Engels | Nederlands
Miami: Amerika met een latijns Amerikaanse smaak
Tampa (USA), 4 mei 2015

Slechts 10 dagen kunnen we in het zuiden van Florida besteden, voordat we met een Trans-Atlantische cruise terug gaan naar Europa. Tien dagen om een gevoel te krijgen bij het zuidelijk deel van de Amerikaanse staat waar men het overgrote deel van hun inkomen verdient aan de het heerlijke klimaat dat men in de wintermaanden heeft. In de winter wordt Florida overspoeld met de zogenaamde “wintervogels”. Wintervogels is de liefkozende naam voor de overwinteraars die de koude winter van grote delen van Canada, Amerika en Europa ontvluchten. In Zuid-Florida is het klimaat in de winter heerlijk en aangezien de wintervogels veelal diepe zakken hebben, is er voor alle vertier gezorgd om ieder moment van verveling te kunnen verhelpen. Florida is echter meer dan een zonparadijs. Florida heeft met de Everglades een uniek nationaal park binnen haar staatsgrenzen. Miami is een bruisende stad die qua inwoners een interessante mix is van warmbloedige Latijns Amerikanen en Noord Amerikaanse hamburgereters. Florida heeft een hoge dichtheid aan pretparken en je kunt je ook altijd vermaken in de grote winkelcentra en met het bezoeken van sportwedstrijden.

Vanwege de korte tijd die we in Florida te besteden hebben, richten we ons vooral op het gebied rondom Miami. Miami staat bekend als de Art Deco stad. Veel grote hotels zijn in die stijl gebouwd in het gebied bij Miami Beach. Op zaterdagen en zondagen is dit gebied de plaats waar je als jonge, succesvolle bink gezien wilt worden in je glanzende bolide. Bij Miami beach draait het om zien en gezien worden. Mooie mensen rijden in prachtige cabrios met hun kap open en met een perfecte glimlach laat men hier het perfecte plaatje van de Amerikaanse droom zien. Dit is het plaatje dat duizenden Zuid-Amerikanen voor ogen hebben, wanneer zij als illegale immigrant naar de Verenigde Staten komen. In het land van de onbegrensde mogelijkheden is de tweede taal inmiddels Spaans en nergens is dat meer opvallend dan in Miami. In zeventig procent van de huishoudens in Miami spreekt men thuis Spaans. Dat valt overal in Miami op, behalve op Miami Beach. De terrassen worden gevuld met de rijke en succesvolle Amerikanen en dat zijn op dit moment nog niet de Latino’s. Miami heeft een grote diversiteit aan wijken. Immigranten uit verschillende delen van Zuid Amerika klusteren samen in verschillende delen van de stad. In Little Havana zit de grootste Cubaanse gemeenschap buiten Cuba, Little Haitti herbergt de Haitianen en Little Venezuela geeft Venezuelanen een thuis. Ondanks dat mensen duidelijk hun eigen cultuur behouden, lijken ze zich ook te identificeren met hun nieuwe thuisland. De Cubanen blijven Cubaans maar schilderen naast de Cubaanse vlag ook de Amerikaanse vlag op hun muur. In barretjes kun je de Cubaanse mojito cocktail combineren met een echte Amerikaanse hotdog.

Een selfie in Miami's Little Havanna, de wijk waar veel Cubanen wonen
 

In het land van de onbegrensde mogelijkheden is niet iedereen in staat om van hun leven een succes te maken. De armere inwoners van Miami bevinden zich in de binnenstad van Miami. Deze wijken zien er deprimerend uit. Zwervers lopen over straat en proberen bij de stoplichten wat geld of eten te krijgen. Sommige wijken weten zichzelf echter op miraculeuze wijze te transformeren van een achtergesteld gebied tot een hippe plaats waar je als hip merk gezien wil worden. Wynwood is zo’n wijk. Tien jaar geleden wilde mensen nog niet gezien worden in de wijk, maar door de grote hoeveelheid hoogwaardige graffiti is Wynwood ineens uitgegroeid tot de wijk waar je als creatief persoon geassocieerd mee wilt worden.

Eén van de typisch Amerikaanse activiteiten die we heel graag willen doen tijdens dit bezoek, is het bezoeken van een heuse honkbalwedstrijd. Miami is de thuishaven van de Miami Marlins en we zijn precies op het juiste moment in Miami om de thuiswedstrijd tegen de Washington Nationals mee te maken. Het is bloedheet in Miami (35 graden celcius, met een luchtvochtigheid van bijna 100%), maar daar hebben de sporters en de toeschouwers geen last van. Het stadion is overdekt en de airconditioning verandert het stadion in een koelkast. Het is een heuse belevenis om zo’n wedstrijd mee te maken. Het bezoeken van een honkbalwedstrijd is een echte familie aangelegenheid. Families met jonge kinderen kijken naar de wedstrijd en eten de hele wedstrijd door. Hamburgers, pizza, popcorn frisdrank, ijs en hotdogs worden af en aan gesjouwd. Cheerleaders zwepen het publiek op tussen de inningen. Fans van de verschillende teams zitten door elkaar heen op de tribunes. Geen hooliganisme of agressiviteit. Iedereen gaat naar het stadion om een leuke dag te hebben. Je bent fan van een team, maar je bent allemaal Amerikaan. De wedstrijd begint dan ook met het Amerikaanse volkslied. Iedereen gaat staan en vele mensen zingen mee. Na de zevende inning, wapperen de Amerikaanse vlaggen opnieuw. Al de toeschouwers gaan staan om de militairen overzee te eren en te steunen. Men zingt: “God Bless America” uit volle borst. Patriotisme is in Amerika een deugt en honkbal is duidelijk een sport die de Amerikanen met elkaar verbindt.

Imago is erg belangrijk in Miami's South Beach
 

Na verschillende dagen in de stad, verplaatsen we ons naar Homestead, een stadje aan de rand van het zuidelijk deel van de Everglades. De Everglades is het belangrijkste moerasgebied van de Verenigde Staten en is beroemd vanwege z’n grote hoeveelheden alligatoren. Het nationale park is op z’n Amerikaans ontwikkeld. Met de auto kun je naar de verschillende verhoogde wandelpaden rijden, waar je telkens een kort wandelingetje hoeft te maken om bij een mooi uitzichtpunt of een bijzonder natuurfenomeen te komen. In de Verenigde Staten zijn nationale parken op een dusdanige manier aangelegd dat iedereen er van kan genieten. Of je nu goed of slecht ter been bent, natuur is toegankelijk voor iedereen. Voor de avontuurlijkere natuurbezoekers zijn er echter ook meerdaagse kano- en wandeltochten, waarbij je kunt kamperen in het nationale park. Ook dit lijkt allemaal perfect geregeld en dit soort langdurige trektochten mogen ook zonder gids worden gedaan. Helaas hebben we nu niet genoeg tijd om hier ten volle gebruik van te maken, maar voor een langer bezoek aan de Verenigde Staten, gaan we zeker overwegen de uitgebreide infrastructuur in de nationale parken uit te testen. Nu zijn we echter blij dat we met een dag rijden en wandelen een goede indruk van de Everglades hebben gekregen. De route van Homestead naar het nationale park kantoor bij Flamingo is zeer de moeite waard. Kraanvogels steken de weg over en ibissen, roze lepelaars en kaalkopooievaars laten zich eenvoudig zien. De Everglades is wellicht niet zo spectaculair als de nationale parken in het Westen van de Verenigde Staten, maar beekjes vol met grijnzende alligatoren laten het hart van iedere natuurliefhebber altijd sneller kloppen.

Koffie is een typische Amerikaanse Diner
Een 'open air' bar in Miami Beach
Muurschildering in Little Haïti, de Haïtiaanse wijk in Miami
Honkbal: Miami Marlins tegen de Washington Nationals
Een 'boardwalk' door de Everglades in zuid Florida
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us