‘eisen’ naar de gang van zaken, maar de almachtige president van Oezbekistan, die overigens niet democratisch gekozen is, had daar natuurlijk geen zin in. Er is een tijd geweest dat de westerse landen Oezbekistan geboycot hebben, maar daar is langzaam maar zeker niets meer van over. Je merkt overigens helemaal niets van dit incident als je in de stad bent. Er zal onderhuids echt nog wel wat spelen, maar voor ons als bezoeker was daar niets van te merken. De mensen waren wederom vriendelijk, en het stadje maakt een vredige indruk. De nabij gelegen Jahon Bazaar is wat ons betreft overigens de meest interessante bezienswaardigheid van de stad.

Een korte rit met een gedeelde taxi bracht ons vervolgens naar de nabij gelegen grens met Kirgizië. Voor het eerst sinds maanden hadden we geen visum nodig. Kirgizië heeft besloten om veel nationaliteiten een visum vrije toegang te geven, om zo het toerisme te stimuleren. De formaliteiten verliepen soepel, en na een uurtje stonden we aan de andere kant van de grens. Onze eerste bestemming was Osj, de op één na grootste stad van Kirgizië. Osj is nog een traditionele stad, waarvan een groot deel van de bevolking etnisch gezien Oezbeeks is (zie ook het artikel over Osj). Osj ligt ook in de Fergana Vallei, maar dan aan de andere kant van de grens. In de tijd van de Sovjet Unie heeft Joseph Stalin besloten de grenzen in deze vallei te verleggen, om zo de macht van bepaalde etnische groeperingen te verkleinen. Andijon lag van de ene op de andere dag in Oezbekistan en het nabij gelegen Osj in Kirgizië. Tot op de dag van vandaag leidt dit tot problemen. Zowel in 1990 als 2010 waren er grootschalige gevechten tussen bevolkingsgroepen van verschillende etnische achtergronden. Nu is het rustig, maar of dat zo blijft zal de toekomst moeten leren.

Lokale producten op de markt in Andijon
 
Via het kleine dorpje Arslanbob (zie ook het artikel over Arslanbob) reisden we noordwaarts naar de hoofdstad Bisjkek. Hier wilden we ons Tadzjiekse visum gaan regelen. We verbleven in het Sakura Guesthouse en hadden een gezellige tijd met een breed scala aan reizigers uit alle hoeken van de wereld en van alle achtergronden. Een aantal van hen waren er met eigen vervoer: een motor, jeep of fiets. Bisjkek is één van de beste hoofdsteden in de regio om visums voor de nabij gelegen landen te regelen; bijna iedereen zat wel op één of ander visum te wachten. Vooral de reizigers die een visum probeerde te krijgen voor China, Iran of Azerbeidjaan hadden een zware tijd. We ontmoetten er ook een Franse koppel met een Toyota Land Cruiser die op weg waren naar Kamchatka. Deze avonturiers in hart en nieren (Marc en Jeanne) hadden een spectaculaire jeep bij zich, die volledig geprepareerd was voor reizen in omgevingen tot -55 graden Celsius (zie hun website: http://www.lemondepourpassager.fr/). Mede door gesprekken met hen hebben we besloten terug te gaan naar Nederland. Maar dan voor tijdelijk, om onze eigen Land Cruiser op te halen. Maar maak je niet ongerust, wij gaan geen gekke dingen uithalen met onze jeep. We hebben gewoon zin om een stuk van de reis met eigen wielen te gaan doen. Wordt uiteraard vervolgd.
Wachten totdat de gedeelde taxi is gevuld in Andijon
Verkoopsters op de markt van Osj in Kirgizië
Markt in Osj
Centrale plein in Arslanbob van waaruit al het transport vertrekt

Er zijn veel wandelmogelijkheden in de omgeving van Arslanbob

© copyright - Babakoto.eu / 2013