Engels | Nederlands
Belgrado, de witte stad
Mostar (Bosnië & Herzegovina), 3 januari 2014

Belgrado betekent letterlijk de witte stad. Maar niets is minder waar. Belgrado is vooral grauw en grijs, maar heeft ondanks dat, veel charme. Sterker nog, na ons bezoek aan twee andere hoofdsteden in de regio, Ljubljana en Zagreb, is Belgrado onze absolute favoriet. De stad heeft iets wat moeilijk te beschrijven is. Misschien is het de mengelmoes van architectuur, als resultaat van de vele keren dat de stad in haar geschiedenis is vernietigd en weer opnieuw is opgebouwd. Of misschien is het juist de rijke cafécultuur die in Belgrado tot in perfectie is uitgekristalliseerd? Of zijn het toch de mensen die de stad zo’n bijzondere bestemming maken; een mix van zichtbaar arme sloebers die dagelijks hun kostje bij elkaar proberen te scharrelen, en aan de andere kant de trotse middelklasse inwoners, die perfect gestileerd de terrassen van de stad bevolken, om te zien, en vooral ook om gezien te worden. We weten het niet wat het precies is; maar wat we wel weten is dat Belgrado een bijzonder leuke bestemming is.

Knez Mihailova, de bekendste winkelstraat van Belgrado
 

De geschiedenis van Belgrado is indrukwekkend te noemen. De Donaustad heeft een schijnbaar strategische ligging, want de geschiedenis leert ons dat er vaak om de stad is gevochten. Maar ook in recentere tijden heeft de stad regelmatig onder vuur gelegen. Zo kwam de stad aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in handen van het Austro-Hongaarse rijk, mede door de hulp van de Duitsers. Dat heeft niet lang mogen duren, want na hun nederlaag aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, werd Belgrado de hoofdstad van Joegoslavië, het land van het Zuid Slavische volk. In de Tweede Wereldoorlog was het wederom raak. Zowel de Nazi’s als de geallieerden bombardeerden de stad, en nadat de Duitsers waren verslagen begon het tijdperk van Tito, die Joegoslavië, bestaande uit meerdere republieken en volkeren, met harde hand bij elkaar hield. Belgrado bleef de hoofdstad.


En toen kwam natuurlijk de tijd van de beruchte Servische nationalist Slobodan Milošević. Hij droomde openlijk van een Joegoslavië waarin het Servische rijk de boventoon zou voeren. Dit toekomstbeeld schokte de andere republieken van Joegoslavië, die vervolgens eieren voor hun geld kozen en zichzelf onafhankelijk verklaarde. Het desastreuze resultaat is bekend. Een burgeroorlog verscheurde Joegoslavië waarin de verschillende republieken hun grondgebied probeerde veilig te stellen of uit te breiden. Milošević was één van de politieke leiders die met ongekende bruutheid heeft gevochten. Maar hij was zeker niet de enige. Iedere republiek heeft zijn eigen slechteriken die dood en verderf hebben gezaaid. Toen de Servische strijders onder leiding van Milošević in 1999 Kosovo begonnen te zuiveren van etnische Albanezen, was de grens voor de rest van de wereld bereikt. Een drie maanden durende bombardement campagne op Belgrado zorgde ervoor dat het leger van Milošević zich terugtrok uit Kosovo. Dat was het begin van het einde van Milošević.

Bedelaar op de trappen van de Sveti Marko Kerk
 

Belgrado bevindt zich nu voorlopig weer in rustiger vaarwater. Het is nu de hoofdstad van de republiek Servië en speelt in die zin een belangrijke rol bij de toetreding van Servië tot de Europese Unie. Servië is kandidaat-lid, maar moet nog aan een aantal voorwaarden voldoen om te kunnen toetreden. Zo zijn hervormingen in het kiesstelsel, de aanpak van de georganiseerde misdaad, mensenhandel en een volledig onafhankelijke positie van de rechterlijke macht belangrijke voorwaarden. De belangrijkste stap die Servië echter nog moet maken op weg naar het EU-lidmaatschap is het normaliseren van de relatie met Kosovo, dat zich in 2008 van Servië afsplitste en de onafhankelijkheid uitriep. Daarvoor worden de stappen nu gezet waardoor men verwacht dat in 2014 echt kan worden begonnen met de onderhandeling over de toetreding. En als Servië uiteindelijk lid wordt van de EU, wordt Belgrado ongetwijfeld een populaire stedentrip-bestemming voor de vele Europeanen die Servië op dit moment nog een brug te ver vinden.

Een zicht op Novi Beograd (Nieuw Belgrado) vanuit het park rondom de Kalemegdan Citadel
Een Trabant die nog volop operationeel is
Het treinstation van Belgrado
Arme mensen lopen per paard en wagen de vuilniscontainers af
Een dagje uitwaaien op Kralja Milana
 
 

Go back to home pageGo to Articles sectionGo to Columns sectionGo to Photos sectionGo to countries sectionGo to weblog sectionGo to about us