Engels | Nederlands
Sri Lanka – een super leuke reisbestemming
Kuala Lumpur (Malaysia), 14 maart 2011

Sri Lanka mag met recht een superleuke en interessante reisbestemming worden genoemd. Bij veel mensen, inclusief onszelf voordat we naar dit eiland afreisden, wil nog wel eens beeld overheersen dat Sri Lanka vooral een strandbestemming is. Dit beeld wordt bevestigd door de grote hoeveelheden pakketreizigers die de Sri Lankaanse stranden bevolken. Chartervliegtuigen vliegen af en aan om vakantiegangers, die voor een korte strandvakantie naar dit paradijselijke eiland komen, onder te brengen in één van de vele luxe resorts aan de west- en zuidkust. Maar Sri Lanka heeft zoveel meer te bieden dan strand alleen. De eilandstaat barst van de natuurparken, archeologische bezienswaardigheden, prachtige landschappen, heerlijk eten en niet te vergeten, een uitermate vriendelijke bevolking.

Uiteraard hebben wij ook een aantal dagen op het strand doorgebracht, ondanks het feit dat we geen echte strandmensen zijn. Aan de zuidkust bezochten we Unawatuna en Mirissa. Unawatuna is veel meer ontwikkeld dan Mirissa, maar beide plekken zijn absoluut de moeite waard. De setting is paradijselijk, het water is azuurblauw en ’s avonds vind je op de stranden een aaneenschakeling van kleine restaurantjes waar vooral vis en bier wordt geserveerd. Net ten noorden van Colombo hebben we de strandplaats Negombo bezocht. Deze plek is nog steeds populair vanwege het feit dat Negombo zo dicht bij de hoofdstad Colombo en het internationale vliegveld ligt. Een andere reden om er te verblijven kunnen we echter niet verzinnen. De stranden zijn niet paradijselijk, op sommige plekken zijn ze zelfs ronduit smerig en van sfeer is al helemaal geen sprake. Wat ons betreft een plaats om te vermijden.

Een vissersfestival in Mirissa in Zuid Sri Lanka
 

Sri Lanka is wat ons betreft vooral ook een natuurbestemming. Het eiland is nog verbazingwekkend groen en overal in het relatief kleine land vind je nationale parken. Sri Lanka is bijvoorbeeld ook het enige land ter wereld waar de mens ‘vredig’ samenwoont met de nog duizenden olifanten die over het eiland struinen. In tegenstelling tot in veel andere landen, zijn de olifanten in Sri Lanka niet terug gedrongen in kleine oppervlakten bos die nationaal park worden genoemd. Mensen in Sri Lanka beseffen dat de olifant net zozeer een bewoner van het eiland is, en respecteren dat, ondanks het feit dat er af en toe nog wel eens doden vallen als een groep olifanten een dorp overloopt. Ook de nationale parken van Sri Lanka zijn subliem. Yala is natuurlijk het meest bekende nationaal park, en de plek om wilde olifanten en wellicht zelfs een luipaard te zien. Maar ook het nabij gelegen Bundala Nationaal Park vonden wij super. Het is vooral een park waar watervogels kunnen worden geobserveerd, maar het is ook een plek om olifanten tegen het lijf te lopen.

Wij keken vooral ook uit naar het Sinharaja Forest Reserve, het laatste stukje echt oude regenwoud van Sri Lanka. Dit park is vooral legendarisch onder vogelaars omdat in dit park alleen al, bijna alle endemische vogelsoorten van Sri Lanka kunnen worden gezien. Maar het is ook een goede plek om reptielen, insecten en planten te zien. Maar kom wel enigszins voorbereid, want als je niet oplet wordt je bijna letterlijk leeggezogen door bloedzuigers die de vochtige paden bevolken op zoek naar vers bloed. Een zakje zout, om in je schoenen te strooien en op je sokken te smeren, is echter een prima remedie tegen deze vervelende inwoners van het regenwoud.

Dagelijks leven in een klein Sri Lankaans dorpje
 
Veel reigers die naar Sri Lanka reizen brengen veel tijd door in de zogenaamde ‘hill country’. Dit wat hoger gelegen heuvelgebied in het hart van Sri Lanka is niet alleen landschappelijk spectaculair, maar vooral ook een koel alternatief voor de vaak bloedhete laaglanden van het eiland. Bekende bestemmingen in de ‘hill country’ zijn Haputale, Ella, Nuwara Eliya en Kandy waar het heerlijk vertoeven is. Je kunt er prachtige wandelingen maken in de spectaculaire omgevingen. De heuvels zijn veelal bedekt met pittoreske theevelden die tot aan de horizon rijken. Poseren met de vooral vrouwelijke theeplukkers behoort ook tot de mogelijkheden, maar houdt er rekening mee dat deze commerciële dames daarvoor wel een kleine vergoeding verwachten. Iedereen profiteert mee van de toeristendollars die het land overspoelen.

Sri Lanka is wel een toeristisch land en men probeert dan ook zoveel mogelijk aan je te verdienen. Accommodatie is niet heel goedkoop en vooral het eten in toeristische plekken kan relatief duur zijn. Veel restaurants hebben dubbele menukaarten, één voor de lokale mensen en één voor de buitenlanders. Ook proberen ze buitenlanders een servicecharge van 10% in hun maag te splitsen (nog los van de fooi), maar als je vooraf zegt dat je die niet wilt betalen, vinden ze het ook prima. Daarnaast kun je natuurlijk altijd nog naar de kleine lokale restaurantjes gaan. Het eten is er simpel, vers, heerlijk en erg goedkoop. Wij zouden iedereen wel willen aanraden om ook een tijdje in een minder toeristisch gebied van Sri Lanka te reizen. Uiteraard zijn de faciliteiten er vaak iets minder, maar het geeft je wel ook een ander beeld van Sri Lanka. Namelijk een beeld waarbij je als een bijzondere bezoeker wordt ervaren. Waar kinderen nog hun arm uit de kom zwaaien en waarbij restaurantjes je als een koning bedienen omdat je hun restaurant hebt gekozen om te lunchen. Het zijn ook de gebieden waar je niet over prijzen hoeft te onderhandelen, omdat mensen er niet aan denken om aan buitenlanders een geïnflateerd prijs te vragen. En eigenlijk vooral ook omdat de mensen er gewoon wat vriendelijker zijn.

Sri Lanka is een prachtige, heerlijke en gemakkelijke reisbestemming. De afstanden zijn kort, het is nergens echt hectisch en het openbare vervoerssysteem van bussen en treinen is uitgebreid en gemakkelijk te gebruiken. De bussen zijn krap en vaak overvol, maar omdat de afstanden relatief klein zijn, is dat zelden een probleem. Overal zijn hotelletjes of families die kamers aan reizigers ter beschikking stellen, dus het is een prima bestemming om individueel te reizen. Er is ook heel veel te zien. We hebben zes weken in Sri Lanka mogen doorbrengen, maar dat is eigenlijk nog veel te kort. Sri Lanka is wat ons betreft een echte aanrader!

 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us