Het genot van de grote stad
Kuala Lumpur (Malaysia), 20 maart 2011

Zo af en toe is het heerlijk om in een grote en moderne stad te vertoeven, waar alle faciliteiten aanwezig zijn. Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, is zo’n stad. Zeker wanneer je maandenlang hebt gereisd in landen waar faciliteiten schaars zijn, is het alsof je het paradijs betreedt. Met faciliteiten bedoelen we de alledaagse en normale zaken die we in het westen heel normaal vinden om in de buurt te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een goed gevulde supermarkt, een tandarts, een ziekenhuis om een medische check up te laten doen, maar ook aan zaken als een bioscoop, goede internettoegang, winkels en een terrasje om heerlijk een aantal uren koffie te drinken en mensen te kijken.

Als we in Kuala Lumpur zijn verblijven we altijd in de wijk Bukit Bintang, in het hart van de stad. De wijk is goed ontsloten met de monorail (soort verhoogd aangelegde metro) en alle faciliteiten zijn in de buurt. Het is een wat modernere wijk van de stad met veel winkelcentra, supermarkten, koffietenten en restaurantjes. We verblijven meestal in het hotel ‘Replica Inn’, een wat duurder budgethotel met zeer schone kamers en een warme douche. Tegenover het hotel zit een wasserij waar we de was laten doen. En hier gebeurt het weer eens op een goede manier. Wat betreft restaurantjes is er heel veel keus. We zijn zelf erg gecharmeerd van de Indiase restaurants die in de middag meestal een soort van buffet hebben staan waar je je bord voor een klein bedrag kunt volladen. Maar, we moeten ook bekennen dat we ’s middags vaak bij de Subway zijn te vinden. Deze Amerikaanse broodjesketen maakt geen heel bijzondere broodjes, maar voor ons bijzonder genoeg om er regelmatig terug te gaan.

Een lekker bak koffie bij Starbucks
 

’s Ochtends eten we in Kuala Lumpur ook altijd brood. We kopen bruin brood en jam in de supermarkt en eten de boterhammen op onze hotelkamer, voordat we op pad gaan. Zo eens per week wisselen we het beleg af met vis om ook wat goede voedingsstoffen uit vis tot ons te nemen. Daarnaast drinken we iedere morgen een beker melk. Overdag struinen we wat door de stad of zijn we op een terras te vinden. Het terras is een heerlijke manier om mensen te kijken en van een goede bak koffie te genieten, voor zover dat mogelijk is in Maleisië. En omdat de meeste koffieterrassen gratis wifi-internet ter beschikking stellen, is het ook een prima manier om wat van het nieuws mee te krijgen, bankzaken te regelen, naar huis te bellen of wat te surfen. En dat alles bij een heerlijke temperatuur. En ’s avonds gaan we vaak naar een zogenaamd ‘food court’, een plek waar veel kleine restaurantjes een gezamenlijk terras delen, waar je meestal lekker en goedkoop kunt eten. Het gezamenlijke terras is omcirkeld door allerlei kleine balierestaurantjes met gerechten uit de gehele wereld. We moeten echter toegeven dat we ook regelmatig naar de McDonald’s gaan. Na maanden waarin we vooral rijst hebben gegeten, genieten we vooral van de Franse frietjes, zelfs als we ze zoutloos eten.

Kleine restaurantjes in Bukit Bintang
 
Ook de winkelcentra van Kuala Lumpur zijn een genot. Gedurende dit verblijf waren we bijvoorbeeld op zoek naar een nieuw compact cameraatje. Iets wat we in India of Sri Lanka niet snel zouden kopen omdat je niet weet of je een origineel exemplaar koopt. Maar in Maleisië is dat over het algemeen geen probleem. Elk winkelcentra heeft wel merkwinkels van de meeste grote merken zoals Apple, Canon, Sony en tegenwoordig ook heel vaak Samsung. Prijzen van elektronica zijn overigens niet veel goedkoper dan in Nederland, dus daar hoef je het niet voor te doen. Ook voor het kopen van kleding is Kuala Lumpur perfect. Je kunt goedkope kleding kopen in de wat oudere winkelcentra en uiteraard in China Town, en als je merkkleding zoekt, kun je uiteraard terecht bij merkwinkels die in alle moderne winkelcentra aanwezig zijn. Houdt er wel rekening mee dat de maten in Azië wat anders liggen. Mensen zijn niet alleen veel korter, maar zijn vaak ook erg smal. Ruime keuze in de meer ‘Europese maten’ is er vaak niet. Wij lopen graag naar het winkelcentrum van de wereldberoemde Petronas Torens, de bekende zilveren tweelingtorens die wat ons betreft tot de mooiste torens ter wereld behoren. Het enorme winkelcentrum heeft een breed scala aan winkels waaronder een mega grote boekwinkel met Engelstalige boeken. Daarnaast is er een enorm food court en een prima supermarkt. De Petronas torens staan in een mooi park waar het heerlijk vertoeven is en waar veel lokale mensen hun vrije uurtjes doorbrengen.

Al met al zijn we graag in Kuala Lumpur. Naast Bangkok is Kuala Lumpur zo’n beetje één van onze thuissteden geworden in Azië. We kennen er inmiddels redelijk de weg en het is er heerlijk vertoeven. Kuala Lumpur is mede zo populair bij ons geworden vanwege Air Asia. Deze snel groeiende Aziatische prijsvechter heeft Kuala Lumpur als belangrijkste ‘hub’ in Azië en vanuit hier zijn we tijdens onze reis onder andere van/naar Borneo, Indonesië, Thailand, Vietnam, Taiwan en Sri Lanka gevlogen. Of we er ooit nog een keer terug komen weten we niet. Maar mocht het zo zijn, dan kijken we zeker weer naar dat bezoek uit.

© copyright - Babakoto.eu / 2011