Engels | Nederlands
Zuid Korea: een terugblik
Seoul (Zuid Korea), 17 september 2010

De trein van Busan naar Seoul vindt zijn weg door het heuvelachtige landschap van het centrale deel van Zuid Korea. Er is veel bebouwing langs de route, maar toch maakt ook dit deel van Zuid Korea een groene indruk op ons. De heuvels zijn meestal nog volledig bebost en de landbouwactiviteiten die er nog veelvuldig plaatsvinden, geeft de omgeving een landelijke sfeer. Ons bezoek aan Zuid Korea loopt ten einde en het wordt dus tijd om de indruk die het land op ons heeft gemaakt op papier te zetten.

We denken terug aan een kort gesprek met een Zuid Koreaanse backpacker die we een half jaartje geleden spraken in een hostel in Manilla op de Filippijnen. Hij was toen heel duidelijk in zijn mening: “ik snap niet dat er toeristen zijn Zuid Korea bezoeken; er zijn namelijk vele mooiere plekken in Azië”. Na drie weken in Zuid Korea te hebben rondgereisd zijn we tot de conclusie gekomen dat een deel van zijn mening wat ons betreft terecht is. Echter, een ander deel ook weer niet.

De uitgebreide Jagalchi vismarkt van Busan
 

Waar hij absoluut gelijk in heeft is dat er veel mooiere plekken zijn te vinden in Azië. Zuid Korea is een land dat wat betreft toeristische bezienswaardigheden nergens in uitblinkt. De meeste bezienswaardigheden zijn mooi en zeker de moeite waard, maar niet heel bijzonder. Er zijn onder andere een aantal mooie nationale parken, maar omdat het wandelen in Zuid Korea immens populair is, worden die parken letterlijk en figuurlijk overlopen. Een bezoek aan een nationaal park in het weekend of tijdens een nationale feestdag is qua drukte te vergelijken met een dagje Dineyland in het hoogseizoen. Zuid Korea is ook gezegend met een aantal historische en archeologische bezienswaardigheden die het zelfs tot op de werelderfgoedlijst van de Unesco hebben geschopt. Ook deze plekken zijn zeker de moeite waard, maar hebben geen onuitwisbare indruk op ons gemaakt. Deze bezienswaardigheden (meestal tempels) zijn volledig gerestaureerd en hebben hun religieuze functie meestal voor het grootste deel verloren. Het zijn een soort museums geworden waarbij de lokale overheden er alles aan doen om zoveel mogelijk betalende bezoekers te ontvangen.

Maar, de Zuid Koreaanse backpacker had deels ook ongelijk. Wij snappen namelijk heel goed waarom sommige mensen ervoor kiezen om naar Zuid Korea op vakantie te gaan. Ook wij hebben absoluut geen spijt van ons bezoek. Zuid Korea is een uitermate gemakkelijk te bereizen land met erg vriendelijke inwoners. Door de beperkte grootte van het land en de infrastructuur die tiptop in orde is, is elk deel van het land gemakkelijk bereikbaar. Een eigen auto is uiteraard comfortabel, maar is zeker geen must. Overal zijn voldoende hotels en motels beschikbaar waardoor Zuid Korea een perfect land is om op de bonnefooi rond te trekken en maar te zien waar je uitkomt. De kennis van de Engelse taal is bij de Koreanen beperkt, maar voldoende om comfortabel rond te reizen. Het prijspeil van Zuid Korea is ook interessant, zeker als je de prijzen in het westen of van Japan gewend bent. En daarnaast heeft het land misschien geen hele spectaculaire of wereldberoemde bezienswaardigheden, maar het is en blijft een heel mooi land met bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

Culinaire uitspatting in een Koreaans all-you-can-eat restaurant in Sokcho
 
Een andere reden om naar Korea af te reizen is de Koreaanse keuken. De meeste toeristen worden verliefd op de Koreaanse keuken en zeker als je een visliefhebber bent, is Korea een culinaire topbestemming. De gerechten zijn daarnaast kleurrijk, bijzonder qua vormgeving en eigenlijk niet vergelijkbaar met andere keukens, of het zou de Japanse keuken moeten zijn. Ook het eten in Korea is goed betaalbaar. Zo hebben we in Sokcho een aantal avonden genoten van een heerlijk Koreaans all-you-can-eat buffet, inclusief een breed assortiment sushi, voor slechts 7000 WON per persoon (= € 5).

Al met al hebben we een prima tijd gehad in Zuid Korea. We moeten zoals gezegd wel toegeven dat we geen hele bijzondere bezienswaardigheden hebben gezien, maar het is een heerlijk land om in te reizen en een goede indruk te krijgen van het nieuwe en ontwikkelde Azië. Het is dus niet het traditionele en dampende Azië wat veel mensen voor ogen hebben als ze voor de eerste keer naar Azië reizen. Zuid Korea is het Azië van de 21e eeuw. Vergelijk het maar met Japan, Taiwan of Hong Kong.


Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us