Engels | Nederlands
Duizend-en-een-nacht?
Teheran (Iran), 10 februari 2013

De laatste stop op onze 6-weekse reis door de golfregio zijn de Verenigde Arabische Emiraten. De Verenigde Arabische Emiraten is een verzameling van zeven emiraten die gezamenlijk een land vormen. De meest bekende emiraten zijn Dubai en Abu Dhabi. Wij bezoeken uiteindelijk drie van de zeven emiraten, naast Dubai en Abu Dhabi spenderen we namelijk ook een aantal dagen in Sharjah.

De emiraten maken uiteindelijk geen onuitwisbare indruk op ons. Wellicht ligt dat voor een gedeelte ook wel aan onszelf omdat onze verwachtingen te rooskleurig waren, al dan niet terecht. We hadden bijvoorbeeld gelezen dat de stad Al Ain in het emiraat Abu Dhabi de meest authentieke kamelenmarkt van de regio zou hebben, waar traditioneel geklede handelaren uit de verre omtrek naartoe zouden komen om hun kamelen te verhandelen op een stoffige en sfeervolle zandvlakte waar het een genot zou zijn om rond te struinen. De realiteit kon echter niet meer contrasterend zijn. De markt was erg beperkt, gehuisvest in een betonnen complex, en nog geen vijf minuten nadat we ons op de markt begaven werden we aangesproken door mannen die door een gebrek aan kamelenbusiness probeerden om ons te laten betalen voor het maken van een foto van een kameel. Twintig euro was voldoende vonden ze. Het duurde dan ook niet lang voordat we het hazenpad kozen. Na navraag te hebben gedaan bij verschillende lokale mensen bleek er ook geen sprake meer te zijn van wekelijkse kamelenraces. Daarmee viel ook de tweede reden om Al Ain te bezoeken weg. Daarmee werd het hoogtepunt van ons bezoek aan Al Ain ongetwijfeld de lokale dierentuin, die prachtig is.

Lokale tourist met spiffy smart phone bij de Burj-al-Khalifa
 

Maar wat misschien nog wel de grootste tegenvaller was van de Verenigde Arabische Emiraten, is dat er eigenlijk heel weinig Arabieren zijn. Ze zijn er natuurlijk wel, maar het is bijna net zo moeilijk om een Arabier te spotten als de tegenwoordig schaars geworden Arabische Oryx. Nog maar minder dan twintig procent van de bevolking is Arabier. De Verenigde Arabische Emiraten zijn in extreme mate afhankelijk geworden van de handjes en voetjes van miljoenen goedkope arbeidskrachten die uit de armere delen van Azië komen, zoals Pakistan, India, Bangladesh en de Filippijnen. Uiteraard zijn dit hele leuke en gezellige mensen, maar voor hen kom je natuurlijk niet naar de Arabische wereld. Het resultaat is dat de Emiraten hierdoor het grootste deel van de Arabische sfeer hebben verloren. De autochtone Arabische bevolking houdt niet van werken met de handen, waardoor je ze zelden tegenkomt in het alledaagse leven. Ze werken veelal in één van de glimmende wolkenkrabbers en komen weinig op straat. Daarnaast zijn het echte familiemensen die in een sterk afgeschermde familiewereld leven. Een wandeling door een willekeurige buitenwijk van bijvoorbeeld Dubai of Abu Dhabi kan deprimerend zijn. Huizen liggen achter meterhoge muren waardoor je al gauw de indruk kunt krijgen dat je in een criminele omgeving bent. Uiteraard is dat niet zo, maar privacy is hier in extreme mate doorgevoerd. Het was voor ons bijvoorbeeld ook heel raar om geen kinderen op straat te zien spelen. De woonwijken zijn een ‘dooie boel’ om het maar zo te zeggen. De beste plek om autochtone Arabieren tegen te komen is de shopping mall. Daar zie je ze in grote getalen, want winkelen is een populair tijdverdrijf.

Is er dan helemaal geen reden om naar de Arabische Emiraten te komen? Natuurlijk wel! Maar echter niet om iets van de Arabische sfeer mee te krijgen. Verwacht dus geen Duizend-en-een-nacht sfeer die je uit de Efteling kent. Dubai en Abu Dhabi zijn tegenwoordig moderne steden geworden waar oliedollars voor een transformatie hebben gezorgd die zijn weerga niet kent. Dubai heeft een periode gekend waarbij de gebouwen werkelijk tot in de hemel groeide. De Burj-al-Khalif is met ruim 800 meter het hoogste gebouw ter wereld. Deze mega-toren draagt overigens de naam van de Sjeik van Abu Dhabi, omdat hij met geld over de brug moest komen om de bouw van de toren te kunnen afronden, omdat de financiële crisis roet in het eten had gegooid. Langs de Burj-al-Khalif ligt trouwens het grootste winkelcentrum ter wereld waarin o.a. een kunstijsbaan en een aquarium van wereldklasse zijn gebouwd.

Een heiige corniche in Abu Dhabi
 
Deira is het oudere deel van Dubai waar de ‘oude markten’ liggen. Dit deel van de stad is inderdaad wat ouder dan de rest van de stad, maar echt sfeervol kun je het niet noemen. Het barst hier van de Russen, die de koude Russische winter ontvluchten en in Dubai vaak een tweede appartement hebben. De grote hoeveelheid Russische toeristen heeft in hun kielzog een groep louche uitziende Russisch sprekende mannen (waarschijnlijk uit de Kaukasus) meegetrokken die de straten van Deira afstruinen om iets illegaals aan de Russen te verkopen. Althans daar gaan we vanuit, want anders probeer je niet iets in het oor van elke voorbij lopende Rus te smiespelen.

Abu Dhabi is wat ons betreft een veel vriendelijkere stad om te verblijven. Er is eigenlijk maar heel weinig te zien, maar de stad is veel compacter en is een fijnere bestemming om lekker wat rond te wandelen. Ook hier zijn Arabieren schaars, dus verwacht je tijd vooral door te brengen middels gesprekjes met Indische serveerders in restaurants of Filippina caissières in de supermarkten. De laatste dagen van ons verblijf in de Verenigde Arabische Emiraten brachten we door in Sharjah. Deze stad is veel minder flitsend dat Dubai en Abu Dhabi en heeft wat ons betreft veel meer sfeer. Hier zagen we zelfs lokale gezinnetjes over de promenade flaneren.

Voor wie is een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten nu het meest geschikt? Waarschijnlijk voor de mensen die voor een paar weken naar dit deel van de wereld afreizen om flink wat dollars te spenderen aan activiteiten en winkelen. Zo kun je met zandbuggy’s scheuren door de woestijn, skiën op zandduinen, parachutespringen, of dagen plezier maken in spectaculaire wildwaterparken. En winkelcentra?, die zijn er wellicht meer dan dat je kunt bezoeken in een paar weken tijd. Ook zijn er hotels van wereldklasse en restaurants waar je als een koning gevoed wordt. Oh ja, en als het nog niet gek genoeg is kun je altijd nog naar het Ferrari-pretpark in Abu Dhabi. Mogelijkheden genoeg dus voor mensen die van dit soort vertier houden.

De Verenigde Arabische Emiraten is echter geen bestemming meer voor de budgetbewuste reiziger die hoopt nog een glimp mee te krijgen van het traditionele Arabië. Daarvoor is het gewoonweg te laat. De Verenigde Arabische Emiraten richten zich tegenwoordig op de massatoerist die met zakken vol geld voor een paar weken komen ontstressen. En in dat geval is het een spectaculaire bestemming.

De waterval in de Dubai Mall
De ingang van het spectaculaire indoor aquarium in de Dubai Mall
Zien en gezien worden op "The Walk" in Dubai
Een moskee in Sharjah
zonsondergang in Sharjah
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us