Engels | Nederlands
Hanoi, de oude dame van de oriënt
Nihn Binh (Vietnam), 11 augustus 2009

Het afgelopen anderhalf jaar, al reizende door Zuidoost Azië, hebben we regelmatig tegen elkaar gezegd dat we het zo jammer vinden dat weinig hoofdsteden in Zuidoost Azië het Aziatische karakter van vroegere tijden hebben weten te behouden. De smalle dampige steegjes, het koken op straat, het ongemotoriseerd vervoer, en de kleurrijke en geurige markten hebben veelal plaatsgemaakt voor de moderne manier van leven. Grote en moderne winkelcentra, flitsende motorfietsen en de meest moderne mobieltjes zijn het beeld van alledag geworden. En dat is jammer. Het is niet zo dat we de mensen van Zuidoost Azië de vooruitgang niet gunnen, maar we vinden het wel jammer dat het oude karakter van Azië als sneeuw voor de zon verdwijnt. We zijn een paar decennia te laat zullen we maar zeggen.

Toch is dat nog niet helemaal waar. Althans, nu nog niet. Terwijl je nog maar weinig van de vroegere sferen terug ziet in hoofdsteden als Jakarta, Kuala Lumpur, Bangkok, Manilla en Singapore, zijn er nog een paar steden waar we die vergane sfeer nog een beetje hebben kunnen proeven. Aan het begin van het jaar brachten we al een bezoek aan de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, en nu hebben we een aantal dagen doorgebracht in het prachtige Hanoi, hoofdstad van Vietnam. Maar ook in Hanoi heeft de tijd niet stilgestaan. Terwijl gemotoriseerd verkeer in het begin van de jaren negentig nog een zeldzaamheid was, wordt je nu door de krengen van je sokken gereden als je de straat oversteekt. Maar desondanks is Hanoi nog absoluut de moeite waard. Zorg wel dat je er snel bij bent, want de tijden veranderen snel.

De spoorlijn die die dwars door Hanoi loopt
 

Het meest elegante deel van de stad is de zogenaamde ‘old quarter’ (het oude kwartier). Dit deel van de stad wordt gekarakteriseerd door smalle straatje die vernoemd zijn naar de oude ambachten die in de betreffende straat worden uitgeoefend, en steegjes die te smal zijn voor auto’s. Dit is het Azië waarvan we gedroomd hebben. Het oude kwartier bruist van het leven en is een genot voor al je zintuigen. Je hebt je ogen voornamelijk nodig om te voorkomen dat je niet wordt overreden door één van de duizenden motorfietsen die door de stad scheuren, vaak afgeladen vol met dozen koopwaar. Maar kijk vooral ook om je heen omdat je door de chaos van alledag nog prachtige architectuur uit de koloniale tijd kunt zien. Straatventers struinen door dit deel van de stad, met dampende en geurende manden, van waaruit ze goedkope maaltijden aan de man proberen te brengen. En elke straat heeft wel een paar kleine cafeetjes waar mensen even tot rust komen door te nippen aan een glas Vietnamese koffie, of vaak zelfs iets sterkers: een ‘bia hoi’ (lokaal bier van het vat).

Eén van de leukste dingen die je in Hanoi kunt doen is rondlopen. Veel bezoekers aan Hanoi die maar een paar dagen te besteden hebben, brengen een groot deel van die tijd door in de overigens prachtige museums die de stad te bieden heeft. Maar eigenlijk is dat jammer, omdat je op straat het echte Hanoi leert kennen. Het is werkelijk een belevenis om door het oude deel van de stad te lopen, waar de oude ambachten nog voor een groot deel per straat zijn gegroepeerd . Zo heb je bijvoorbeeld de ‘P Hang Bac’, wat letterlijk de ‘zilversmeden straat’ betekent. Een aantal van de winkels in dit oude deel van de stad zijn behoorlijk gemoderniseerd, maar regelmatig heb je het gevoel een winkeltje in te kijken waarin de tijd de afgelopen honderden jaren stil lijkt te hebben gestaan.

Eén van de vele kleine eettentjes in centraal hanoi
 
Ook een bezoek aan één van de traditionele markten, zoals de Dong Xuan markt, is absoluut een aanrader. Helaas worden dit soort markten tegenwoordig voor het grootste deel overspoeld met uitbaters die goedkope Chinese kleding verkopen, maar als je iets dieper de markt inloopt, kom je vaak nog op de traditionelere afdelingen terecht. Daar vind je niet alleen een verscheidenheid aan allerlei specerijen waarvan je het bestaan wellicht niet eens vermoedde, maar kun je bijvoorbeeld ook nog traditionele Chinese medicinale ingrediënten kopen. Zo zagen wij onder andere grote zakken gedroogde zeepaardjes en flessen rijstwijn waarin slangen en schorpioenen zaten, om het product extra medicinale kracht mee te geven.

Maar zoals gezegd, je moet er snel bij zijn. Evenals de andere delen van Azië verandert Vietnam, en dus ook Hanoi, op een rap tempo. Grote delen van de oude stad zijn al voor een deel ‘vervuild’ met restaurants, hotels, reisbureaus, galerieën en zelfs boetieks die allen een boterham willen verdienen aan het elk jaar groter wordend aantal toeristen dat een bezoek brengt aan de stad. En dit is nog maar het begin. Er zitten ongetwijfeld heel veel projectontwikkelaars op het vinkentouw die de dollars hebben geroken. Hanoi is in ontwikkeling, maar is bijvoorbeeld nog niet ten prooi gevallen aan de steeds maar verder oprukkende winkelcentra zoals je ze in de meeste andere hoofdsteden van de regio ziet. Maar dat is een kwestie van tijd, want uiteindelijk willen ook de inwoners van Hanoi lekker gaan shoppen en een hamburgertje gaan eten in een flitsend en airconditioned winkelcentrum. Boek dus vandaag nog.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us