De betovering van Schwedagon
Yangon (Myanmar), 30 november 2002
Een absoluut hoogtepunt aan een bezoek aan Myanmar (voormalige Birma) is een bezoek aan de Schwedagon pagode. Deze pagode, gesitueerd op de top van de Singuttara heuvel in een buitenwijk van Yangon, is een absolute beleving. Je waant je werkelijk in een andere wereld die je moet hebben gezien om het te geloven. Het is een combinatie van een sprookjesachtige wereld, ultieme rust, vriendelijke monniken en een magie die zich niet laat beschrijven. Wat de pagode extra bijzonder maakt is de mystiek rondom zijn ontstaan.

De legende van de Schwedagon pagode begint in het verre verleden, het begin van dit wereldse tijdperk. Op de Singuttra heuvel gingen vijf lotusbloemen bloeien waarin 5 saffraankleurige gewaden waren verborgen. Elk gewaad symboliseert één van de 5 boeddha’s van dit wereldse tijdperk, die ieder een tijdperk van 5000 jaar overbruggen. Elk van hen zou een relikwie achterlaten op de heuvel. En inderdaad, conform de profetie lieten de eerste drie boeddha’s een relikwie achter die de heuvel tot een heiligdom maakten.

Sprookjesachtige omgeving van Schwedagon
 
Nadat het derde tijdperk van 5000 jaar bijna ten einde was, begon men zich zorgen te maken. De vierde boeddha zou immers moeten verschijnen om een relikwie achter te laten, om zo de zegening van de heuvel niet te verliezen. De toenmalige koning van het gebied, koning Okkalapa, heeft vele uren op de heuvel doorgebracht om te bidden en te mediteren, in de hoop dat de nieuwe relikwieën zouden verschijnen.

Tegelijkertijd, in het noorden van India, was een man genaamd Gautama, dicht bij het bereiken van de verlichting. Gautama Boeddha had 49 dagen zitten mediteren onder de Bodhi boom. Op dat moment verschenen er twee kooplieden uit Birma die Gautama Boeddha een honing cake aanboden. Gautama Boeddha accepteerde de cake als eerste gift, en gaf de twee kooplieden 8 van zijn haren als dank. De twee kooplieden reisden vervolgens terug naar Birma. De reis was echter niet zonder gevaren. Tijdens het eerste deel van de reis, werden zij beroofd van 2 van de 8 haren. En alsof dat nog niet genoeg was, verloren ze ook nog eens 2 haren tijdens de tocht over de golf van Bengalen.

Ondanks het verlies van 4 van de 8 haren werden de kooplieden met gejuich in Birma ontvangen. Koning Okkalapa organiseerde een groot feest om hun thuiskomst te vieren. Volgens de legende waren ook de lokale goden en nats (geesten) van de partij. Gezamenlijk bepaalden op welke plek zij een stoepa zouden gaan bouwen om de relikwieën tentoon te stellen en te vereren. Dat werd uiteindelijk de plek waar de huidige Schwedagon pagode staat. Toen het kistje waarin de haren waren vervoerd werd geopend, bleken er in eens toch 8 haren in te liggen. Op dat moment begon het bloemen te regenen, konden blinden weer zien, doven weer horen en manken weer lopen. Op deze plek werd uiteindelijk de eerste stoepa gebouwd die in eerste instantie maar 9 meter hoog was.

Mensen die bidden in Schwedagon
 

Er zijn vage lokale geruchten dat de grote Indiase keizer Ashok ooit een pelgrimstocht heeft gemaakt naar deze heuvel. Hier zijn echter geen overtuigende aanwijzingen voor. Wat wel bekend is, is dat duizenden jaren later vele kleine en grotere machthebbers in Birma de huidige Schwedagon pagode zagen als een pelgrimsoord. Tijdens de opkomst van Bagan in de Mon-periode begon Schwedagon zijn pracht en praal te krijgen. Vanaf dat moment werd het namelijk traditie dat koningen een gift gaven als ze een bezoek brachten. De giften waren fors. Zo schonk Mon-koningin Shin-Saw-Bu haar lichaamsgewicht aan goud aan de pagode. Haar opvolger ging zelfs verder, hij gaf het viervoudige van zijn gewicht in goud. Dankzij de schenkingen werd de pagode steeds groter en hoger, tot het de huidige hoogte van 98 meter bereikte (reeds bereikt in 1774). Gedurende al die jaren is in de nabije omgeving van de grote stoepa een woud van kleine pagodes en temples ontstaan. Net als de grote Schwedagon pagode werden ook de kleinere pagodes steeds mooier, nadat ze moesten worden herbouwd na elke natuurramp. Zover bekend, is het complex tot 8 keer verwoest geweest door aardbevingen.

Een bezoek aan Schwedagon heeft pas echt zijn waarde indien je ruim de tijd neemt. Gedurende de dag verandert het aanblik van de pagode en haar omgeving met de stand van de zon. Daarnaast is het raadzaam ook een bezoek te brengen aan de pagode nadat de zon is ondergegaan en de duizenden lampjes zijn ontstoken. Neem ook rustig de tijd om eens een gesprek aan te knopen met één van de honderden jonge monniken die graag hun kennis van de Engelse taal met je willen oefenen. Deze leuke ervaring geeft je tevens de mogelijkheid om wat meer te weten te komen over betekenis van de Schwedagon pagode in het dagelijkse leven van de lokale mensen. Nogmaals, Schwedagon is een absolute topbestemming die in geen enkele Myanmar reis mag ontbreken.

© copyright - Babakoto.eu / 2006